MET: Live In HD: Slavná kniha, oscarový film a hvězdně obsazená opera Hodiny v sobotu 10. 12.
Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 09.12.2022
Na začátku byl oceňovaný román Michaela Cunnighama, který se inspiroval knihou Paní Dallowayová od Virginie Woolfové. Další život mu vdechl Oscary oceněný film s Meryl Streep, Julienne Moore a Nicole Kidman, nyní se Hodiny, příběh tří žen žijících v rozdílných epochách, stal předlohou pro operu. Napsal ji Kevin Puts. Jedna z nejočekávanějších premiér v newyorské Metropolitní opeře zamíří prostřednictvím přímého přenosu do kin na celém světě v sobotu 10. prosince 2022.


Román Michaela Cunnighama Hodiny, který získal prestižní Pulitzerovu cenu svazuje osudy tří žen – spisovatelky Virginie Woolfové, její postavy paní Dallowayové a paní Brownové – které se odehrávají v jeden jediný den a v závěru se nenápadně protnou. Kniha je inspirována dílem Virginie Woolfové Paní Dallowayová – ostatně, tento román se původně měl jmenovat právě Hodiny – a nabízí jemné předivo vztahů a pocitů, vypráví o lásce a přátelství, o těžkostech života, dotýká se palčivých a stále aktuálních témat AIDS, homosexuality nebo sebevraždy. Cunnigham stvořil nadčasový příběh, který překračuje epochy, možná i proto je natolik univerzální, dodnes inspirativní a přenositelný napříč médii. Filmová adaptace knihy, kterou natočil Stephen Daldry a mimo jiné vynesla Nicole Kidmanové Oscara za hlavní roli, sklidila u diváků vlny nadšené. Film získal také cenu na festivalu Berlinale, odnesl si Zlatý glóbus nebo cenu BAFTA v kategorii Nejlepší hudba, kterou složil Philip Glass.

Této látky se nyní chopil skladatel Kevin Puts a premiéru Hodin, nicméně pouze v koncertní verzi, proběhla v březnu letošního roku. Premiéra kompletního nastudování se uskutečnila až v listopadu. Pod režijním vedením Phelima McDermotta, který si v minulé sezóně podmanil publikum Achnatonem Philipa Glasse, v díle excelují pěvkyně Kelli O’Hara, Joyce DiDonato a hvězdná Renée Fleming. Každá ze tří hrdinek má odlišné hudební pojetí. Ve scénách s Virginií Woolfové (DiDonato) se odráží její emocionální nestabilita, Lauru Brownovou (O’Hara) doprovází lehké melodie, které jsou v kontrastu se svíravým prostředím předměstí v Americe padesátých let a konečně linka Clarrisy (Fleming) odráží živost New York City. Tyto jednotlivé hudební krajiny se však postupem děje prolínají a překrývají podobně jako příběhy tří protagonistek. Opera se opírá o oba texty, jak ten od Virginie Woolfové, tak román Michaela Cunninghama a slouží jako výchozí bod pro nejednoznačnosti a proměnlivosti světa a života, které přímo vybízejí k hudebnímu ztvárnění.

Nadčasový příběh mimo jiné o ženské duši diriguje Yannick Nézet-Séguin. Přímý přenos z prken Metropolitní opery v New Yorku se uskuteční v sobotu 10. prosince 2022 od 17:45 hod., kinopřenosy zajišťuje společnost Aerofilms.


Další přenosy MET: Live in HD sezóny 2022/23

10. prosince 2022
K. Puts: Hodiny
režie: Phelim McDermott
dirigent: Yannick Nézet-Séguin
účinkující: Renée Fleming, Kelli O’Hara, Joyce DiDonato

14. ledna 2023
U. Giordano: Fedora
režie: David McVicar
dirigent: Marco Armiliato
účinkující: Sonja Jončeva, Rosa Feola, Piotr Bezcała

18. března 2023
R. Wagner: Lohengrin
režie: François Girard
dirigent: Yannick Nézet-Séguin
účinkující: Piotr Bezcała, Jevgenij Nikitin, Brian Mulligan

1. dubna 2023
G. Verdi: Falstaff
režie: Robert Carsen
dirigent: Daniele Rustioni
účinkující: Hera Heysang Park, Ailyn Pérez, Bogdan Volkov

15. dubna 2023
R. Strauss: Růžový kavalír
režie: Robert Carsen
dirigent: Simone Young
účinkující: Lise Davidsen, Erin Morley, Isabel Leonard

29. dubna 2023
T. Blanchard: Šampion
režie: James Robinson
dirigent: Yannick Nézet-Séguin
účinkující: Latonia Moore, Ryan Speedo Green, Eric Owens

20. května 2023
W. A. Mozart: Don Giovanni
režie: Ivo van Hove
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Federico Lombardi, Ana María Martínez, Ying Fang

3. června 2023
W. A. Mozart: Kouzelná flétna
režie: Simon McBurney
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Erin Morley, Kathryn Lewek, Lawrence Brownlee


Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD do České republiky se uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme!

Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 16 000 000 vstupenek, aktuálně se přenosy vysílají do více jak 2000 kin v 73 zemích světa. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms. Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Sabina Coufalová, Aerofilms | Víc než film; redakce satCentrum, 9. 12. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30041/met-live-in-hd-slavna-kniha-oscarovy-film-a-hvezdne-obsazena-opera-hodiny-v-sobotu-10-12/