Dva týdny dokumentárních parádiček na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 06.11.2022
Vyberte si, co vás zajímá, a najdete to na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: ocitneme se V říši chřestýšů; čeká na nás Záchrana deštného pralesa; užijete si Záhady s Lorenzem; pozor na Šílené počasí: Skutečné záběry IV a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

9. 11., 20.00 hod. – V říši chřestýšů

Chřestýš je stejně nesmrtelnou ikonou Ameriky jako Divoký západ. Žádný z hadů není tak obávaný jako tento zlověstně vyhlížející plaz. A přesto, navzdory všemu chřestění a smrtící výbavě, je chřestýš ohroženým druhem a musí zoufale bojovat za přežití vlastního druhu.


10. 11., 23.00 hod. – Záchrana deštného pralesa

Ochrana klimatu začíná ochranou deštných pralesů. To není žádný nový poznatek. Jenže málokde ho berou v potaz. Deštné pralesy v západní a střední Africe patří k těm, které jsou považovány za plíce celého světa. Ale organizace na ochranu přírody WWF odhaduje, že už do roku 2030 zmizí 30 % pralesů a za pouhých padesát let budou existovat pouze malé osamostatněné zalesněné oblasti. Vyhlídky na budoucnost světa a lidstva nejsou zrovna zářné. Dramatické zprávy o rychlém úbytku deštných pralesů přicházejí ze všech koutů naší planety. Navzdory tomu, že povědomí o tom, jak moc důležité je chránit přírodu a klima, stále vzrůstá. Pokud chceme zachovat život na Zemi, nezbývá nám nic jiného než zabránit úbytku deštných pralesů. Široká veřejnost přesto boj o jejich záchranu nevšímavě přehlíží, jako by se jí vůbec netýkal. Africký Gabon je v tomto ohledu zářnou výjimkou, aspoň na první pohled. Vládní iniciativa se postavila ze vizi „Zeleného Gabonu” ve snaze uchovat deštný prales pro budoucí generace – ale dost možná také se skrytým motivem ještě více zbohatnout na obchodu s emisními povolenkami. Gabon je koneckonců třetím nejbohatším státem Afriky.


11. 11., 22.00 hod. – Záhady s Lorenzem (1. díl)

Přidejte se ke zkušenému novináři Lorenzovi Fernandézovi Buenovi při vyšetřování velkých paranormálních záhad a nadpřirozených jevů ve Španělsku i za jeho hranicemi. Co je podstatou tajuplné a nevysvětlitelné záhady? V novém seriálu se zkušený novinář Lorenzo Fernandéz Bueno a jeho tým snaží přiblížit divákům, že záhada není „pouhé” mystérium, z něhož běhá mráz po zádech. Ale že je to také dobrodružství, objevování zvláštních míst, luštění velkých hádanek, odhalování neznámých příběhů, emoce a dosud neslyšená svědectví. Objasňování záhad je zkrátka nekonečné pátrání po pravdě. Proto Lorenzo a jeho tým procestovali nejen celé Španělsko, ale i všechny kouty světa, aby nás přesvědčili, že dokonce i ve 21. století je co odhalovat.


12. 11., 22.00 hod. – Zapomenuté megastavby VI (Hrdinové a padouši)

Pochmurný gulag v Chorvatsku. Válečný podzemní komplex ve Skotsku. Plantáž v nejjižnější části Ameriky těžce poznamenaná komplikovanými událostmi po konci občanské války. Nechvalně proslulé ztracené město pirátů na Jamajce. Zakázaný ostrov duchů na okraji Evropy, který kdysi patřil jednomu tajnůstkářskému státu. Loviště v Anglii, poseté důkazy o zvláštních pohřebních praktikách. Vydejte se za dalšími tajuplnými a fascinujícími zapomenutými megastavbami. Proč byly vystavěny a pak opuštěny, zapomenuty a ponechány napospas svému osudu? Vzrušující seriál odhaluje zapomenuté megastavby v nejrůznějších koutech světa. Zaměřuje se na objevování neuvěřitelných divů stavitelství, spletitých, leč prázdných ulic měst duchů, pozoruhodných industriálních komplexů i temných a zlověstných pozůstatků krvavých konfliktů. Každá prázdná skořápka nějaké kdysi impozantní megastavby ukrývá vlastní fascinující příběh o tom, proč byla postavena a jakým způsobem nebo z jakého důvodu byla nakonec opuštěna.


13. 11., 22.00 hod. – Námořní přeprava (Kontejnerová revoluce)

Obchodování po moři probíhá už po tisíce let. Díky tomu jsme neohroženě překonali oceány, které dříve bývaly hranicí známého světa a místem životu nebezpečných dobrodružství. Odvážili jsme se do neprozkoumaných vod a objevili nové světy i nové divy. Během minulých století se zvídaví objevitelé vydali do neznáma a postupně vytyčili trasu pro mnohamiliardové odvětví 21. století. Dnešní námořní přeprava zahrnuje 95 % pohybu zboží. Mořské dálavy křižuje více než 50 tisíc kontejnerových lodí a tankerů, aby na místa určení ve všech možných koutech světa dorazily nejrůznější výrobky. Tato obří plavidla jsou zářným příkladem našich konstrukčních schopností a technologického génia. Jsou důkazem naší pevné vůle zkrotit bouřlivé živly a rozšířit obzory. A jsou také mocnou hnací silou v pozadí prvního skutečně globálního průmyslového odvětví. Minisérie Námořní přeprava zachycuje hypermoderní podobu mořeplavby ve 21. století. Je to příběh zaměřený zčásti na vědecké pokroky a zčásti na dějiny lidstva. Sledujte, jak lidstvo díky vynalézavému duchu a schopnosti snít ve velkém dosáhlo něčeho takřka neuvěřitelného.


