Vydejte se do světa dobrodružství na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@satcentrum.com Přidané: 10.10.2022
Všechna nebezpečí i krásy naší planety můžete sledovat z pohodlí svého domova na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: čekají vás Kosmické katastrofy; pošleme vás do Zvířecí školy; užijete si naši oblíbenou řeku – Vltava: Zlatá řeka; vezmeme vás na 99 děsivých míst; budeme pokračovat v záhadách – Utajené příběhy Ameriky II; užijete si další Norské domy snů II a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

10. 10., 22.00 hod. – Kosmické katastrofy (První generace)

Opětovný vstup je jednou z nejtěžších a nejobtížnějších operací, během které dochází až na samotném konci letu do vesmíru. Ať už jde o spalující žár, nepředstavitelnou rychlost nebo riskantní manévry při přistávání, na astronauty, kteří se vracejí zpátky na Zemi, čekají zástupy různých problémů. Seriál Kosmické katastrofy představuje nejtěžší chvíle kosmonautiky, s nimiž se setkaly Spojené státy americké i Sovětský svaz. Během 60. let 20. století spolu USA a SSSR závodily o to, kdo bude jako první na Měsíci. Sověti získali náskok. Zabodovali s raketou Sputnik. Jako první vyslali člověka do vesmíru a podařilo se jim uskutečnit také první výstup do kosmu. Jenže Američané se rychle chytili. V roce 1967 už jsou Sověti pozadu. Nutně potřebují novou vesmírnou loď, jenže na její vývoj a stavbu nemají dost času. Kvůli vadnému padáku se při panenském letu rakety Sojuz pořádně zapotí. O čtyři roky později se Sověti odvrací od Měsíce. Místo toho stavějí první vesmírnou stanici. Jenže během návratu ze Saljutu tragicky zahynou všichni tři kosmonauti, kteří strávili nahoře 30 dní. Jejich smrt šokuje celý Sovětský svaz i zbytek světa. V roce 1973 Američané odpovídají vlastní vesmírnou stanicí Skylab, s níž se jim podaří překonat mnoho rekordů. Ale jako všechno, co vyletí nahoru, začne i Skylab klesat dolů. Stanice potřebuje vzpruhu. Tu má poskytnout nově vyvíjený raketoplán. Naneštěstí má zpoždění. Jeho vývoj není jednoduchý, protože nepřipomíná nic, co kdy vyletělo do vesmíru. A když je konečně roku 1981 připraven, jako všechny přelomové vynálezy musí vychytávat problémy za pochodu. Zjistěte, jak to dopadlo. Sledujte jedny z největších Kosmických katastrof ve stejnojmenném historickém seriálu.


10. 10., 23.00 hod. – Jak funguje vesmír III (Cesta ze středu Slunce)

Co se událo prvních pár vteřin po velkém třesku? Jak se zrodili plynoví obři Jupiter a Saturn? Jaké události by mohly způsobit zkázu lidstva? Jak vznikla naše sluneční soustava? A jak by mohl vypadat konec celého našeho vesmíru? Na všechny tyto otázky odpovídá třetí řada seriálu Jak funguje vesmír.


13. 10., 20.00 hod. – Válečné továrny II (Bitva o černé zlato)

Za druhé světové války se známá automobilka Fiat stala prvním velkým kolaborantem s Mussoliniho fašistickým režimem, ale jak letěl čas, podařilo se jí získat přízeň vítězících spojeneckých sil. Legendární vůz Volkswagen přezdívaný Brouk se zrodil jako myšlenka v hlavě nacistického diktátora Adolfa Hitlera, který vymýšlel takové auto, jaké by si mohli dovolit obyčejní Němci sužovaní těžkou ekonomickou situací po první světové válce. Brouk nakonec sehrál důležitou roli i v poválečném Německu. Odhalte tyto i další fascinující příběhy Válečných továren v pokračování stejnojmenného historického seriálu.


13. 10., 22.00 hod. – Zvířecí školka

V nekonečném koloběhu života mají všechna zvířata nejdůležitější úkol: zplodit potomka, a zajistit tím přežití svého druhu. Ale protože narozením teprve všechno začíná, aby zajistili zdraví příští generace, musí rodiče prokázat zvlášť velkou vynalézavost. Nebezpečí, se kterými se mláďata od začátku života setkávají, je bezpočet. Naštěstí existuje také stejné množství různých protiopatření. Některé druhy ryb se vyvinuly tak, aby nakladly obrovské množství rychle se vyvíjejících vajíček, a tím se jim podařilo zvýšit míru přežití. Jiné druhy zvířat, jako například orel skalní, věnují plnou pozornost jednomu jedinému mláděti. Tento přírodovědný film přináší dojemný, a zároveň překvapivý pohled do zvířecí školky a odhaluje, že rodiče jsou schopni a ochotni udělat všechno, co je třeba.


