Giro d´Italia Donne a Tour de France
Autor: Media:list/Eurosport , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 01.07.2022


Červenec, to je na Eurosportu cyklistický svátek. Tento týden startují dva z největších etapových závodů mužů i žen.


Tři týdny a 3328 kilometrů rozdělených do 21 etap. Kdo se bude radovat na Avenue des Champs-Élysées v Paříži? Dva nejvýraznější favorité jsou ze Slovinska – Tadej Pogačar a Primož Roglič. Tadej Pogačar v roce 2020 přerušil pětiletou vládu stáje Sky / Ineos Grenadiers a o rok později se stal nejmladším dvojnásobným vítězem závodu v historii.

Letošní ročník TdF je bez české účasti. V sestavě TotalEnergies se na start postaví sedminásobný vítěz bodovací soutěže Peter Sagan. Miláček slovenských fanoušků dlouho nebyl zdravotně v pořádku, nedávné vítězství v etapě Okolo Švýcarska napovídá, že se forma i zdravotní stav lepší.


Dvojnásobné české zastoupení bude mít Giro d´Italia Donne – Markéta Hájková a Tereza Neumanová se již dnes vydají do náročných deseti etap. Markéta Hájková má před sebou třetí Giro, předcházející dvě dokončila, trojnásobná mistryně ČR Tereza Neumanová startuje poprvé, ale myslí i na etapové prvenství.

MH: „Je to můj třetí start na Giru d´Italia, po letech 2019 a 2020 jsem loni chyběla. A strašně se těším, přestože z minulých let dobře vím, jak je náročné tento závod dokončit.“

TN: „V týmu jsme dvě sprinterky, v rovinatějších etapách dostane přednost Rachele Barbieriová, v profilově obtížnějších já, kopce dokáži lépe přejet. A chceme etapové vítězství.“

Giro d´Italia Donne startuje 30. června na Sardinii, kde se jedou tři etapy, rozhodující pro celkovou klasifikaci budou v severní Itálii 7. až 9. etapa s těžkými stoupáními. Velkou favoritkou závodu je 39letá Nizozemka Annemiek van Vleutenová, v pelotonu budou mj. Marianne Vosová, Elisa Longová Borghiniová, Elisa Balsamová a Lotte Kopecká.

Eurosportu se říká Domov cyklistiky (Home of Cycling) a cyklistické vysílání v roce 2022 opět potvrzuje pravdivost těchto slov. Eurosport vysílá i v roce 2022 všechny tři největší etapové závody světa – po Giru d´Italia i Tour de France a Vueltu. Nechybějí všechny tzv. Monumenty a další slavné klasiky i mistrovství světa.

Eurosport nabízí divákům téměř kompletní program nejvyšší kategorie World Tour a desítky dalších závodů. Eurosport navíc v posledních letech výrazně rozšiřuje vysílání ženské cyklistiky.


Karel Smetana, PR Specialist, Media:list, 30. 6. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29801/giro-d-italia-donne-a-tour-de-france/