Čtvrt miliardy na pomoc potřebným. Adventní koncerty ČT vstupují v neděli do dvaatřicátého ročníku
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 24.11.2022
Další čtveřice neziskových organizací si mezi sebe letos rovným dílem rozdělí výtěžek čtyř Adventních koncertů České televize. Pozvání mezi účinkující oblíbených nedělních koncertů letos přijali například Dagmar Pecková, Adam Plachetka, Vojtěch Dyk nebo Tomáš Klus.


Patrony čtyř vybraných neziskových organizací se staly osobnosti zpravodajství a sportu České televize Barbora Kroužková, Lea Surovcová, Daniel Takáč a Stanislav Bartůšek. Moderování se ujme Ester Janečková a Petr Hradil. V jedné z nejstarších charitativních sbírek u nás se mezi 128 organizací podařilo rozdělit již více než čtvrt miliardy korun.

Benefice odstartuje první adventní neděli 27. listopadu koncertem na podporu Denního centra Žirafa v Karlových Varech, poskytující komplexní odbornou pomoc klientům s poruchou autistického spektra v kombinaci se zdravotním a mentálním postižením. Nad prvním sbírkovým večerem, který se bude konat v Břevnovském klášteře, převzal patronát moderátor zpravodajské Čtyřiadvacítky Daniel Takáč. „Pomáhat je přirozené. Myslím, že naprostá většina lidi na otázku: ‘Pomůžeš mi?’ neodpoví, že ne. A navíc, pokud jde o děti, kterým osud naházel klacky pod nohy hned od začátku života, je síla, která říká “Pomoz!” ještě silnější. Takže pokud i díky České televizi můžu aspoň trochu pomoct – třeba právě Dennímu centru Žirafa v Karlových Varech – tak to udělám rád,“ říká moderátor kontinuálního vysílání a Interview ČT24.

Druhá adventní neděle bude patřit dětskému hospici Dům pro Julii v Brně, který pomáhá dětem se závažným nebo nevyléčitelným onemocněním, na jehož podporu se odehraje koncert 4. prosince v pražské Loretě. „Za pomoc ve svém životě vděčím především svým rodičům. Právě jejich příklad a výchova mají na svědomí, že mému srdci nikdy nebude lhostejný osud lidí, kteří čelí nepřízni a životním nesnázím,“ uvádí patron Domu pro Julii a sportovní moderátor Stanislav Bartůšek.

Podporu a záštitu moderátorky Barbory Kroužkové získalo Centrum pro rodinu a sociální péči v Hodoníně, které ve svém Stacionáři Vlaštovka pomáhá dětem s kombinovaným postižením a autismem. „Buduje se stacionář pro hrdiny. Ano, mohu potvrdit, že jsou to všechno hrdinové. Strávila jsem s nimi v Hodoníně krásný čas a zažila obrovský příval lásky a naplnění. Děkuji za všechno, co jsem s nimi prožila a pocítila. Obrovský dík patří všem tetám a terapeutkám, které děti s různými tělesnými a mentálními handicapy opečovávají, jak nejlépe umí a také rodičům,“ uvádí patronka a moderátorka Interview ČT24 a kontinuálního vysílání. Diváci budou moci přispívat třetí adventní neděli, tedy 11. prosince, a to během koncertu, který se uskuteční v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

Během posledního z charitativních koncertů budou diváci přispívat na Parent Project sdružující rodiny dětí se vzácným nervosvalovým onemocněním, kterým organizace pomáhá zajistit komplexní péči a podmínky pro kvalitnější život. Patronát převzala redaktorka Událostí České televize Lea Surovcová: „Ve své novinářské práci i v soukromí se zajímám o lidi, kteří mají nějaký druh znevýhodnění nebo bojují statečně s vážnou diagnózou. V tomto případě je pro mě velmi cenné, že organizaci Parent Project založili sami rodiče, aby na dosud neznámou problematiku upozornili. Zároveň se snaží vzájemně pomáhat a inspirovat se. Svalová dystrofie je zatím nevyléčitelná. Přesto jde pacientům život zkvalitnit, aby si život dobře užili navzdory svojí diagnóze. I proto je mimořádně důležitá podpora dárců.“

Letošním ročníkem Adventních koncertů České televize bude provázet Ester Janečková společně s Petrem Hradilem. „Tradiční moderátorskou dvojici ve složení Ester Janečkové a Jana Potměšila vídali diváci v předvánočním čase už od roku 2013. Zdravotní komplikace bohužel letošní účast Jana Potměšila neumožňují,“ vysvětluje změnu dramaturgyně benefice Michaela Fialová.

„Je mi velmi líto, že Honza letos nemůže moderovat. Vždy jsem se moc těšila na čas s ním. Děkuji Petrovi, že jej letos zastoupí a věřím, že Honza bude brzy v pořádku a příští rok se na něj budeme moct zase těšit,“ říká moderátorka Ester Janečková. Její nový kolega Petr Hradil dodává: „Fakt, že letos budu společně s Ester uvádět Adventní koncerty pro mě znamená velký závazek. Honzu Potměšila beru jako svůj vzor, který je i přes své mimořádné herecké nadání vždy skromný. Budu se upřímně snažit, aby si přenos diváci naplno užili. Honzovi přeji hodně zdraví a síly.“


Diváci dosud darovali více než čtvrt miliardy

Diváci mohou svůj příspěvek neziskovým organizacím zasílat od poloviny listopadu hned několika způsoby. Prvním z nich je dárcovská DMS ve tvaru DMS ADVENT 30, DMS ADVENT 60 nebo DMS ADVENT 90 na číslo 87 777. Vůbec poprvé bude také možné zaslat dar ve výši 190 Kč, prostřednictvím tvaru DMS 190. Další možností je převod na transparentní účet Adventních koncertů ČT (692 692 692 /0800) nebo prostřednictvím QR platby. Darovat online je možné na portálu www.darujspravne.cz a v průběhu jednotlivých koncertů také prostřednictvím call centra, kde bude po dobu přenosu přítomný patron charitativní organizace.

Adventní koncerty České televize jsou jednou z nejstarších charitativních sbírek v České republice. O pomoc se každoročně hlásí desítky neziskových organizací. Částka vybraná v průběhu benefičních podvečerů bude rozdělena rovným dílem mezi čtyři vybrané organizace. Za dosavadních jednatřicet ročníků se podařilo mezi 128 neziskových subjektů rozdělit více než čtvrt miliardy korun. V minulém roce byl také pokořen dosavadní rekord. V průběhu čtyř adventních neděl diváci přispěli částkou převyšující osmnáct milionů korun.


Koncerty vysílá ČT1 vždy od 17:30 v termínech:

27.11.2022 Břevnovský klášter, Denní centrum Žirafa, Karlovy Vary

4.12.2022 Loreta, Dům pro Julii, Brno

11.12.2022 Vyšehrad, Centrum pro rodinu a sociální péči, Hodonín

18.12.2022 Strahovský klášter, Parent Project, Droužkovice


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, 23. 11. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30018/ctvrt-miliardy-na-pomoc-potrebnym-adventni-koncerty-ct-vstupuji-v-nedeli-do-dvaatricateho-rocniku/