Říjen v plné parádě na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 02.10.2022
Pojďte poznávat svět zábavnou formou prostřednictvím Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: čeká vás Neil Armstrong osobně; zavítáme do Říše mumií; pozor na Zvířata se zlou pověstí; odhalíme Záhadu australského Bigfoota a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

3. 10., 22.00 hod. – Neil Armstrong osobně

O legendě, která kráčela jako první člověk po povrchu Měsíce, jste už slyšeli. Teď se seznamte s Neilem Armstrongem osobně a zjistěte, jakým mužem opravdu byl. Neil Armstrong byl prvním mužem, který kráčel po povrchu Měsíce. Ale na rozdíl od dalších dvou členů posádky mise Apollo 11 byl zdrženlivý a úzkostlivě si střežil své soukromí. Byl tajemstvím, jenž někdy nedokázali rozluštit ani jeho nejbližší spolupracovníci. Tento snímek představuje osobní a detailní pohled do nitra slavné a výjimečné osobnosti. Díky možnosti využít cokoli z více než 70 hodin dosud nepublikovaných rozhovorů se všechno dozvíme od Armstronga osobně. Na filmu se ale také podíleli Armstrongův oficiální životopisec James Hansen, členové jeho rodiny a kolegové z práce. Nedávno objevené dopisy jsou dalším pozoruhodným zdrojem poznatků o Armstrongově často složitém rodinném životě. Byl to muž, který poznal vysoké riziko, osobní ztráty, velkolepé triumfy i spletité intriky. Nyní si můžeme vůbec poprvé vychutnat jeho výjimečný příběh v kompletní podobě.


4. 10., 21.00 hod. – Říše mumií (Skrytá hrobka)

Tým archeologů vedený doktorem Ramadanem Husseinem odhaluje naprosto nedotčený pohřební komplex, který byl dosud zasypán žhavým egyptským pískem. Archeologické naleziště plné pokladů a doteď nevídaných nálezů má velký potenciál úplně změnit všechno, co si myslíme, že víme o procesu mumifikace. A také pomoci rozluštit zapomenutá tajemství z věku faraónů. Je na týmu zkušených archeologů, aby pečlivě prozkoumali všechny záhady a rozluštili každou stopu zanechanou v útrobách prvního pohřebního ústavu starověkého Egypta, který se podařilo objevit.


4. 10., 23.00 hod. – Zvířata se zlou pověstí (Tajemství lesa)

Představivost lidstva se po staletí vyvíjela díky tomu, že jsme v dětství četli pohádky, které už dlouho stojí u zrodu všeho, čeho se člověk obává a čemu věří. Děsí nás soví houkání a bojíme se zlé moci ropuch nebo čarodějnic. Obětí našeho strachu se stala nevinná divoká zvířata. Nastal čas postavit se strachu tváří v tvář. Tato tajuplná mini série kombinuje kresby malíře Johna Hora, který pracoval na filmových trilogiích Pán prstenů a Hobit, se záběry z přírody. Nabízí úplně jiný pohled na pomlouvané zvířecí druhy a odhaluje nejen jejich důležitou úlohu v přírodě, ale i svůdnou krásu.


5. 10., 20.00 hod. – Oázy: Květy pouště (Mexiko: Pod palmami Los Comondú)

Oázy nejsou jenom pouhá zelená útočiště z prosluněných pohlednic. Tvoří také složité a unikátní ekosystémy, které vybudovali důmyslní muži a ženy díky expertním znalostem místních přírodních zdrojů a tradičních zvyklostí. Ale dnešní složité klimatické podmínky mohou tyto křehké ostrůvky zeleně uprostřed pouštní pustiny lehce ohrozit. Vydejme se na výlet do nejpůvabnějších a nejkrásnějších oáz na světě. Seznámíme se přitom s lidmi, kteří je pomáhali vytvořit. V současné době spojili síly, aby se pokusili přímo v jedinečných podmínkách těchto pozoruhodných laboratoří pod širým nebem nejen zachovat tradiční způsob života, ale také rozjet nové zajímavé projekty, které zajistí, že oázy nezaniknou. Poznejte tyto unikátní a proměnlivé ekosystémy v různých koutech světa: od Maroka, přes Spojené arabské emiráty, až po Mexiko.


5. 10., 23.00 hod. – Tänzerův svět tanků (1. díl)

Vše, co jste chtěli vědět o tancích, ale báli jste se zeptat – v novém šestidílném seriálu.


6. 10., 20.00 hod. – Pět ponorek proti nacistům

Během druhé světové války křižovaly Rubis a další ponorky Svobodných francouzských námořních sil Atlantic. Hledaly a neutralizovaly plavidla nacistické Třetí říše. Odhalte tyto zapomenuté ponorky, které umožnily osvobození Francie.


6. 10., 21.00 hod. – Pohled zevnitř: Záchrana na bitevním poli (1. díl)

Členové elitní bojové záchranné služby amerického letectva Pararrescuemen, známí také jako Pararescue Jumpers nebo PJs, mají jediný úkol: zachránit americké nebo spojenecké jednotky, které se dostaly do extrémního nebezpečí. Ať už jsou jejich cíle sestřeleny nebo izolovány za nepřátelskými liniemi, obklíčeny, pod útokem, zraněné během akce nebo uvězněny v zajetí, PJs udělají všechno, co je nutné, aby je přivedli zpátky domů.


