SES-20 a SES-21 úspěšně vyneseny na oběžnou dráhu
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 06.10.2022
Dne 4. 10. 2022 provedla společnost ULA (United Launch Alliance - Spojená aliance pro starty) úspěšné vypuštění dvou satelitů skupiny SES ze svého kosmodromu Cape Canaveral na jejich geosynchronní přenosové oběžné dráhy. Společnost ULA využila pro vynesení dvou družic masivní raketu Atlas-V Centaur. SES-20 a SES-21 jsou oba plně elektrické satelity, dodané firmou Boeing a budou sloužit pro zajištění televizního vysílání v pásmu C pro kabelové sítě a řídící centrum IPTV po celých Spojených státech.


“Úspěšné vypuštění satelitů SES-20 a SES-21 nám umožní podporu našich klientů v poskytování sportu a zábavy ve vysoké kvalitě pro desítky miliónů domácností v USA a zároveň dodržíme náš slib ke změně využití kmitočtového spektra, abychom umožnili čelní postavení Spojených států ve službě 5G,” řekl Steve Collar, generální ředitel skupiny SES. “Druhá fáze našich aktivit k vyklizení pásma C v USA je plně na dobré cestě a jsme vděční za tvrdou práci našich partnerů ve společnosti Boeing a ULA.”

“Jsme nadšeni, že podpoříme našeho obchodního partnera SES v jeho úsilí o přechod v pásmu C, aby byl splněn cíl federální komise pro komunikaci FCC rozvinout službu 5G po celých Spojených státech. Jejich mise je v souladu s našim posláním propojit svět a tyto kapacity umožní nepřetržité komerční služby pro mnoho Američanů,” řekl Gary Wentz, viceprezident společnosti ULA pro vládní a komerční programy. “Raketa Atlas V vynesla satelity téměř přesně na geosynchronní oběžnou dráhu 22 300 mil (35 888 km) nad rovníkem. Děkuji pracovnímu týmu společnosti ULA a našim partnerům za zajištění úspěšného vynesení této mise s vícenásobným nákladem na oběžnou dráhu.”

“Naše unikátní uspořádání dvojího startu bylo opět úspěšné v této misi,” řekl Ryan Reid, prezident společnosti Boeing Satellite Systems International. “To společně se schopností rakety Atlas V společnosti ULA dosáhnout výhodné oběžné dráhy umožní skupině SES, aby uvedla tyto satelity do provozu během několika týdnů. Vážíme si důvěry skupiny SES, kterou vložila do našeho průmyslového pracovního týmu, aby se to realizovalo.”

Dalším krokem plánu pro pásmo C bude vynesení dvou satelitů společnosti Intelsat, které je plánované na 6. 10. 2022. Firma SpaceX zajistí vynesení telekomunikačních satelitů Intelsat, Galaxy 33 a Galaxy 34, pro společnost Intelsat v 19:07 hodin EDT ze startovacího komplexu 40 základny vesmírných sil na Mysu Canaveral (Cape Canaveral Space Force Base).


S využitím zdroje: Chris Forrester, Advanced-television.com, 5. 10. 2022, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29938/ses-20-a-ses-21-uspesne-vyneseny-na-obeznou-drahu/