14. 10., 20.00 hod. – Vltava: Zlatá řeka

V pohoří Šumava pramení Vltava. Nejdelší řeka České republiky je napájena přítoky Studené a Teplé Vltavy. Razí si cestu šumavskými vřesovišti a rašeliništi. Právě tam získává svou charakteristickou žlutou barvu, díky níž vypadá takřka jako tekuté zlato. Ale to není jediný důvod, proč získala svou přezdívku Zlatá řeka. Vltava je odjakživa velkou inspirací básníků, architektů i hudebních skladatelů. Na jejích březích stojí bezpočet historických památek, které se staly svědky dlouhé a pestré historie českých zemí. Přes Vltavu se klene celkem osmnáct mostů a sama Zlatá řeka protéká Prahou, také zlatou a stověžatou. Toto hlavní město Česka zdobí moře zlatých střech a žlutě se třpytících pískovcových zdí. Takřka celý tok řeky Vltavy je poklidný. Ale čas od času upustí uzdu svému temperamentu, odhalí divokou povahu a zuřivě bičuje a podemílá vlastní břehy. Na těchto místech musí být Vltava krocena jedinečnou kaskádou nádrží a přehrad. Jinak teče volně přirozeným říčním korytem a poskytuje útočiště mnoha různým druhům divokých zvířat. Mezi jinými si Vltavu oblíbil i sysel perličkový. A s trochou štěstí tady můžete dokonce narazit i na nějakého toho rysa nebo vlka. Vltava je zkrátka klenot mezi řekami a při sledování tohoto dokumentu rychle odhalíte, v čem všem je ještě zlatá.


14. 10., 21.00 hod. – Smrtící síla přírody (Honba za jedem)

Vědci, kteří se specializují na neutralizaci nebezpečí, jsou povoláni na místo činu, když zaútočí žraloci. Jak si s nimi poradí? Sledujte v přírodovědné dokumentární mini sérii Smrtící síla přírody.


14. 10., 22.00 hod. – 99 děsivých míst (1. díl)

Odhalte, co vedlo chudého mexického rybáře k tomu, že zaplnil svůj dům panenkami. Myslel si, že ho ochrání před zlými silami? A proč se v nechvalně proslulém japonském lese Aokigahara zjevuje démonický talisman, který každoročně přiláká stovky sebevrahů? Navštivte nejen tyto ale i mnohá další tajuplná místa, opředená temnými stíny a strašidelnými legendami. Vydejte se na děsivou cestu kolem světa. Troufněte si vykročit mimo vyšlapané cesty a to, co uvidíte, vás nenechá v klidu.


15. 10., 23.00 hod. – Utajené příběhy Ameriky II (Cena za spravedlnost)

Je pravda, že se Adolf Hitler pokusil strhnout americké prezidentské volby v neprospěch Franklina Delano Roosevelta? Nově nalezené důkazy odhalují, že nacisté utratili miliony dolarů ve snaze volby skutečně ovlivnit, porazit FDR a udržet Spojené státy americké mimo dění druhé světové války. Sledujte tento i další Utajené příběhy Ameriky v pokračování fascinujícího seriálu, který se tentokrát zabývá také tím, co vedlo Ku-klux-klan k natočení vlastního filmu, že se Edith Wilsonová, manželka Woodrowa Wilsona, v podstatě stala první americkou prezidentkou, jak se z farmářů v Nové Anglii stali nemilosrdní lovci upírů nebo odhaluje údajnou lásku legendárního George Washingtona.


16. 10., 21.00 hod. – Norské domy snů II (1. díl)

Přichází druhá série norské verze pořadu Jak se staví sen à la chata, která je ve Skandinávii nesmírně populární. Norský originální název seriálu – Eventyrlig Oppusssing se dá přeložit jako dobrodružné zlepšení domova. Tak se vydejte do severské divočiny a poznejte nejen tamní krásu přírody, ale i zajímavé tipy, jak vylepšit třeba i vaši chalupu. V nejúspěšnějším norském lifestylového pořadu se na vlastní oči přesvědčíte, že mít dům znamená mít hrad. Aspoň pokud jde o majitele norských domů snů. Sympatický tým designérů a řemeslníků se s láskyplnou péčí pouští do přestavby starých barabizen na domy, které jsou nejen krásné, ale i důmyslně funkční. A k tomu přidává hřejivou lásku z vlastního srdce. Sledujte další fascinující rekonstrukce na pozadí divoké severské přírody v atmosféře tradičního venkovského života.


16. 10., 23.00 hod. – Strážci atomu

Je dobře známo, že lidé mají problém představit si příliš vysoká čísla. Někdy to má své výhody. Právě teď je na světě 27 tisíc jaderných hlavic. Všechny jsou připraveny k použití. Vysoce radioaktivní materiál je „rozprášen“ v tisících firem, výzkumných institucích, sklepech a stodolách po celém světě. Černý trh netušené velikosti je navíc od 90. let na vzestupu. Obchoduje se s radioaktivním materiálem různých druhů. Tato děsivá představa je pro stále více specializovaných fyziků, inženýrů chemiků a geologů každodenní realitou. Tito jaderní inspektoři musí lokalizovat a zajistit velké množství nebezpečných látek. Jsou to naši Strážci atomu.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 8. 10. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29944/vydejte-se-do-sveta-dobrodruzstvi-na-prima-zoom/