Pestrá paleta poznání na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 19.11.2022
Vyberte si dobré jídlo, cestu do vesmíru, krásnou přírodu nebo zajímavou historii – vše najdete na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: pochutnáme si v další řadě seriálu Bizarní jídla XI; odhalíme Záhadu Yellowstonského parku; vydáte se na Rodinné setkání žraloků; navštívíte Francouzské hrady: Vzestup a pád a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


21. 11., 21.00 hod. – Bizarní jídla XI (Po stopách Paula Bunyana)

Žaludkem prochází nejen láska, ale i zážitky. Takovým heslem se řídí moderátor oblíbeného a úspěšného dokumentárního cestopisného seriálu Bizarní jídla. Neohrožený odvážlivec Andrew Zimmerman cestuje po světě a díky ochutnávání místních pokrmů poznává kulturu, ze které pocházejí, mnohem lépe a detailněji než jakýkoliv jiný návštěvník. V jedenácté řadě se tento zcestovaný šéfkuchař zaměří na sladko-slané kubánské sendviče, vepřové, co se rozpadá přímo na jazyku, pokrmy připravované na otevřeném ohni, křupavé řízečky i pikantní kuře nebo mnoho dalších lákavých i méně lámavých bizarních jídel z různých koutů světa. Andy se toho nebojí a pokládá na jazyk i takové lahůdky, jichž byste se možná nechtěli dotknout ani pořádně dlouhým klackem.


21. 11., 22.00 hod. – Život z vesmíru (Černé díry)

Odhalte nejnovější poznatky a žhavé novinky z vesmíru. Zjistěte, jaký byl původ života, díky kterému jsme se dostali do samého středu Koperníkovského obratu. V třídílné minisérii Život z vesmíru nahlédneme na právě probíhající objevy, které mají doslova obří význam – ať už jde o blízké černé díry, meteority nebo exoplanety. O černých dírách bylo zjištěno, že jsou jedním ze základních předpokladů pro prvotní podmínky vzniku života. Dík existenci černých děr je život ve vesmíru možný na nekonečném množství míst. V této sérii zároveň odhalíme, jakým způsobem přenesly meteority základní prvky života na povrch naší planety. A prozkoumáme možnosti exoplanet i to, jak pravděpodobné je, že se stanou novým domovem lidstva. Nenechte si ujít nejnovější poznatky a žhavé novinky o kosmických jevech a životě ve vesmíru.


23. 11., 21.00 hod. – Mimořádná mláďata (Beze strachu)

Všichni známe děti, které podle všeho nemají žádný pud sebezáchovy: ty, které jsou schopné vyšplhat až na samý konec nejvyšší a nejtenčí větve stromu. Lidé přesto nejsou jediným tvorem, jehož potomci zdánlivě popírají veškerou logiku přežití. Příroda je plná mimořádných mláďat, která dokážou být statečná, rozpustilá, nechutná, odolná, zlobivá nebo se prostě chovat jako náročná primadona. Seriál Mimořádná mláďata představuje různé zvířecí osobnosti a složité chování zvířecích potomků z celého světa, ať už naučené nebo instinktivní, a vysvětluje, co přesně je na nich tak mimořádného.


24. 11., 23.00 hod. – Záhada Yellowstonského parku

Kam se poděli losi? Na tajuplnou záhadu Yellowstonského parku zkouší odpovědět stejnojmenný dokument. Zatímco dříve se v místních údolích objevovaly desetitisíce kusů, v dnešní době jich každoročně dorazí čím dál méně. Tři odborníci ve svém oboru proto vyrazili na průzkumnou výpravu, která má odhalit důvod nečekaného úbytku losů: biolog zaměřený na losy, expert na medvědy grizzly a specialista na nechvalně proslulou rybu známou jako siven obrovský, která je v Yellowstonu invazivním druhem. Díky nejmodernějším metodám se jim podaří zjistit dosud neznámé vazby mezi medvědy grizzly, siveny a losy, a díky tomu o to víc ocení komplikovanou krásu jednoho z nejslavnějších národních parků Severní Ameriky.


25. 11., 20.00 hod. – Rodinné setkání žraloků

Je to hotová noční můra – více než 12 tisíc žraloků černobílých se shromáždilo na jediném místě, co by kamenem dohodil od pobřeží. Osm set hladových žraloků spanilých se hemží v těsné blízkosti turistické destinace odříznuté od okolního světa. A žraloci mako, jindy vyhlášení samotáři, se shlukují na dně světa – je to otázka života a smrti! Tento vzrušující a strhující přírodovědný snímek se zabývá největšími a nejtajuplnějšími rodinnými setkáními žraloků na světě.


26. 11., 23.00 hod. – Francouzské hrady: Vzestup a pád (Počátky)

Od chvíle, kdy se poprvé objevily v krajině, uplynulo už několik staletí. Mnoho hradů přesto zůstává nedotčených. Stojí v celé své kráse ozdobené honosnými katedrálami jako dávný symbol středověku a dávno zaniklé moci jeho pánů a vládců. Celých pět století středověku platilo, že stavbu jakéhokoliv hradu provází politické a společenské změny. Během té doby se podoba a charakteristika tisíců hradů vystavěných po celé Evropě výrazně měnila. Dnes jsou tyto historické stavby nehynoucím dokladem o světě v neustálém pohybu. Tehdy však měly tři hlavní funkce: hlídat a bránit vytčené území, pojistit vliv a moc svých pánů a sloužit jako ubytovací prostory. Dvoudílný historický film Francouzské hrady: Vzestup a pád se ohlíží za historií majestátních a nepřehlédnutelných opevnění. Nenechte si ujít fascinující rozhovory s předními odborníky, výzkumníky, historiky a památkáři ani jedinečné digitální rekonstrukce architektury jednotlivých hradů. Podívejte se na středověká opevnění v celé jejich kráse tak, jak vypadala v dobách své největší slávy.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 16. 11. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30008/pestra-paleta-poznani-na-prima-zoom/