Nepřeberný výběr na Prima ZOOM – ať žije královna!
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 18.09.2022
Vzpomínka na Alžbětu II., Karel V., DNA, pekelná dálnice, krásná příroda… To je široký výběr na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: premiérový týden odstartujeme historickým filmem, který shrnuje poslední bitvy královny Alžběty – Alžběta II.: Poslední bitvy; uchvátí vás Karel V.: Neuskutečnitelná říše; vydáme se na Sardinii: Ostrov koní; podíváme se na původ Ztracené DNA; projedeme si Dálnice vedoucí peklem X; připomeneme si Eugenika: Největší vědecký skandál a ještě více unikátních snímků....


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

20. 9., 20.00 hod. – Alžběta II.: Poslední bitvy

Královna Alžběta II. byla ztělesněním moderní historie. 8. září 2022 jsme s lítostí sledovali zprávy o tom, že ve věku 96 let skonala. Její vláda byla oficiálně nejdelší v dějinách britské monarchie, ale její život ani zdaleka nebyl jako nerušená poklidná řeka. Jen v poslední době se královna Alžběta musela srovnat s mnoha obtížnými a bolestnými zprávami i situacemi: zemětřesením, které způsobil Brexit, smrtí jejího manžela prince Philipa, odchodem jejího vnuka Harryho a jeho manželky Meghan z královské rodiny, nebo obviněním ze sexuálního zneužívání, která byla vznesena proti jejímu oblíbenému synu Andrewovi. Královna přesto zůstala pevná a jistá jako skála. Ohlédněme se společně za klíčovými momenty Alžbětiny vlády nedávných dob prostřednictvím archivních záběrů, několika dramatických rekonstrukcí a rozhovorů s těmi, kdo znají královskou rodinu nejlépe. Tento historický film shrnuje poslední bitvy královny Alžběty.


20. 9., 20.00 hod. – Karel V.: Neuskutečnitelná říše

Před pěti sty lety se teprve devatenáctiletý španělský král Carlos I. stal německým „římským králem“ a krátce nato byl korunován Karlem V., císařem Svaté říše římské. Jeho nezměrnou moc podpořilo stříbro ze španělských kolonií v Americe. Nový císař měl velký sen: sjednotit celou Evropu do podoby jediné křesťanské říše, ráje na zemi, „El Dorada“ vystavěného na společné víře. Jenže systematické vyvražďování starověkých Aztéků a Inků ve jménu Karla V. vyvolalo v císaři hluboké výčitky svědomí a vážnou krizi. Jeho sen pro Evropu, který zpočátku vypadal tak slibně, navíc narušily náboženské reformy. Historický snímek představuje Karla V. jako humanistu a také jako válečníka. Byl císařem připraveným jít kvůli vlastním idealistickým cílům a náboženskému přesvědčení do války, kterou chtěl financovat zisky z Nového světa. Místo toho však musel otřeseně sledovat, jak se mu přímo před očima drolí samotná instituce církve. Příběh o neuskutečnitelné říši Karla V. je plný dramatických zvratů a událostí z počátku moderních věků. Zachycuje zásadní okamžik dějin, který zajímavým způsobem nastavuje kontrastní zrcadlo dnešního světa a globalizace.


20. 9., 21.00 hod. – Ztracená DNA (Původ)

Přelomový výzkum DNA mění náš pohled na to, kým opravdu jsme, odkud jsme přišli a jak jsme se sem dostali. Tento seriál odhaluje fascinující a šokující pravdu o starověkých a středověkých obyvatelích Evropy. Pravěký lovec oděn ve zvířecích kůžích sleduje kořist v hustém lese. Když se zastaví, všimneme si, že jeho pleť je tmavá. Pak vidíme jeho oči: jsou pronikavě modré. Nacházíme se v Irsku, 7000 let před naším letopočtem. Špičkový tým genetiků z vysoké školy Trinity v Dublinu zjistil pravdu o dávných Evropanech od lovců sběračů, kteří kráčeli divočinou, až po první farmáře migrující ze Středního východu. Díky šokujícímu objevu ve starodávné hrobce v Newgrange se jim podařilo odhalit, jak žili a čemu věřili Evropané před 5000 lety. A výpovědi dalších odborníků v tomto nečekaně překvapivém seriálu prozrazují, že středověcí lidé pokračovali v praktikování pohanských rituálů ještě dlouho po příchodu křesťanství.


