Dokumentární série Ztracená města Bible odhalí tajemství biblických příběhů
Autor: CHILLICOM/Viasat History , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 22.09.2022
Ztracená města Bible je nový dvoudílný dokument stanice Viasat History. Česká premiéra proběhne v neděli 25. září ve 21 hodin a zájemce o historii zavede na místa neodmyslitelně spjatá se starozákonními texty. Objevíte Babylon, Uruk, Ur, Ninive či Girsu z dosud nevídané perspektivy.


Starý zákon díky dokumentu Ztracená města Bible znovu ožije. Vypravíte se tam, kde se narodil Abraham, do míst spjatých s Noemovou archou či pod Babylonskou věž. Viasat History je představí prostřednictvím dechberoucích záběrů a odhalí i některá zcela nová zjištění. My vám je ještě před premiérou nastíníme.


Dějiště: Irák

Dnešní Irák je dějištěm řady příběhů popisovaných v Bibli. Písky této horské země skrývají mnohá starověká tajemství. Právě zde zhruba před šesti tisíci lety vystavěli Sumerové první města. Podle knihy Genesis sepisované o tisíce let později v těchto končinách světa docházelo k biblickým událostem.

V obou dílech dokumentu Ztracená města Bible se vydáte s renomovanými archeology za ztracenými městy a místy, která znáte právě ze Starého zákona.

V prvním díle uvidíte vědecké týmy obnovující divy Ninive, vypravíte se mezi pozůstatky starověkého Babylonu či do jižního Iráku za objevováním Uruku a Uru. V Girsu společně s vědci odhalíte nejstarší most a záhadné ruiny, které by mohly změnit pohled na samotný úsvit civilizace. Poodhalíte, proč hrál právě jižní Irák klíčovou roli ve Starém zákoně a jak mohla ovlivnit kolaps sumerského světa potopa, která je považována za jeden z největších příběhů Bible.

Druhá část se zaměřuje na starověká města Ninive a Babylon. Tyto dvě velkoměsta starověku považovali pisatelé Bible za místa hříchu. Proč mají ve Starém zákoně tak špatnou pověst a jaká ve skutečnosti byla? Kdo byli jejich obyvatelé? V Ninive se s archeology vydáte po stopách příběhu o Jonášovi a velrybě a v Babylonu se zaměříte na Ištařinu bránu postavenou tyranem Nabuchodonozorem II. Víte, že rivalita těchto center určila osud starověkého světa? A co s tím má společného jejich nevalná biblická pověst? To vše a mnohem více vám bude brzy odhaleno.


Výprava do dávné minulosti pohodlně z obýváku

Dvoudílný dokument Ztracená města Biblie, který odvysílá stanice Viasat History, vám představí dosud nevídanou historickou podívanou zaměřenou na nejranější dějiny naší civilizace. V neděli 25. září se od 21 hodin vydáte na dlouhou cestu časem, která je zahalena nánosem písku i pověstí. Jaká ale byla skutečnost? Nejnovější vědecké metody tahají za tajemné nitky a ukazují, že kořeny mnoha biblických příběhů jsou ve skutečnosti skryty v troskách dnešního Iráku.

A ještě jedna dobrá zpráva na závěr. Oba díly můžete shlédnou za sebou, protože druhá část bude odvysílána ještě téhož večera ve 22 hodin.


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 22. 9. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29917/dokumentarni-serie-ztracena-mesta-bible-odhali-tajemstvi-biblickych-pribehu/