Vládce Krkonoš se vrací: v nové vánoční pohádce Krakonošovo tajemství si pána hor zahraje David Švehlík
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 25.07.2022
Režisér Peter Bebjak natáčí v těchto dnech novou vánoční pohádku České televize Krakonošovo tajemství. V premiéře se představí v průběhu vánočních svátků. Kromě výpravy za pokladem a tajemným vládcem hor Krakonošem čeká na diváky humor, napětí, láska a samozřejmě plejáda oblíbených herců v hlavních rolích. Mezi nimi nebudou chybět David Švehlík, Jakub Prachař, Ondřej Sokol, Jan Nedbal, Leona Skleničková nebo třeba Martin Huba.


„Krakonošovo tajemství má podle mne v sobě všechny atributy současné atraktivní a žánrově rozmanité pohádky,“ říká režisér Peter Bebjak, který již má první část natáčení se zimními záběry za sebou a nyní, během července a srpna, se vypravil do dalších krajů Česka. Štáb se objeví v Příchovicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, v jeskyních v okolí Blanska, ve skanzenu Veselý kopec a v Úštěku. Pro pohádkový zámek Hůrka, v němž se odehrává velká část děje, využili tvůrci lokace hradů Kost a Sovinec a zámků Hrádek u Nechanic a Doudleby nad Orlicí.

„Krakonoš byl pro mé dětství zcela zásadním hrdinou díky Františku Peterkovi a Krkonošským pohádkám. V té naší je ale postava pána hor jiná a rovnou mohu slíbit jisté překvapení. Pro mne je poctou zahrát si v pohádce. Obzvláště pak, když je jako tato dobře napsaná, má dobré obsazení a výborného režiséra. Jsem velký milovník Krkonoš, takže tím větší mám z role radost,“ doplňuje představitel Krakonoše David Švehlík.

„Rozporuplná a tajemná postava Krakonoše patří k nejzajímavějším hrdinům našich pověstí a pohádek. Lidé si o vládci a ochránci Krkonoš a jejich pokladů vyprávějí už několik století, knížek o Krakonošovi jsou desítky, možná stovky. Ale ani vědci se neshodnou na tom, kdo to vlastně Krakonoš je a odkud se vzal? Náš příběh přináší jednu z možných odpovědí na tuto věčnou otázku,“ vysvětluje autorka scénáře a kreativní producentka České televize Barbara Johnsonová.

Scénář zavede příznivce pohádkových příběhů na zámek Hůrka do podhůří Krkonoš. Do něj přijíždí jeho nový majitel Štěpán se svojí snoubenkou krásnou komtesou Blankou a mladším bratrem Adamem. Cestou Štěpánův kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku, Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. Naplní se jejich láska? A jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách odehrálo? A konečně - jaký příběh nakonec napíše národopisec Jiráček, který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé stále věří v Krakonoše… Tyto a mnohé další otázky, včetně té nejzásadnější, kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství, poodhalí již o Vánocích nová pohádka České televize.


Krakonošovo tajemství

Scénář: Barbara Johnsonová
režie: Peter Bebjak
kamera: Martin Žiaran
kreativní producent ČT: Barbara Johnsonová
výkonný producent ČT: Veronika Trčková
dramaturgie: Kristina Elšíková
hudba: Juraj Dobrakov
střih: Marek Kráľovský
producent D.N.A.: Rastislav Šesták
výkonný producent D.N.A.: Natália Rau Guzikiewiczová
hrají: David Švehlík, Leona Skleničková, Jan Nedbal, Jakub Prachař, Dominika Morávková, Ondřej Sokol, Diana Mórová, Jakub Barták, Martin Huba, Norbert Lichý, Olaf Burmeister a další.
Pohádka vzniká v česko-slovensko-německé koprodukci.


Karolína Blinková, tisková mluvčí, Česká televize, 25. 7. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29836/vladce-krkonos-se-vraci-v-nove-vanocni-pohadce-krakonosovo-tajemstvi-si-pana-hor-zahraje-david-svehlik/