16. 11., 20.00 hod. – Brahmaputra: Himálajská řeka (Od pramene do údolí)

Brahmaputra, nazývaná v Číně „Yarlung Tsango“, je rozsáhlý říční systém s velkým celosvětovým významem. Přesto zůstává prakticky neznámá. Pramení v blízkosti hory Kailás, nejposvátnějšího vrcholu v celé Asii a jedné z největších hor světa. Ale až do přelomu 20. století zůstával pramen Brahmaputry neobjevený. Dokonce i poté jsme si dlouho mysleli, že vrchní a spodní rameno jsou dvě různé řeky. Brahmaputra stéká ze „střechy světa”. Proplétá se kolem Himálaje a nakonec se na pobřeží jižní Asie vlévá do Indického oceánu. Začíná jako nejvýše položená velká řeka světa. S bouřlivým řevem se probíjí největší soutěskou naší planety. Po spojení s řekou Gangou vytváří nejrozsáhlejší pobřežní deltu na Zemi. Brahmaputra protéká třemi velkými státy a neustále přitom mění podobu. Čína, Indie a Bangladéš jsou domovem mnoha etnických skupin. A tak na březích Brahmaputry vzkvétají různá světová náboženství a každé z nich považuje říční vody za posvátné. Dá se říci, že právem – vždyť říční koryto Brahmaputry spojuje čtyři z hlavních přírodních zón světa a jsou učiněným královstvím biodiverzity.


16. 11., 23.00 hod. – Šílené počasí: Skutečné záběry IV (1. díl)

Od zuřivých tornád přes přívalové deště až k vyjícím hurikánům. Mrazivý seriál Šílené počasí: Skutečné záběry nabízí divákům bezpodmínečný přístup k nejbláznivějším meteorologickým zážitkům z celého světa. Když udeří kalamita, obyčejné dny se znenadání propadají do katastrofálního chaosu. Vitální videa zachycují nevídané a nepředstavitelně jevy, které se odehrávají přímo před kamerou. Vzrušující, hrozivé a neuvěřitelné záběry vás nenechají v klidu! Jak se to stalo a co se vlastně odehrává, zjistíte díky rozhovorům s experty na extrémní počasí. Nenechte si ujít nové epizody adrenalinového dokumentárního seriálu Šílené počasí: Skutečné záběry IV.


17. 11., 21.00 hod. – Tankoví hrdinové 2. světové války (1. část)

Tohle je příběh veteránů, kteří bojovali v 5. královském tankovém regimentu – týmu obyčejných mužů, kteří čelili prudkým střetům na frontě v Evropě i mimo ni. Během nasazení ve druhé světové válce zažili ponižující porážku u Dunkerku, vítězství v pouštích severní Afriky a nakonec odpor a povstání před Dnem D. Film kombinuje formát dramatu a dokumentu. Vznikl na základě dosud neuveřejněných vzpomínek a zápisků mužů, kteří se za zvláštních okolností dali dohromady, aby bojovali s Hitlerem a jeho silami, a poprvé oživuje jejich příběhy i životní osudy na televizní obrazovce.


17. 11., 23.00 hod. – Nebeští lovci: Jestřábi, káně a orli

Draví ptáci jsou symbolem síly, rychlosti a vznešenosti. V říši zvířat je skutečně jen málo dalších druhů, které bychom mohli popsat tolika superlativy. To, jak dravci využívají různé smysly, co dokážou za letu a také jak využívají množství různých loveckých strategií, si jednoduše zaslouží obdiv. Jestřábi, káňata a orli dobyli všechny kouty naší planety od vyprahlého suchého jihu přes chladivě zamžená říční údolí až k pobřežím Norska a po vrcholky nehostinných hor. Někteří z nich, například neuvěřitelně všestranný sokol, dokonce umí lovit v lesích. Jeho doslova sokolí oko nemá mezi ostatními zvířaty obdoby. Všichni dravci se živí lovem a dělají to s nesmírnou elegancí, se zdánlivě nenuceným půvabem a vysokou úspěšností. To je jen jeden z mnoha důvodů, proč jsou draví ptáci tak moc obdivovaní, dokonce romantizovaní tolika různými kulturami. Připoutejte se, prosím, a připojte se k nám při tomto leteckém dobrodružství se strhujícími výhledy do úžasného světa nebeských lovců.


20. 11., 20.00 hod. – Tajemství v ledu (1. díl)

Tajuplná zamrzlá jezera naplněná kostmi, mumifikovaná těla, která trčí ven z ledovce, nebo 30 tisíc let starý virus polapený v ledu, který se vědcům podařilo znovu oživit v laboratoři. V novém, mrazivě vzrušujícím seriálu odhalujeme temná tajemství, zapomenuté poklady a historické artefakty, ztracené na nejchladnějších místech světa. Seriál využívá nejmodernější archeologické technologie i špičkovou digitální animaci. Odhaluje tajemství dlouhá staletí ukrytá v nitru neproniknutelných ledových hrobek v různých koutech světa. V základech obřího ledovce na jihu Grónska se dánským archeologům podařilo objevit pozůstatky starověké kamenné chatrče. Našli snad domov dávného vikingského věštce, který tady praktikoval černou magii? Na Sibiři archeologové vykopali mumii pokutou fantastickými tetováními. Udělali to i navzdory četným varováním vystrašených místních obyvatel. Objevili skutečný poklad,nebo vpustili do světa starodávnou kletbu?


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 6. 11. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29987/dva-tydny-dokumentarnich-paradicek-na-prima-zoom/