RTVS si vo vysielaní pripomenie Pamätný deň rómskeho holokaustu
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 30.07.2022
Pamätný deň rómskeho holokaustu si Rómovia pripomínajú každoročne 2. augusta. Je to príležitosť hovoriť o udalosti, ktorá sa odohrala v noci z 2. na 3. augusta 1944, kde pri likvidácii koncentračného tábora pre Rómov v Auschwitz-Birkenau zahynulo takmer tritisíc rómskych mužov, žien a detí. RTVS si túto smutnú udalosť dejín pripomína vo vysielaní každoročne počas posledného júlového víkendu.


V rámci vysielania prinesie Rádio Regina Východ v sobotu 30. júla dvojhodinový výber rozhovorov a ukážok z literatúry o holokauste Rómov, ako sme ich zachytili vo vysielaní. Poslucháči sa môžu dozvedieť informácie napríklad o podobe holokaustu v literárnej tvorbe rómskych autorov, o prejavoch nenávisti voči Rómom počas II. svetovej vojny, ktoré v rôznych podobách ovplyvňujú spolunažívanie Rómov a Nerómov dodnes.

V nedeľu 31. júla na vlnách Rádia Regina Východ prinesieme hodinovú reláciu Džanes, kaj džives?/Vieš, kde žiješ? o podobách anticiganizmu na Slovensku v prvej polovici 90-tych rokov. Poukazujeme v nej na priamu súvislosť medzi anticiganizmom a desaťročiami, počas ktorých bol rómsky holokaust pre spoločnosť tabu. Pripomenieme si aj vraždu Mária Gorala, od ktorej uplynie práve tento víkend 27 rokov (zomrel 31. júla 1995).

Počas mimoriadneho víkendu odvysiela Rádio Regina Východ tiež reprízu rómskej a slovenskej rozprávky Ako sa narodili husle, verejnej nahrávky koncertu detského speváckeho zboru z Luníka IX Deviatkakhere čhave a zoskupenia Mário Richter trio.


Bratislava, 29. júl 2022, Rozhlas a televízia Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29845/rtvs-si-vo-vysielani-pripomenie-pamatny-den-romskeho-holokaustu/