SRG zvyšuje poplatky za satelitní přístupové karty - od 1. 1. 2023
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 29.11.2022
Od 1. 1. 2023 švýcarská veřejnoprávní společnost SRG zvyšuje poplatky za satelitní přístupové karty. Televizní programy SRG jsou vysílané kódovaně, protože vysílací práva pro mnoho pořadů, především zahraniční produkce a sport, platí jen pro Švýcarsko. Satelitní signál lze však přijímat v celé Evropě a části Afriky. K přímému satelitnímu příjmu programů SRG, které musí být kódovány, slouží satelitní přístupová karta.


Od 1. 1. 2023 se zvýší poplatky za tuto kartu z 60 na 75 franků (nové karty) a z 20 na 25 franků (obnovení stávající karty; z bezpečnostně-technických důvodů nutné každých pět let).

Uživatel v příslušné době dostane dopis od společnosti SRG a nemusí nic dělat předem. Z poplatků za kartu si společnost SRG musí financovat distribuci a logistiku (skladování, rozesílání, apod.) satelitních přístupových karet. V posledních letech rostou různé náklady spojené s touto službou, např. poštovné a náklady za dopravu. Avšak příjmy z prodeje přístupových satelitních karet se snižují. Poslední úprava těchto poplatků byla před více než deseti lety.

Z mediálního poplatku (daně), který vybírá společnost Serafe, jsou financovány koncesní činnosti společnosti SRG, např. produkce a vysílání nabídky SRG. Náklady za individuální příjem nabídky SRG musí být financovány veřejností. K tomu patří např. měsíční poplatky za kabelovou síť, předplatné IPTV (Swisscom-TV, Sunrise-TV apod.) nebo pořizovací náklady na přímý satelitní příjem, ale i náklady za dekódování programu pomocí satelitní přístupové karty.

Internet (další informace o satelitní přístupové kartě): www.broadcast.ch/fernsehen/satellit-dvb-s/.


S využitím zdroje: Infosat.de, 21. 11. 2022, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30027/srg-zvysuje-poplatky-za-satelitni-pristupove-karty-od-1-1-2023/