Placené televizní stanice zvyšují svůj podíl na sledovanosti
Autor: KNOWCOMM/Atmedia , e-mail: info@know.cz Přidané: 26.05.2022
Na českém trhu v současnosti působí 25 měřených televizních stanic, které mohou diváci sledovat pouze u některého z operátorů placené televize. V loňském roce skupina placených stanic dosáhla na 3,6 % podílu na sledovanosti v cílové skupině 15–69 let. Měsíčně společně oslovily v průměru 3,5 milionu televizních diváků starších čtyř let, kteří jejich sledováním trávili v průměru 1 hodinu a 19 minut denně.


Počet placených televizních stanic, které mohou diváci sledovat pouze prostřednictvím některého z operátorů placené televize (satelitní, kabelová, IPTV) a které jsou zároveň zapojeny do oficiálního měření televizní sledovanosti, se v posledních letech výrazně zvýšil. Zatímco v roce 2017 jich bylo celkem 15 a jejich podíl na sledovanosti dosahoval 1,7 % v cílové skupině 15–69, v loňském roce jich na našem trhu působilo 25 a jejich podíl na sledovanosti vzrostl na 3,6 %. Za tímto nárůstem stojí nejen větší počet měřených televizních stanic, ale také jejich rostoucí obliba mezi televizními diváky. Zatímco se počet televizních stanic za posledních pět let zvýšil o 67 %, podíl na sledovanosti skupiny placených kanálů vzrostl o 107 %.

„Podíl na sledovanosti placených kanálů bude ve skutečnosti ještě vyšší. Řada z nich totiž není zapojena do oficiálního měření televizní sledovanosti. Skupina tzv. ostatních televizních stanic, tedy těch, které nejsou měřené, měla loni 5,5% podíl na sledovanosti, před pěti lety to bylo 5,7 %. A většina z těchto tzv. ostatních televizních stanic jsou právě placené kanály. Jejich celkový podíl na sledovanosti tak bude někde kolem 8 %,“ přibližuje Pavel Müller, Head of Research & Marketing ve společnosti Atmedia, která na českém trhu obchodně zastupuje téměř 30 tematických televizních stanic.

Jedním z důvodů, který stojí za rostoucím podílem na sledovanosti placených kanálů, je větší počet domácností přijímajících televizní vysílání prostřednictvím některého z operátorů placené televize. „S tím, jak roste počet televizních domácností s placenou televizí, roste také počet diváků, kteří mohou sledovat a sledují placené kanály,“ vysvětluje Pavel Müller. Zatímco v roce 2017 využívalo jako hlavní způsob příjmu televizního vysílání kabelovou nebo satelitní televizi či IPTV 49 % českých televizních domácností, v loňském roce to bylo již 54 % z nich. V posledních letech roste výrazně především IPTV, kterou využívá již 22 % televizních domácností.


Minulý rok se dařilo dokumentárním a sportovním stanicím

Z placených televizních stanic se minulý rok dařilo například dokumentárním a sportovním. „Televizním stanicím CS History, Discovery Channel, National Geographic a Spektrum, které obchodně v Atmedia zastupujeme, vzrostl meziročně podíl na sledovanosti celkem o 9 %,“ ukazuje na konkrétním příkladě Pavel Müller. Návrat sportovních událostí po covidovém roce 2020 zvýšil zájem také o sportovní placené kanály. Podíl na sledovanosti skupiny televizních stanic Eurosport 1, Sport 1 a Sport 2 vzrostl loni meziročně o 10 % v cílové skupině 15–69 let. O jednotky procent rostla také skupina filmových a seriálových stanic.

Společnost Atmedia má ve svém portfoliu celkem 26 měřených televizních stanic, přičemž 21 z nich je pouze v nabídce operátorů placené televize a 5 vysílá také v terestrických sítích DVB–T2. Minulý rok celá skupina dosáhla 5,1% podílu na sledovanosti v cílové skupině 15–69 let a měsíčně oslovila v průměru 5,8 milionů diváků starších čtyř let.


Info o Atmedia

Společnost Atmedia Czech s.r.o. je obchodní zastupitelství téměř 30 tematických televizních stanic, jež na českém trhu působí od roku 2008. Zabývá se prodejem televizní reklamy a na našem trhu zastupuje lokální i většinu mezinárodních televizních stanic z televizních skupin, jako jsou AMC Networks, Discovery Communications, The Walt Disney Company, Sony Pictures Television nebo slovenská JOJ. V roce 2010 uvedla Atmedia na trh jedinečný způsob prodeje reklamního prostoru prostřednictvím prodejních balíčků.


Michaela Němečková, PR Account Executive, KNOWCOM, 24. 5. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29742/placene-televizni-stanice-zvysuji-svuj-podil-na-sledovanosti/