Životní styl první republiky odhalí nový dokumentární cyklus České televize
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 20.10.2022
Nový cyklus režiséra a scenáristy Aleše Kisila nabídne pohled do většiny aspektů života obyvatel Československa krátce po jeho vzniku. Na pozadí svobodné poválečné atmosféry odhaluje společenskou a kulturní náladu prvorepublikového noblesního období. Šestidílným cyklem Životní styl první republiky provede diváky Jan Jiráň, poprvé již ve středu 26. října od 20:15 hodin na programu ČT art.


„První republiku máme spojenou nejen s elegancí, ale i s noblesou a elementární slušností. Vždyť i na fotbal chodili pánové ve vyžehleném obleku s kloboukem na hlavě. Chtěl bych zažít ledacos, například odpolední atmosféru na Barrandovských terasách, nedělní koupání ve Žlutých lázních i údiv diváků v kině při sledování prvního zvukového filmu. Rád bych poodhrnul tajemství první republiky a přesvědčil se, že byla opravdu tak elegantní a noblesní, jak se o ní traduje a jak se nám zdá zpovzdálí naší doby,“ říká průvodce pořadem Jan Jiráň.

Dvacátá léta minulého století se nepojila pouze s elegancí, ale znamenala i vážný pokus o ustavení demokracie s rozvinutým právním systémem, soběstačnou ekonomií a vlastní kulturou. Osvobodila společenský život a dala volný průchod zábavě, nechyběla vytříbenost projevu, smysl pro čest a životní optimismus. Současně představovala zásadní strukturální změnu ve společenském vědomí, psychickou i sociální.

Premiérový cyklus obsáhne většinu aspektů nového způsobu života tehdejších Čechoslováků. V celkem šesti epizodách se bude postupně věnovat volnému času, bydlení a architektuře, módě, kinu a divadlu, sportu a motorismu a nevynechá ani kavárny a jazz.

První díl pořadu mohou diváci zhlédnout na programu ČT art již ve středu 26. října večer. Unikátní záběry, které se do cyklu nevešly, budou ke zhlédnutí na webu www.ctart.cz.


Životní styl první republiky

Scénář a režie: Aleš Kisil
dramaturgie: Hana Stibralová
výkonný producent: Roman Blass
kreativní producentka: Martina Šantavá
průvodce pořadem: Jan Jiráň


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, 19. 10. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29960/zivotni-styl-prvni-republiky-odhali-novy-dokumentarni-cyklus-ceske-televize/