Úspěšný start satelitu Eutelsat Hot Bird 13F
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 16.10.2022
Společnost Eutelsat Communications (kótovaná na burze Euronext Paris pod titulem ETL) oznámila, že satelit Eutelsat Hot Bird 13F byl úspěšně vynesen na geostacionární přenosovou oběžnou dráhu americkým poskytovatelem vesmírných startů, firmou SpaceX, s využitím rakety Falcon 9, která odstartovala z Mysu Canaveral, na Floridě, v USA ve 13.22 hodin východního času dne 15. 10. 2022 (to odpovídá 5.22 hodin UTC a 7:22 hodin SEČ dne 15. 10. 2022).


Oddělení plně elektrického satelitu nastalo po 35 minutě letu a zahájení procesu raketových systémů bylo úspěšně dokončeno za dobu tří hodin.

Eutelsat Hot Bird 13F je jedním ze dvou satelitů dodaných firmou Airbus Defence and Space. Eutelsat Hot Bird 13F je založen na telekomunikační satelitní platformě Eurostar Neo, vyvinuté v partnerském projektu Evropské kosmické agentury se společností Airbus Defence and Space, navržené k podpoře inovací a konkurenceschopnosti v evropském vesmírném průmyslu. Jakmile satelit Eutelsat Hot Bird 13F bude umístěn na oběžné dráze se svým dvojčetem Eutelsat Hot Bird 13G, posílí a rozšíří vysílání více než tisíce televizních kanálů do domácnosti po celé Evropě, severní Africe a na Středním východě. Satelity také nabídnou pokročilé funkce v rámci ochrany a odolnosti uplinkového signálu. Tyto dva satelity nahradí tři starší družice na nejdůležitější orbitální pozici společnosti Eutelsat, 13° východně.

Pan Pascal Homsy, technický ředitel společnosti Eutelsat, řekl: "Naše blahopřání týmům firem Eutelsat, Airbus Defence and Space a SpaceX za úspěšné vynesení našeho satelitu Eutelsat Hot Bird 13F na geostacionární oběžnou dráhu. Satelit přináší nejnovější technologické zdroje nové platformy Eurostar Neo na naši čelní orbitální pozici 13° východně a upevňuje dlouhodobé obchodní partnerství mezi firmami Airbus Defence and Space a Eutelsat”.


O společnosti Eutelsat Communications

Společnost Eutelsat Communications byla založena v roce 1977 a je jedním z vůdčích světových satelitních operátorů. S globální flotilou satelitů a s tím spojenou infrastrukturou na zemi společnost Eutelsat Communications umožňuje klientům na trzích v oblasti televize, datových sítí, státních institucí, pevných a mobilních širokopásmových sítí, aby efektivně komunikovali se svými zákazníky, nezávisle na jejich umístění. Asi 7 tisíc televizních kanálů provozovaných čelními mediálními skupinami jsou vysílány společností Eutelsat pro jednu miliardu diváků, kteří jsou vybaveni pro přímý satelitní příjem (DTH) nebo připojeni k pozemním sítím.

Společnost Eutelsat se zavázala podporovat všechny stránky udržitelného rozvoje ve svých obchodních aktivitách, s vlivem ve svých zdrojích na oběžné dráze, aby pomohla překonat digitální rozdíly, když udržuje bezpečné a jednoduché vesmírné prostředí. Jako atraktivně a sociálně odpovědný zaměstnavatel společnost Eutelsat zaměstnává 1200 mužů a žen z 50 zemí, kteří se věnují poskytování nejvyšší kvality služeb. Společnost Eutelsat Communications je kótovaná na burze Euronext Paris pod titulem ETL.


S využitím zdroje: tisková zpráva Eutelsat Communications, 15. 10. 2022, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29957/uspesny-start-satelitu-eutelsat-hot-bird-13f/