Seriál Druhá světová válka: Cena říše na TV Spektrum
Autor: KNKTR , e-mail: info@knktr.cz Přidané: 03.06.2022
Zlo plodí jen zlo - válka nikdy nepřinesla lidstvu nic dobrého, a přesto se i v 21. století bojuje o nesmyslnou nadvládu jedněch nad druhými. Války a bitvy jsou tu sice od nepaměti, ale nepřinesly nic, než jen utrpení a velké materiální škody. Přesto nás informace přímo z bojiště fascinují a přitahují naši pozornost.


Od 6. června se mohou milovníci historie a diváci televizní stanice Spektrum těšit na 13dílný seriál Druhá světová válka: Cena říše.

Televizní stanice Spektrum přináší možnost, pomyslně se ocitnout v první linii bojů druhé světové války a zažít tyto hrůzy prostřednictvím autentických archivních záběrů. Čekají na vás stovky hodin zpravodajských záběrů přímo z bojiště nebo z politických kruhů, které válku zpovzdálí ovlivňovaly. Svědectví podá více než 50 očitých svědků a válečných veteránů z Polska, Indie, Vietnamu a Ruska. Války Východu a Západu, které se spojily ve druhé světové válce, změnily politickou mapu světa. Toto je příběh o tom, jak se svět, který se utvářel po staletí, změnil během desetiletí k nepoznání.


Zajímavá fakta o druhé světové válce, která jste možná nevěděli:

Synovec Adolfa Hitlera, William Hitler, sloužil během druhé světové války u amerického námořnictva.

Během války dostávali britští vojáci příděl tří listů toaletního papíru denně. Američané jich dostávali 22.

Úmrtnost válečných zajatců v ruských táborech byla 85 %.

Katolická porodní asistentka Stanisława Leszczyńska pomohla na svět třem tisícům dětí v koncentračním táboře Osvětim v okupovaném Polsku.

Nejmladším vojákem v této válce byl člen armády Spojených států - Calvin Graham - bylo mu 12 let. Graham lhal o svém věku, když se hlásil k americkému námořnictvu. Jeho skutečný věk byl zjištěn až potom, co byl zraněn.

Obléhání Stalingradu si vyžádalo více ruských obětí (vojenských i civilních) než měly Spojené státy a Velká Británie dohromady za celou druhou světovou válku.

Aby se vyhnuli německy znějícímu názvu "hamburger", používali Američané během války název "Liberty Steak".

První bomba, kterou Spojenci shodili na Berlín, zabila jediného slona v berlínské zoo.

Hiroo Onoda, zpravodajský důstojník japonské císařské armády, který bojoval ve druhé světové válce, se v roce 1945 nevzdal. Na Filipínách působil až do roku 1974, tedy téměř 30 let. Jeho bývalý velitel přijel z Japonska, aby mu v roce 1974 osobně vydal propouštěcí rozkaz.

Celkový počet obětí druhé světové války se pohyboval mezi 50-70 miliony lidí, z nichž 80 % pocházelo z pouhých čtyř zemí –⁠ Ruska, Číny, Německa a Polska. Více než 50 % obětí tvořili civilisté, většinou ženy a děti.


Chcete-li se o druhé světové válce dozvědět ještě více, sledujte od 6. června každý všední den ve 22:00 hod. na televizní stanici Spektrum seriál Druhá světová válka: Cena říše.


O AMC Networks International – Central and Northern Europe

AMC Networks International - Central and Northern Europe je součástí AMC Networks International, jednou z předních mezinárodních společností na poli televizního vysílání a distribuce tematických televizních stanic, které se soustřeďují na střední a východní Evropu. Současně portfolio AMCNI - Central and Northern Europe nabízí televizní stanice ve čtyřech žánrech: sportovní: Sport1, Sport2, SportM, dětské: Minimax, JimJam; zábavně-vzdělávací: Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home a filmové: AMC a Film +. Obsah tematických stanic je vytvářen pro místní diváky a trhy v různých jazycích. Je dostupný v celé řadě platforem, včetně HD služeb a nabízí verze pro mobilní telefony.

AMC Networks International (AMCNI) je globální divize AMC Networks a je dodavatelem uznávaných zábavných pořadů pro předplatitele ve více než 130 zemích. AMCNI zahrnuje globální značky a také populární stanice s lokálním významem a různorodým žánrovým zaměřením. Více informací naleznete na www.amcnetworksinternational.com.


Martina Hrašová, Account Manager, KNKTR; foto: TV Spektrum, 2. 6. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29756/serial-druha-svetova-valka-cena-rise-na-tv-spektrum/