8hodinovka na okruhu Suzuka: Karel Hanika praporem Yamahy
Autor: Media:list/Eurosport , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 06.08.2022

Mistrovství světa ve vytrvalostních závodech (FIM Endurance World Championship) pokračuje v neděli 7. srpna prestižním podnikem v Japonsku. Světový šampionát má za sebou dvě 24hodinovky v Le Mans a Spa.


Ve Francii dominovala trojice Gregg Black, Xavier Simeon a Sylvain Guintoli v barvách týmu Yoshimura SERT Motul na Suzuki, v Belgii se radovala trojka Markus Reiterberger, Ilja Michalčik a Jeremy Guarnoni ze stáje BMW Motorrad World Endurance. Zásluhou druhého místa v Le Mans stál na stupních vítězů český závodník Karel Hanika, v sestavě stáje YART-Yamaha s ním jeli Niccolò Canepa a Marvin Fritz. Na okruhu Spa-Francorchamps však kvůli technickým problémům závod nedokončili. Jejich rychlost ale dokumentuje dvojnásobná Pole Position.

Komentátor Béla En se na osmihodinový závod v Suzuce hodně těší: „V rámci mistrovství světa se již jely dvě 24hodinovky, ale osmihodinová výzva v Suzuce za nimi nijak nezaostává. Naopak. Z pohledu jednotlivých výrobců motorek, což jsou japonské společnosti, je to nejprestižnější akce roku. Závod, na který najímají nejlepší jezdce a vytahují si je ze světových šampionátů MotoGP a superbiků, letos se představí například Jonathan Rea. Okruh vlastní Honda, je to tedy její domácí závod, pro japonské značky je strašně důležité, kdo v Suzuce před skvělou diváckou kulisou vyhraje. Dva roky se v Suzuce závod neuskutečnil kvůli covidovým restrikcím, nyní jsou všichni natěšení na mimořádně zajímavou konfrontaci světa tradičních japonských motocyklových týmů s evropskými. Uvidíme japonské týmy, které nejsou součástí světového šampionátu, mají výbornou úroveň, jsou schopné se měřit i s továrními týmy, jejich výhodou je, že mají na tomto specifickém okruhu hodně najeto. V Japonsku jsou jiné podmínky, evropské týmy se mohou cítit asi jako když hrajete fotbal na hřišti soupeře.“

Naposledy se osmihodinovka v Suzuce jela v roce 2019, zvítězila trojice Jonathan Rea, Leon Haslam a Toprak Razgatlioglu startující za Kawasaki Racing Team Suzuka 8H. Původně byl okruh otevřen jako testovací trať japonského automobilového gigantu Honda v roce 1962 a v roce 1978 hostil první ročník závodu Suzuka 8 Hours, devět let předtím, než se tam konala první Velká cena Japonska formule 1.

A co je podstatné – Yamaha nepostavila proti předcházejícím ročníkům speciální tovární tým, což znamená, že veškerou podporu dává stáji YART-Yamaha, motorka Karla Haniky tak bude jednou z nejsledovanějších. Zároveň to pro českého závodníka znamená mimořádnou zodpovědnost, vždyť na svých bedrech ponese image značky. Stálých týmů FIM EWC pojede pouze několik nejsilnějších, což naznačuje, že osm hodin v Suzuce bude EWC proti Japonsku.

Komentátoři Béla En a Joska Kubíček přivítají diváky Eurosportu 2 v neděli 7. srpna v 5:00, loučit se budou ve 13:30.


Karel Smetana, PR Specialist, Media:list, 4. 8. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29855/8hodinovka-na-okruhu-suzuka-karel-hanika-praporem-yamahy/