Úspěšné vynesení Eutelsat 10B: satelit přináší nové služby leteckého a námořního propojení
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 25.11.2022
Společnost Eutelsat Communications, kótovaná na burze Euronext Paris pod titulem ETL), oznámila, že satelit Eutelsat 10B byl úspěšně vynesen na geostacionární oběžnou dráhu americkým poskytovatelem vesmírných letů, SpaceX, s využitím výměnné rakety Falcon 9, když odstartoval z mysu Canaveral na Floridě v USA dne 22. 11. 2022 v 21:57 hodin východního času (odpovídá 2.57 hodin UTC a 3:57 hodin SEČ, dne 23. 11. 2022).


Oddělení plně elektrického satelitu nastalo po 37. minutě letu a kontrola systémů rakety byla úspěšně dokončena po asi 3 hodinách. Satelit Eutelsat 10B, dodaný firmou Thales Alenia Space je plně elektrický satelit, založený na platformě Spacebus NEO. Satelit využívá výkonný digitální transparentní procesor páté generace, který nabízí flexibilitu při rozvržení kapacity a optimální využití spektra.

Satelit Eutelsat 10B, reagující na rychlý růst poptávky po mobilním propojení, nese dva vícesvazkové systémy HTS pro pásmo Ku: systém s vysokou kapacitou, pokrývající koridor severního Atlantiku, Evropu, oblast Středozemního moře a Středního východu, nabízející významnou propustnost v rušných zónách letecké a námořní dopravy, a druhý systém pro rozšíření pokrytí po celém Atlantickém oceánu, Africe a Indickém oceánu. Satelitní systémy HTS umožní zpracovat šířku pásma více než 50 GHz a nabídnou propustnost cca 35 Gbps.

Pevné závazky na víceletou kapacitu už byly zajištěny u čelních poskytovatelů služeb leteckého propojení, představující více než jednu třetinu přírůstkové kapacity HTS. Tito obchodní partneři se budou spoléhat na to, že satelit Eutelsat 10B poskytne leteckým společnostem služby leteckého propojení. Orbitální pozice 10° východně, kterou obsadí satelit Eutelsat 10B, provozuje společnost Eutelsat od roku 1987 a poskytuje bezkonkurenční pokrytí v hlavní části Evropy, Středního východu a afrického regionu. Satelit Eutelsat 10B speciálně disponuje dvěma širokými svazky v pásmu C a v pásmu Ku, aby zajistil kontinuitu mise satelitu Eutelsat 10A, jehož plánovaná provozní životnost má skončit v roce 2023.

Eva Berneke, výkonná ředitelka společnosti Eutelsat, řekla: "Blahopřejeme všem pracovním týmům, od Thales Alenia Space až po SpaceX, a vyhrazeném týmu Eutelsat pro kampaň, který se podílí na tomto úspěšném startu. Satelit Eutelsat 10B posiluje služby našeho globálního propojení s kapacitou o vysoké propustností (High Throughput capacity) a tím vychází vstříc rostoucí poptávce v letecké a námořní dopravě.”

Pascal Homsy, technický ředitel společnosti Eutelsat, uvedl: “To je čtvrtý start pro Eutelsat během tří po sobě jdoucích měsíců, to je docela mimořádný a nepřekonatelný technický úspěch; blahopřeji všem! Užitečná zátěž satelitu Eutelsat 10B v pásmu Ku doplňuje pásmo Ka satelitu Eutelsat Konnect VHTS, vyneseného v září 2022, to odráží naši schopnost poskytovat služby našim klientům v pásmu Ka a Ku s prvotřídními výhodami v kosmu.”


O společnosti Eutelsat Communications

Společnost Eutelsat Communications, založená v roce 1977, je jedním z vůdčích světových satelitních operátorů. S globální flotilou satelitů a s tím spojenou infrastrukturou na zemi společnost Eutelsat Communications umožňuje klientům na trzích v oblasti televize, datových sítí, státních institucí, pevných a mobilních širokopásmových sítí, aby efektivně komunikovali se svými zákazníky, nezávisle na jejich umístění. Asi 7 tisíc televizních kanálů provozovaných čelními mediálními skupinami jsou vysílány společností Eutelsat pro jednu miliardu diváků, kteří jsou vybaveni pro přímý satelitní příjem (DTH) nebo připojeni k pozemním sítím.

Společnost Eutelsat se zavázala podporovat všechny stránky udržitelného rozvoje ve svých obchodních aktivitách, s vlivem ve svých zdrojích na oběžné dráze, aby pomohla překonat digitální rozdíly, když udržuje bezpečné a jednoduché vesmírné prostředí. Jako atraktivně a sociálně odpovědný zaměstnavatel společnost Eutelsat zaměstnává 1200 mužů a žen z 50 zemí, kteří se věnují poskytování nejvyšší kvality služeb. Společnost Eutelsat Communications je kótovaná na burze Euronext Paris pod titulem ETL.

Více informací o společnosti Eutelsat Communications lze najít na internetové stránce: www.eutelsat.com


S využitím zdroje: tisková zpráva Eutelsat Communications, 23. 11. 2022, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30020/uspesne-vyneseni-eutelsat-10b-satelit-prinasi-nove-sluzby-leteckeho-a-namorniho-propojeni/