Inaugurační ročník Tour de France Femmes na Eurosportu
Autor: Media:list/Eurosport , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 24.07.2022
Eurosport výrazně rozšířil vysílání cyklistické World Tour žen a na jeho obrazovkách nemůže chybět ani osmidenní ženská Tour de France. 24. července, v den skončení Tour de France mužů, vyrazí z Paříže do bitvy o žlutý dres nejlepší cyklistky světa. Chybět nebudou Annemiek van Vleutenová, Marianne Vosová, Demi Volleringová, Katarzyna Niewiadoma, Elisa Longová Borghiniová, Ellen van Dijková, Lorena Wiebesová, Lotte Kopecká a Ashleigh Moolmanová.



Jeden ze symbolů Paříže Eiffelova věž bude startovním místem celého závodu, úvodní etapa se jede na okruzích v Paříži a finišovat se bude na Avenue des Champs-Élysées. Další etapy jsou rovinaté, nebo mírně kopcovité, o vítězce prvního ročníku se bude rozhodovat v horských etapách ve Vogézách. Předposlední etapa má v závěru stoupání na Grand Ballon a závěrečná stoupá na Ballon d'Alsace a finišuje na La Planche des Belles Filles v nadmořské výšce 1140 metrů. To vše jsou proslulé kopce historie Tour de France, kde se mnohokrát rozhodovalo o žlutém dresu.

Vytvořit obdobu slavné Tour de France i pro ženský peloton je dlouhodobější snahou. První z těchto závodů byl uspořádán už v roce 1955. Od roku 1984 se ženská Tour de France pořádala, název závodu se několikrát změnil, např. Tour de France Féminin, Tour Cycliste Féminin a Grande Boucle Féminine Internationale. Společnost ASO, organizující mužskou Tour de France, zavedla v roce 2014 závod La Course by Le Tour de France, jehož první ročník se uskutečnil jako jednodenní na Champs-Élysées před závěrečnou etapou závodu mužů.

V následujících letech se tento ženský závod konal na různých místech Francie včetně Pyrenejí a mezi vítězky se zapsaly Marianne Vosová, Anna van der Breggenová, Chloe Hoskingová, Annemiek van Vleutenová, Elizabeth Deignanová a Demi Volleringová. V červnu 2021 oznámila ASO, že bude pořádat nový ženský etapový závod Tour de France Femmes. Ředitelkou závodu je Marion Rousseová.

Dosud nejnáročnějším etapovým závodem žen je Giro d´Italia, které má deset etap. V posledních pěti letech ho vyhrávaly pouze Anna van der Breggenová a Annemiek van Vleutenová. Ovšem Tour de France má… jméno. Největší jméno ve světové cyklistice. A právě z tohoto důvodu bude i v ženském pelotonu již inaugurační ročník největším tahákem a výzvou.

Startujeme 24. července na Eurosportu 1. Tour de France Femmes komentuje Petr Nejedlý.


Eurosport 1

pondělí 14:00 – Cyklistika: Tour de France žen – 2. etapa
úterý 17:00 – Cyklistika: Okolo Valonska – 4. etapa
středa 17:00 – Cyklistika: Okolo Valonska – 5. etapa
čtvrtek 14:00 – Cyklistika: Tour de France žen – 5. etapa
pátek 14:00 – Cyklistika: Tour de France žen – 6. etapa
sobota 15:00 – Cyklistika: Tour de France žen – 7. etapa
neděle 12:00 – Cyklistika: Mistrovství světa BMX


Eurosport 2

čtvrtek 21:00 – Golf: PGA Tour – Rocket Mortgage Classic
pátek 21:00 – Golf: PGA Tour – Rocket Mortgage Classic
sobota 14:00 – Motorky: WSBK v Mostu – 1. závod
neděle 15:45 – Formule: Formule E v Londýně


Karel Smetana, PR Specialist, Media:list

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29835/inauguracni-rocnik-tour-de-france-femmes-na-eurosportu/