21. 9., 22.00 hod. – Dálnice vedoucí peklem X (1. díl)

V hlavních rolích seriálu Dálnice vedoucí peklem vystupují skuteční hrdinové, kteří nasazují vlastní životy, aby důležité dopravní tepny zůstaly za všech okolností průjezdné. Dokonce i v tak těžkých a extrémních podmínkách, jaké jste na televizní obrazovce ještě neviděli. Coquihalla a další dálnice protínající kanadskou část Kaskádového pohoří jsou nechvalně proslulé neúprosným počasím. Když na vrcholu Cog udeří sněhová bouře, údolí Fraser o 1200 metrů níže bičují přívalové deště, které ohrožují průjezdnost a bezpečnost dálnice Trans-Canada. Jako by nestačilo, že je ochromena nejrušnější cesta na západ země i zpátky, bezpečí řidičů navíc ohrožuje také „Bermudský trojúhelník náklaďáků“. Tam, kde se všichni ostatní otáčejí, dálniční týmy a záchranáři okamžitě odpovídají na volání o pomoc a neohroženě vyrážejí přímo do srdce bouře.


22. 9., 22.00 hod. – Louka: Ztracený ráj

Připojte se k nám na velkolepé dobrodružné celovečerní výpravě, která vede jenom kousek od domu za roh. To, co na první pohled vypadá jako plevelem porostlá louka ponechaná svému osudu, se tváří v tvář objektivu zvídavé kamery stává pozoruhodným vesmírem plným života. Na louce žijí tvorové, kteří patří k nejkrásnějším a nejpodivuhodnějším, jaké si dokážete představit. Odehrává se tady nekonečný koloběh života a rozkladu. Probíhají zde pozoruhodné rituály páření a tajuplné společenské interakce. Připojíme se k mladým kolouchům a necháme se provést všemi čtyřmi ročními obdobími. Budeme sledovat, jak rostou a dospívají, a prozkoumáme jejich přirozené životní prostředí. Ale to není všechno. Díky zvídavé kameře se „snížíme“ na úroveň cvrčků, ptáků i včel. Vychutnáme si skrytý půvab a krásu bujarých květin, které čelí čím dál vážnější hrozbě. Stále více luk se totiž stává obětí rozvoje a intenzifikace zemědělské výroby. Tento přírodovědný film odhaluje, proč je důležité chránit přírodní ráj v našem sousedství. A také proč bychom měli věnovat více pozornosti trávě přímo pod našima nohama.


24. 9., 20.00 hod. – Sardinie: Ostrov koní

Na rozdíl od své sousedky Korsiky byla Sardinie odjakživa jakousi ostrovní pevností. Exotickému ostrovu ve Středomoří spolehlivě kryje záda skalnaté pohoří Giara, kde žijí nejodolnější divocí koně Evropy. Když bylo před 4000 lety upuštěno od snah udělat z nich pracovní sílu, museli se sami porvat s přírodními živly. Jejich zápas proti neústupným živlům trval několik dlouhých století. V tomto přírodovědném dokumentu odhalíme dramatické životní podmínky divokých koní v překrásné ostrovní krajině plné zajímavých sousedů, jako jsou mufloni, supi bělohlaví, divočáci, divocí osli, osminohé černé vdovy, stromové žáby, mloci nebo jeleni.


25. 9., 22.00 hod. – Magie zvuku

Zvuk má moc člověka okouzlit, otrávit, a dokonce i změnit historii. Dokument Magie zvuku odhaluje sílu, možnosti a schopnosti zvuku a zvláštního fenoménu zvaného cymatika, kvůli kterému vznikla nová vědecká záhada. Zjistěte, jak zvuk utvářel dějiny lidstva, a navštivte pole akustické ekologie nebo výzkumné laboratoře, kde zvuk eliminuje nejen rakovinné nádory.


25. 9., 23.00 hod. – Eugenika: Největší vědecký skandál (1. část)

Eugenika je sprosté slovo, které jako přízrak z nějakého hororu pronásledovalo celé dvacáté století. Je spojeno s nucenou sterilizací, nacistickými tábory smrti a genocidou celých etnik. V základu stojí snaha zneužít vědu k manipulaci genetického dědictví, změně evoluce člověka a k vyšlechtění „lepšího“ člověka. Ta vedla ke zvrácené myšlence, že životy postižených, nízko postavených nebo jiných lidí než s bílou barvou pleti jsou méněcenné. Že by dokonce měly být pro dobro lidského genového fondu vymýceny. Dnes už si říkáme, že takové bludy jsou dávno za námi, že šlo o blouznění hrstky šílených vědců, že ve 21. století nic takového neexistuje. Ale skutečnost je úplně jiná. Připravte se na příběh, který je mnohem podivuhodnější, mnohem složitější, mnohem překvapivější a také mnohem znepokojivější.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 18. 9. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29911/nepreberny-vyber-na-prima-zoom-at-zije-kralovna/