Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 20.09.2022

Dokumentární portrét jedné z předních osobností světové kultury, spisovateli Milanu Kunderovi, uvede ČT art v sobotu 24. září 2022 ve 20:15 v rámci cyklu Je nám ctí… Režie Miloslav Šmídmajer.


„Představujeme Kunderu v jediném dokumentárním filmu, který o něm kdy vznikl,“ říká režisér Miloslav Šmídmajer a zdůrazňuje, že portrét štáb natáčel pod dohledem samotného protagonisty a s jeho vědomím. Snímek je tím naprosto unikátní, protože Kundera se prakticky celý život vyhýbá kamerám a publicitě, nekomunikuje s médii a dokonce se o něm říká, že se straní i svým přátelům. „Tyto mýty z něj dělají podivína a náš dokument je postupně potvrdí, nebo vyvrátí,“ doplňuje režisér. Film je rámován příběhem studenta, který si vezme do hlavy, že se pokusí získat rozhovor s Milanem Kunderou, a postupně se seznámí s jeho texty i názory, s jeho přáteli i spolupracovníky, aby nakonec pochopil, že to, co je podstatné a co zůstane, je dílo, nikoliv peripetie života.

Brněnský rodák Milan Kundera patří k nejznámějším a právem i světově nejuctívanějším českým spisovatelům. Od poloviny 70. let minulého století žije ve Francii a už více než tři desetiletí téměř nevystupuje na veřejnosti. „Kunderovo dílo, rodinné zázemí, životní peripetie i všestrannost jeho talentu připomínáme rozhovory s jeho přáteli, literárními teoretiky, pamětníky i osobnostmi české a francouzské kultury,“ představuje snímek dramaturg brněnského studia České televize Martin Polák a doplňuje: „Ukážeme i místa, kde žil, a která ho ovlivnila. Zamýšlíme se nad výjimečností Kunderova díla v kontextu české i světové literatury. Zároveň divák uvidí exkluzivní dobové materiály a archivní rozhovory s Milanem Kunderou.“

Devadesátiminutový dokument zavede diváky do Kunderova rodného Brna, do dob, kdy studoval a učil na FAMU, ale také do období normalizace, kdy mu režim bránil v tvorbě a jeho dílo nebylo vydáváno, přestože už získával úspěchy v zahraničí. Přesto v té době uvedl Jakuba a jeho pána s Jiřím Bartoškou, ovšem pod jiným jménem. V polovině 70. let využil pozvání univerzity v Rennes a začal tam přednášet. V roce 1979 ho české úřady zbavily občanství. Kundera to později komentoval slovy: „Tehdy vše ovládali Rusové a právě oni rozhodli, že už nejsem Čech.“ Prezident Francois Mitterrand mu udělil francouzské občanství. Svůj nejslavnější román Nesnesitelná lehkost bytí tak vydal už jako Francouz.

Koprodukční snímek Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti uvedla loni na podzim česká kina. Velký ohlas měl u diváků na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě v roce 2020.


Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti

Scénář: Miloslav Šmídmajer a Jakub Vansa
režie: Miloslav Šmídmajer
hlavní kameraman: Pavel Šobr
hudba: Petr Malásek
dramaturgie: Martin Polák
produkce: Pavel Šebesta
výkonný producent: Karel Komárek
kreativní producent: Jiřina Budíková


PR Česká televize, foto: Václav Chochola, Ateliér Blanka a Marek Chochola, 20. 9. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29914/milan-kundera-od-zertu-k-bezvyznamnosti/