TV Nova spustí příští týden vysílání v HD kvalitě
Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 25.09.2008

Jedná se o společný projekt TV Nova se společností TradeTec, a vysílání pořadů v HD kvalitě s rozlišením 1080i si budou moci naladit abonenti TT Karet ze satelitu Astra 1E na tp. č.55.


Oficiální informace k zahájení vysílání, které bude spuštěno již příští týden, oznámí novinářům vedení české komerční jedničky v úterý 30. září na tiskové konferenci v pražském hotelu Ambasador.

Jedná se o společný projekt TV Nova se společností TRADE and TECHNOLOGY a Towercom (od 1.10.2008 společnosti TradeTec), a vysílání pořadů TV Nova v HD kvalitě s rozlišením 1080i budou moci naladit abonenti TT Karet pro individuální příjem ze satelitu Astra 1E. Samozřejmě mající receiver pro příjem v normě MPEG-4 a dostupné oprávnění pro kanál Nova HD na kartě.

Majitelé karet diGITALlink, ani slovenských karet Skylink nebudou mít tento program dostupný, slovenští abonenti karet Skylink by se ale měli brzo dočkat i svého slovenského programu v HD rozlišení.

TV Nova ale nebude jediný HD program v nabídce Skylinku, již brzy budou následovat další tematické kanály.

Redakce satCentrum už dnes zná transponder, kde se bude vysílat. Program NOVA HD naladíme na transponderu Skylinku č. 55 na Astře 1E, umístěné na orbitální pozici 23,5 stupňů východně:


Technické parametry pro naladění:

Satelit: Astra 1E
Orbitální pozice: 23,5 st. východně
Transponder: č.55
Provider: Skylink
Frekvence: 10,803 GHz
Polarizace: horizontální
Symbol Rate: 27500 kSymb/s
FEC: 5/6
ID: NOVA HD
rozlišení: 1080i
Kód: CryptoWorks, dostupné na TT Karty s oprávněním


V současné době na tomto transponderu vysílá pouze sportovní kanál Slovenské televize – STV3, ovšem jen v SD (standardním) rozlišení. Program STV3 v HD rozlišení skončil krátce po ukončení Olympijských her v Pekingu.


Samozřejmě ještě není znám obchodní model oprávnění ke sledování programu NOVA HD na TT Kartě, oficiální informace poskytne distributor až po tiskovce Novy a navíc je výkonný ředitel společnosti TRADE and TECHNOLOGY v současné době na služební cestě v zahraničí.

Redakce satCentrum ale předpokládá, že se bude opakovat situace s přidáním kanálu Nova Cinema v loňském roce, tedy že bude přidání programu NOVA HD na přístupovou TT Kartu všem zájemcům z řady současných abonentů zpoplatněno jednorázovou částkou v řádu několika stokorun (400-500 Kč?), a nově registrované karty jej už budou mít zakalkulovaný v ceně. Jedná se o nákladný způsob distribuce signálu s velkým datovým tokem, a jde o určitý nadstandard v individuálním satelitním příjmu, je tedy nutné vynaložit určitou částku do vyšší kvality obrazu, přesto se bude jednat o zanedbatelnou částku oproti ceně HD receiveru, která se v současné době pohybuje mezi 6 a 12 tisíci Kč.

NOVA HD tak bude prvním programem, pravidelně vysílaným v České republice pro individuální satelitní příjem (DTH), ale nebude poslední, již dnes je na satelitech distribuovaná řada dalších programů, určených pro český a slovenský trh, například Eurosport HD, Voom HD, History HD, Filmbox HD a HBO HD, připravuje se i vysílání NOVA Sport HD a dalších. Česká televize plánuje zahájit HD vysílání až ze zimních Olympijských her v roce 2010.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 25. 9. 2008

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2973/tv-nova-spusti-pristi-tyden-vysilani-v-hd-kvalite/