Legendou sa nerodíš, legendou sa stávaš. Prichádza nový Voyo Originál Kráľ Šumavy
Autor: TV Markíza , e-mail: info@markiza.sk Přidané: 09.12.2022
Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja, jeden z najočakávanejších projektov tohtoročnej jesene, mieri na Voyo. Prvá časť trojdielnej minisérie renomovaného režiséra Davida Ondříčka sa divákom a diváčkam predstaví už tento piatok 9. decembra 2022. Zároveň tiež rozšíri rodinu exkluzívnych titulov pod značkou Voyo Originál, ktoré vznikajú špeciálne pre túto najznámejšiu slovenskú streamovaciu službu.


Je jar 1948. Ešte neodznela radosť z mieru a Východ aj Západ sa už boja tretej svetovej vojny. Oba svety od seba oddeľujú hlboké lesy Šumavy. V kuchyni zboru národnej bezpečnosti v obci Zvonková slúži dvadsaťštyriročný kuchár Josef Hasil. Divoký chlapec. Stihol už zažiť vojnu v nemeckom pracovnom tábore aj ako spojka medzi partizánmi. Teraz túži predovšetkým po zábave, dobrodružstve, voľnosti. To posledné, o čo sa zaujíma, je politika.

„Na príbehu Josefa Hasila, ako je popísaný v knihe Davida Jána Žáka Návrat Kráľa Šumavy ma fascinovala príležitosť napínavou formou narovnať históriu,“ hovorí režisér David Ondříček, šesťnásobný držiteľ prestížneho ocenenia Český lev, a dodáva: „Je to príbeh z temných lesov a blát. Chlapčenské dobrodružstvo, ktoré sa zvrhne na tvrdý boj o život, slobodu a spravodlivosť.“ Kreatívnym producentom minisérie je riaditeľ vývoja TV Nova a Voyo Michal Reitler, pre ktorého ide už o druhú spoluprácu s Davidom Ondříčkom. „David je srdciar. Vie hneď, či na projekte chce robiť. Čo to bude znamenať, ako veľmi to bude ťažké, to všetko rieši až potom. V tom sme si podobní.“

Hlavnú úlohu nepolapiteľného Kráľa Šumavy Josefa Hasila si zahral Oskar Hes. O svojej postave hovorí: „Josef Hasil bol obyčajný človek s dobrými aj zlými vlastnosťami a určite nekonal len a výlučne iba dobro. Ale minimálne to vždy dobre myslel, aj keď to tak napríklad nedopadlo. Strážca hraníc, ktorý zmýšľal inak ako komunisti, a hlavne naozaj veselý človek. To nám kládol na srdce jeho syn Josef Vávra. Chcel, aby sme ho tak poňali.“

Diváci a diváčky sa v novom Voyo Origináli môžu tešiť aj na obľúbenú slovenskú herečku maďarského pôvodu Judit Pecháček, známu pod dievčenským priezviskom Bárdos. V Kráľovi Šumavy stvárni postavu Kláry, agentky americkej tajnej služby CIC, ktorá sa s pomocou legendárneho prevádzača Josefa Hasila pokúsi prekročiť hranice.

„Nakrúcanie sa mi veľmi páčilo a tešila som sa na spoluprácu s Davidom Ondříčkom. Cítila som jeho dôveru, nechal mi priestor, dokonca som mohla trochu zasahovať aj do textu. Bolo to uvoľnené, slobodné a zároveň veľmi koncentrované, na pľaci vládla výborná atmosféra,“ hovorí Judit Pecháček a pokračuje: „Mám veľmi rada, keď vďaka projektom môžem spoznať nové príbehy, ktoré som predtým nepoznala. To bol aj prípad Kráľa Šumavy. Pre Čechov je Josef Hasil legendou a teraz sa s ním budú môcť zoznámiť aj diváci a diváčky na Slovensku. Bol to človek, ktorý nás môže inšpirovať.“

Zo spomienok príbuzných a pamätníkov, archívnych dokumentov a z rozhovorov so samotným Josefom Hasilom vychádzal vo svojom románovom bestselleri Návrat Kráľa Šumavy, ktorý sa stal predlohou pre minisériu, David Ján Žák. „Získať súhlas pána Hasila nebolo ľahké, spočiatku nechcel spomínať a zdôverovať sa. Mal neskutočný zmysel pre humor a bol to skromný človek. Sám tvrdil, že Kráľom Šumavy bol každý, kto pomáhal ľuďom za hranice,“ uzatvára David Jan Žák.

Natáčanie prebiehalo od marca do mája tohto roku. Štáb absolvoval 25 natáčacích dní a vystriedal lokácie v Brdoch, v Plzenskom a Stredočeskom kraji, v južných Čechách a tiež na Šumave v reálnych lokáciách, kde Josef Hasil v päťdesiatych rokoch pôsobil u pohraničnej stráže a kde tiež neskôr pomáhal utečencom pred totalitným režimom na ich ceste za slobodou. Jednou z nich bolo aj tzv. údolie smrti, územie medzi Soumarským mostom a štátnou hranicou.

Produkcia bola realizovaná v súlade s princípmi tzv. zeleného natáčania a udržateľnej produkcie, teda s maximálnym ohľadom na životné prostredie.


Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja

réžia: David Ondříček
producenti Lucky Man Films: David Ondříček, Daria Špačková
kreatívny producent Voyo: Michal Reitler
kamera: David Hofmann
scenár: Tomáš Vávra, David Ondříček
vedúca produkcie: Alžběta Noll
literárna predloha: David Jan Žák
architekt: Ondřej Lipenský
výprava: David Fryč
hudba: Beáta Hlavenková
kostýmová výtvarníčka: Tereza Hrzánová
umelecká maskérka: Michaela Kicková
zvukový majster: Pavel Rejholec
postprodukcia: PFX, Soundsquare
výkonný producent: Luděk Valchař
hrajú: Oskar Hes, Vojtěch Vodochodský, Gabriela Heclová, Jana Pidrmanová, Jan Hájek, Jan Jankovský, Kristýna Ryška (Podzimková), Kryštof Mucha, Vojtěch Vondráček, Denis Šafařík, Samuel Toman, Ronald Prokeš, Judit Pecháček (Bárdos), Ladislav Hampl, Jan Nedbal, Petr Forman, Andrei Toader, Jaroslav Plesl, Halka Jeřábek Třešňáková, Anna Marhoulová, Anna Čtvrtníčková, Melika Yildiz, David Jan Žák a ďalší


Voyo je streamovacia služba, ktorú na Slovensku prevádzkuje skupina Markíza. Koncom roka 2020 prešla kompletným vizuálnym aj obsahovým reštartom. Odvtedy zaznamenáva výrazný nárast počtu predplatiteľov. Voyo zároveň patrí ku kľúčovým projektom digitálnej transformácie mediálnej skupiny CME na všetkých trhoch, kde pôsobí. Okrem obľúbených televíznych programov v predstihu, ponúka používateľom prístup ku knižnici plnej filmov a seriálov z lokálnej i zahraničnej produkcie, populárnym športovým prenosom, či ďalšiemu prémiovému obsahu. Neustále prináša nové vylepšenia a funkcionality, pričom každý rok plánuje rozvíjať aj tvorbu exkluzívnych titulov.


Lukáš Kočišek, PR manažér, PR oddelenie skupiny Markíza, 7. 12. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30043/legendou-sa-nerodis-legendou-sa-stavas-prichadza-novy-voyo-original-kral-sumavy/