Vstupte do léta s Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 26.06.2022
Dokumentární zábava právě pro vás – Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: vydáme se na další Cestování červí dírou s Morganem Freemanem V; poznáme Zakázané oblasti; uhranou vás Krásy divokého Tchaj-wanu; čeká nás Dekonstrukce jaderné ponorky; ukážeme vám Neuvěřitelné schopnosti zvířat a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

27. 6., 23.00 hod. – Cestování červí dírou s Morganem Freemanem V (Kdy začal čas?)

Morgan Freeman se vrací v páté řadě seriálu Cestování červí dírou, která pokládá nejsložitější vědecké otázky naší doby. A bere to pěkně popořadě, protože hned první otázka zní: Kdy začal čas? Jsou čas a prostor jedno a to samé? Začalo odpočítávání velkým třeskem? Odpověď mohou poskytnout neuvěřitelné nové experimenty. Další velkou nevyřešenou záhadou vesmíru je, jestli je gravitace jenom pouhou iluzí. Proč se všechny hmotné objekty navzájem přitahují? Jako by to nestačilo, úplně nové převratné teorie navrhují radikálně přehodnotit naše poznatky o přírodních zákonech a představy o tom, jak funguje mozek, když se Morgan začne zabývat tím, jestli je štěstí skutečnou fyzikální veličinou.


28. 6., 20.00 hod. – Zakázané oblasti

Vzrušující dokument Zakázané oblasti nás vezme na expedici do míst, kam se i v dnešní době dostane jenom málokdo. V Etiopii se tým odvážlivců vydává na pátrání po svaté relikvii. Místní obyvatelé věří, že v prosté kapli ve městě Axum je ukryta bájná Archa úmluvy. Navštívíme také legendární zakázanou diamantovou oblast v jihozápadní Namibii. Právě tady, v této bývalé německé kolonii, v roce 1908 železničář jménem August Stauch spustil opravdovou nefalšovanou diamantovou horečku. A nebude chybět ani výlet na ostrov North Sentinel, který je všem outsiderům zapovězen. Dva průzkumníci, jimž se jako dosud jediným podařilo navázat mírumilovný kontakt s tajuplnými místními obyvateli, nám prozradí, co tam viděli a zažili.


28. 6., 23.00 hod. – Vesnice čápů

Malá vesnička Rühstädt s pouhými dvěma sty obyvateli je domovem největší populace čápů bílých v celém Německu. Takřka čtyřicet párů těchto překrásných ptáků se každé léto usídlí na střechách místních domů. Oblíbení čápi a jejich čerstvě vylíhnutí potomci zároveň každoročně přilákají okolo třiceti tisíc fanoušků a příznivců z široka daleka. Obyvatelé odlehlé vesničky dokážou využít „ptačí turismus“ ke svému prospěchu, ale má to i své nevýhody: zástupy návštěvníků blokují cesty, střechy se prohýbají pod tíhou hnízd a fasády domů jsou potřísněny ptačími výkaly. Naštěstí je tady stálý klub přátel čápů, který se společně se schopným starostou dokáže o vše potřebné postarat.


29. 6., 21.00 hod. – Krásy divokého Tchaj-wanu

Okouzlující přírodovědný dokumentární film odhaluje nepřeberné krásy divoké krajiny a exotické tchajwanské přírody. A představuje fascinující zvířata Tchaj-wanu.


30. 6., 21.00 hod. – Dekonstrukce jaderné ponorky

Vlajková loď nukleárních odstrašovacích sil francouzského loďstva, kterou je ponorka Indomitable, dorazila ke konci své plavby. Začíná poslední fáze její pozoruhodné kariéry: dekonstrukce. Rozebrat jadernou ponorku je těžký úkol, který vyžaduje nejmodernější technologie i zkušenosti expertů v oboru. A dokonce i čtyřicet let poté, co byla Indomitable postavena, tato francouzská ponorka ukrývá přísně střežená tajemství – vždyť i velikost lodních šroubů a tloušťka ocelových plátů jsou informace, které nemohou vyjít na veřejnost. Díky tomuto fascinujícímu filmu prozkoumáme obří a obvykle zapovězené staveniště, kde asi šedesát lidí pracovalo na dokončení ocelového monstra. Jaké nářadí a techniku přitom využili? Jaké problémy museli překonat? A jak si poradili s takovými toxickými materiály, jako je azbest nebo olověný prach?


1. 7., 21.00 hod. – Vodní obři IV (1. díl)

Biolog Zeb Hogan cestuje přes celou Aljašku, jihovýchodní Asii i Floridu a hledá vodní obry všeho druhu. Na mušce má gigantického dravého sumce, kapra velkého jako kráva nebo žraloky, o kterých se povídá, že pronikají z moře až do příměstských řek. Zebova výprava za poznáním a ochranou sladkovodních rybích obrů vede po Spojených státech amerických i řadě asijských zemí. Přitom se potkává a spolupracuje se zajímavými osobnostmi z řad vědců, rybářů, nadšenců, ale i čirých podivínů. To všechno proto, aby našel tak divnou rybu, jakou svět neviděl.


2. 7., 20.00 hod. – Neuvěřitelné schopnosti zvířat (1. díl)

Odhalte, jak se zvířata měnila a jak se vyvíjely jejich neuvěřitelné schopnosti v průběhu času. A zjistěte, jakým způsobem bychom mohli evoluci zvířat využít pro vlastní prospěch. Příroda stvořila dokonalé stroje, za kterými stojí dlouhé věky beta testování: zvíře proti zvířeti, zvíře proti živlům, dokonce zvíře po boku lidí. Nakonec se dokázala prosadit a přežít jenom ta zvířata, která byla nejrychlejší, nejodolnější a nejodvážnější. Co jsou tyto neuvěřitelně úžasné potvůrky vlastně zač? Co bylo třeba, aby se staly nejlepší ze všech? A ještě jedna, mnohem zajímavější otázka: co nás mohou naučit, abychom byli lepší? Dokážeme si osvojit něco z těchto neuvěřitelných vlastností zvířat, které je zdokonalovaly celé věky?


2. 7., 21.00 hod. – Opičí (r)evoluce

Během vědeckého výzkumu, který měl za úkol zjistit dopad ničivé vlny tsunami v roce 2004 na místní biodiverzitu, přišli vědci na něco nevídaného. Odhalili, že makakové z ostrova Piak Nam Yai v Andamanském moři používají nástroje k otevírání skořápek měkkýšů. Zatímco tato technika užití primitivního „kladiva“ je známa z různých komunit lidoopů, jako jsou šimpanzi, mezi opicemi Starého světa nebyla dosud pozorována. Primatoložka Amanda Tanová se proto rozhodla blíže zaměřit na šikovné makaky. Zjistila, že jejich způsob dobývání měkkýšů je tak efektivní, že dokonce ohrožuje obsah ulit. Přírodovědný film Opičí (r)evoluce je nejen o opicích, ale i o vědě jako takové, a zachycuje zábavné vodní hrátky těchto výjimečných makaků.


3. 7., 23.00 hod. – Linotyp: Osmý div světa

Thomas Edison označil sazební stroj Linotyp za osmý div světa. Vždyť také naprosto změnil distribuci informací a od 19. století až do sedmdesátých let 20. století platil za naprostý standard pro zisk veškerých novin, časopisů i plakátů. Tento nečekaně fascinující dokumentární film vypráví překvapivě dojímavý příběh o lidech, kteří byli se strojem Linotyp úzce spjati. A zároveň prozrazuje, jakým způsobem změnil svět.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 26. 6. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29795/vstupte-do-leta-s-prima-zoom/