Panenka Barbie má mnoho tváří. Co o ní zřejmě nevíte?
Autor: KNKTR , e-mail: info@knktr.cz Přidané: 07.06.2022
Psal se březen roku 1959, když světlo světa spatřila dnes již ikonická panenka Barbie. Od svého zrodu si získala velké množství fanoušků, ale také odpůrců. Faktem však zůstává, že se stala fenoménem, a to až takovým, že prorazila i u filmu. O jejích hereckých vlohách se můžete přesvědčit od 7. června na televizní stanici Minimax.


Kolik toho o ní ve skutečnosti víte?

1. Reálná inspirace
Autorkou panenky Barbie je spoluzakladatelka firmy Mattel Ruth Handler, která ji vytvořila pro svou dceru. Ta, jak asi správně tušíte, se jmenovala Barbara, ale nejbližší jí říkali Barbie. Nejraději si hrávala s papírovými panenkami a jejich vyměnitelnými šaty, čímž svou matku inspirovala k výrobě nové panenky.

2. Děvče z malého města
Panenka Barbie se oficiálně narodila 9. března 1959 v malém fiktivním městečku Willows ve Wisconsinu jako Barbara Millicent Roberts. V průběhu let získala i několik sourozenců – Skipper, Stacie, Chelsea, Krissy, Kelly, Tutti a Todda.

3. Jde s dobou
Původní záměr byl takový, aby panenka Barbie ukázala holčičkám, že mohou být kýmkoliv chtějí. Její oblečky vždy kopírovaly dobové trendy a s dobou šla i v dalších ohledech. Přibývaly Barbie různých vzhledů, povolání, barev pleti či handicapů, snaží se zkrátka o co největší diverzitu.

4. Žena mnoha tváří
Barbie se stala takovou ikonou, že šaty pro ni začali navrhovat i renomovaní módní tvůrci, jmenujme například Versace, Gucci či Dolce & Gabbana. Ovšem nejen to, v průběhu let jí byla dána podoba také nejrůznější osobností a inspirativních žen, například královny Alžběty II., Amelie Earhart, Rosy Parks, Fridy Kahlo a mnoha dalších. První panenka z edice celebrit se objevila v roce 1967 a měla podobu legendární modelky Twiggy.

5. Partner Ken
Partner Barbie se, jak víte, jmenuje Ken. Narodil se v roce 1961 a je tedy o dva roky mladší než jeho partnerka. Jde o nejpopulárnější mužskou figurku mezi panenkami. V průběhu let si též prošel mnoha změnami vizáže, jednou z těch posledních je například obměna účesu. Krátký sestřih byl nahrazen dlouhou hřívou a opět jde o symbol poukazující na různorodost, a také odklon od stereotypu.

6. Bohatý profesní život
Za svou existenci byla Barbie snad vším, co vás jen napadne. Vystřídala více než 200 povolání, byla dokonce třikrát astronautkou (poprvé čtyři roky před přistáním člověka na Měsíci) a několikrát kandidátkou na prezidentku.

7. Domácí zoo
Barbie už vlastnila více než čtyřicet domácích mazlíčků včetně poníků, žirafy či šimpanze.
Zajímavostí o Barbie by se našlo mnohem více, koneckonců je už dámou v letech. Zmiňme však ještě tu poslední, a tou je její filmová kariéra. Ta je tak bohatá, že by se za ni nemusela stydět leckterá herečka světového formátu. Jedním z posledních snímků, kde tato fenomenální postava vystupuje je série Barbie – Na to jsou potřeba dva. Tento seriál sleduje rovnou dvě Barbie navštěvující uměleckou akademii v New Yorku. Společně se chystají natočit hudební demo a berou příležitostné práce, aby mohly své sny financovat. Objevují přitom všechna zákoutí tohoto velkoměsta a nezřídka cestují za rodinou a přáteli na Malibu.

Příběhy plné přátelství, vášně, zábavy i pořádné dřiny na cestě za uskutečňováním svých snů přinese od 7. června každý všední den od 16:30 a 8:15 televizní stanice Minimax.


O AMC Networks International – Central and Northern Europe

AMC Networks International - Central and Northern Europe je součástí AMC Networks International, jednou z předních mezinárodních společností na poli televizního vysílání a distribuce tematických televizních stanic, které se soustřeďují na střední a východní Evropu. Současně portfolio AMCNI - Central and Northern Europe nabízí televizní stanice ve čtyřech žánrech: sportovní: Sport1, Sport2, SportM, dětské: Minimax, JimJam; zábavně-vzdělávací: Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home a filmové: AMC a Film +. Obsah tematických stanic je vytvářen pro místní diváky a trhy v různých jazycích. Je dostupný v celé řadě platforem, včetně HD služeb a nabízí verze pro mobilní telefony.

AMC Networks International (AMCNI) je globální divize AMC Networks a je dodavatelem uznávaných zábavných pořadů pro předplatitele ve více než 130 zemích. AMCNI zahrnuje globální značky a také populární stanice s lokálním významem a různorodým žánrovým zaměřením. Více informací naleznete na www.amcnetworksinternational.com


Martina Hrašová, Account Manager, KNKTR, 6. 6. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29762/panenka-barbie-ma-mnoho-tvari-co-o-ni-zrejme-nevite/