6. 10., 22.00 hod. – Portugalsko: Divoký západ Evropy

Představte si svět kamenitých pobřeží, osamocených vrcholů hor a zlatých prérií. V ní žije smečka vlků, která prohání stáda dávných mustangů, a tři masožravci udržují celý les v napětí. A vysoko nahoře nad tím vším žije pár čápů, kteří se snaží vychovat rodinu na úzké římse na vrcholu vysokého útesu. Divoký západ Evropy je místo, kde si zaslouží přežít jedině ti s nejostřejšími smysly a nejrychlejšími reflexy.


6. 10., 23.00 hod. – Tajemství lesa (1. díl)

Asi 30 % celkového pevninského povrchu Země je pokryto lesem, který je důležitou a specifickou součástí ekosystému. Německý výraz pro les – Wald – je v Německu součástí mnoha názvů měst a celých oblastí. Průvodkyně filmem je už odmalinka fascinována lesem, který pravidelně navštěvuje, a o svých toulkách a pozorováních si vede podrobné záznamy. Původní prales už dnes v Německu v podstatě neexistuje a většina lesa je dílem člověka. Před více než deseti tisíci lety zde žili zubři, vlci a další dnes již nevídaná zvířata. Před asi dvěma tisíci lety tu proběhly boje s římskými vojevůdci. Z této doby lze v oblastech mezi Rýnem a Westerwaldem najít pozůstatky tehdejších staveb nebo val, který je zapsán na listině UNESCO.


7. 10., 21.00 hod. – Orlí jezera

Mezi německými městy Lübeck a Lauenburg leží přírodní park, jehož součástí je také několik jezer. Díky tomu, že se jedná o biotop, a také díky bohaté biodiverzitě je tato krajinná oblast jednou z nejdůležitějších na území celého Německa. Během více než dvou desetiletí po znovusjednocení země se přírodě podařilo vyléčit všechny rány způsobené železnou oponou. A nyní už konečně mizí dokonce i jizvy. Jezerní oblast u Lauenburgu se stala královstvím ohrožených druhů. Autoři přírodovědných filmů Christoph a Almut Hauschildovi představují snímek Orlí jezera. Po roce stráveném v místní bohaté přírodě se vrátili zpátky do civilizace vyzbrojeni vzrušujícími příběhy o lovících orlech mořských, obřích stádech jelenů a také neobvyklých přespolních návštěvnících. Že si pořád nedovedete představit, jak moc je tato krajina výjimečná? Tak třeba orel se sem vrátil po dlouhých třinácti letech.


7. 10., 22.00 hod. – Záhada australského Bigfoota

Po vlastních zážitcích, během kterých mu vstávaly vlasy hrůzou na světě, se producent tohoto tajuplného filmu vrací do australských Modrých hor. Věří, že právě tam se nachází několik míst, na kterých žije záhadné stvoření známé jako Bigfoot. A tak začíná dobrodružné pátrání na neprozkoumaném území známém tím, že se odtud ozývají hluboké skřeky a vytí. Během něj se podaří najít důkazy o možných lovištích. Jsou to stopy Bigfoota?


9. 10., 20.00 hod. – Váleční kšeftaři: Druhá světová z druhé ruky V (V jako Vítězství)

V páté řadě zábavného seriálu o zvlášť dobře zachovalé válečné technice se kšeftař Bruce Crompton rozhodne oslavit 75. výročí Dne vítězství opravdu jedinečným způsobem. A vyšle vzácná německá polopásová vozidla, aby se zúčastnila rekonstrukce jedné z bitev. Zároveň hledá relikty ze Dne vítězství ve Francii, a ještě mnohem víc! Charismatický Bruce a jeho tým pátrají po veškeré vojenské technice a armádním vybavení z druhé světové války, které by se daly opravit, restaurovat a výhodně prodat jako zboží z druhé ruky.


9. 10., 23.00 hod. – CRISPR: Genetické inženýrství

Jedná se o nejnovější skandál genetického inženýrství, nebo je to požehnání a spása pro vytížené obory medicíny a zemědělství? CRISPR je zbrusu novým nástrojem v genetické laboratoři, který umožňuje vědcům s vysokou přesností změnit genetický materiál všech živých organismů. Badatelé pracují na vývoji nových způsobů léčby nemocí dosud považovaných za nevyléčitelné. Vznikají také rostliny s úplně novými vlastnostmi. A navíc máme najednou na dosah ruky možnost pořídit si dítě na míru. Jak daleko může medicína nebo zemědělství zajít? Kde bychom měli stanovit jasné hranice? Tento fascinující film hledá odpovědi na aktuální palčivé otázky. Nahlíží na kontroverzní téma nejen pečlivě, ale i s potřebným kritickým odstupem, a zabývá se všemi našimi dávnými předsudky. Vědci, etici a kritici se na jednom shodnou: naše společnost musí nutně probrat nesmírné možnosti i nebezpečná úskalí nových dimenzí genetického inženýrství. Protože CRISPR ovlivní životy nás všech.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 1. 10. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29931/rijen-v-plne-parade-na-prima-zoom/