MET: Live In HD: La traviata Giuseppe Verdiho v sobotu 5. 11.
Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 02.11.2022
Jakkoliv je dnes La traviata Giuseppe Verdiho stálicí operního repertoáru na mnoha nejslavnějších scénách na světě, ve své době způsobila jistou kontroverzi a úspěch sklidilo až její druhé uvedení. Slavné dílo se v letošní sezóně vrací i na prkna Metropolitní opery v New Yorku. Klasiku v novém podání budou moci ochutnat i diváci v rámci série kinopřenosů MET: Live In HD. Na plátnech i českých kin v přímém přenosu v sobotu 5. listopadu od 17:45 hod.


Giuseppe Verdi je dodnes považován za absolutního klasika, ve své době – vrcholná díla napsal ve druhé polovině devatenáctého století – platil za hvězdu, zároveň ale nebyl někým, kdo by prodléval jen v jednom jediném stylu. I v rámci často pevně daných operních pravidel dovedl experimentovat a svými látkami a jejich pojetím i dobové publikum provokovat. La traviata se totiž odvážně pustila do témat, které dobovou společností silně rezonovaly: mravnosti, prostituce a šíření nemocí.

Verdi, inspirován už tehdy kontroverzním románem a stejnojmennou divadelní hrou francouzského spisovatele Alexandra Dumase mladšího Dáma s kaméliemi, provokoval natolik, že benátští cenzoři požadovali, aby byl děj opery ze současnosti přesunut na začátek osmnáctého století. Tím by se otupil sociálně kritický osten díla. Verdi odmítl. Publikum si na novou Verdiho operu zvykalo jen pozvolně už proto, že slavný Ital proslul svými historickými náměty a tady mířil do současnosti. Odrazovalo i to, že hlavní postavou byla kurtizána, která ale byla vylíčena jako tragická hrdinka vzbuzující lítost. První uvedení v roce 1853 nebylo, částečně i kvůli ledabylému nastudování a hereckým výkonům, publikem přijato dobře, renomé nového díla napravila až obnovená premiéra o rok později a dílo si postupně vybudovalo pozici stálice na operních scénách po celém světě.

Ústřední postavou opery je kurtizána Violetta. Tento part bývá označován za jednu z nejnáročnějších rolí, které se mohou sopranistky zhostit a často tak představuje vrchol jejich kariéry. Violettu v minulosti ztvárnila Maria Callas, Joan Sutherland, Kiri Te Kanawa, Renée Flemming nebo Anna Netrebko, v této sezóně postavu hraje a zpívá Nadine Sierra. Jejího sebestředného milence Alfreda, jehož na začátku devadesátých let ztvárnil Luciano Pavarotti, v nové inscenaci hraje Stephen Costello. Ústřední trojici coby Alfredův otec doplňuje barytonista Luca Salsi.

Nová inscenace opery La traviata v režii Michaela Mayera je zasazena do barvitého světa poloviny devatenáctého století, přesto přináší řadu nadčasových vizuálních prvků. Scénu navrhla Christine Jones, kostýmy připravila Susan Hilferty. Diriguje Daniele Callegari.

Přímý přenos opery La traviata z Metropolitní opery v New Yorku se uskuteční v sobotu 5. listopadu 2022 od 17:45 hod., kinopřenosy zajišťuje společnost Aerofilms.



Další přenosy MET: Live in HD sezóny 2022/23

10. prosince 2022
K. Puts: Hodiny
režie: Phelim McDermott
dirigent: Yannick Nézet-Séguin
účinkující: Renée Fleming, Kelli O’Hara, Joyce DiDonato

14. ledna 2023
U. Giordano: Fedora
režie: David McVicar
dirigent: Marco Armiliato
účinkující: Sonja Jončeva, Rosa Feola, Piotr Bezcała

18. března 2023
R. Wagner: Lohengrin
režie: François Girard
dirigent: Yannick Nézet-Séguin
účinkující: Piotr Bezcała, Jevgenij Nikitin, Brian Mulligan

1. dubna 2023
G. Verdi: Falstaff
režie: Robert Carsen
dirigent: Daniele Rustioni
účinkující: Hera Heysang Park, Ailyn Pérez, Bogdan Volkov

15. dubna 2023
R. Strauss: Růžový kavalír
režie: Robert Carsen
dirigent: Simone Young
účinkující: Lise Davidsen, Erin Morley, Isabel Leonard

29. dubna 2023
T. Blanchard: Šampion
režie: James Robinson
dirigent: Yannick Nézet-Séguin
účinkující: Latonia Moore, Ryan Speedo Green, Eric Owens

20. května 2023
W. A. Mozart: Don Giovanni
režie: Ivo van Hove
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Federico Lombardi, Ana María Martínez, Ying Fang

3. června 2023
W. A. Mozart: Kouzelná flétna
režie: Simon McBurney
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Erin Morley, Kathryn Lewek, Lawrence Brownlee


Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD do České republiky se uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme!

Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 16 000 000 vstupenek, aktuálně se přenosy vysílají do více jak 2000 kin v 73 zemích světa. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms. Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Sabina Coufalová, Aerofilms | Víc než film; redakce satCentrum, 1. 11. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29980/met-live-in-hd-la-traviata-giuseppe-verdiho-v-sobotu-5-11/