Dva týdny dokumentárních krás na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 12.12.2022
Ponořte se do skutečného světa prostřednictvím Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: čeká nás další Cestování červí dírou s Morganem Freemanem VI; odhalíme Tajné opičí království v Číně; poznáme Soukromý život Windsorů; ukážeme vám jak Stát se motýlem; pobaví vás Bláznivý svět veverek a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

12. 12., 22.00 hod. – Obnažený vesmír III (Tajemství neznámého asteroidu)

Oblíbený seriál se vrací, aby znovu odhalil tajemství obnaženého vesmíru. Díky strhujícím digitálním záběrům postupně odkrývá jednu vrstvu za druhou a nahlíží hluboko do nitra planet, měsíců, černých děr, hvězd i celých galaxií plynů, minerálů, hornin, magmatu i gravitačních polí. Zkrátka obnažuje osud, původ a strukturu vesmíru. Ve třetí sérii uvidíme záhadu cizího asteroidu, dostaneme se mezi prstence Saturnu, budeme pátrat po ztracené černé díře, odhalíme temnou historii Měsíce, a ještě mnohem víc.


12. 12., 23.00 hod. – Cestování červí dírou s Morganem Freemanem VI (Máme v sobě mimozemšťany?)

Dá se čas vrátit zpátky? Jsme všichni náboženskými fanatiky? Žijeme v Matrixu? Ukrývají se mimozemšťané uvnitř nás? Existujeme z nějakého důvodu? A proč vlastně lžeme? Na všechny tyto otázky se snaží přesvědčivě odpovědět šestá řada oblíbeného seriálu Cestování červí dírou s Morganem Freemanem. Hollywoodská hvězda oceněná Oscarem vstupuje hluboko do nitra složitého bludiště vědění a pátrá v nekonečném vesmíru. Cestování červí dírou s Morganem Freemanem je vizuálně nádhernou podívanou.


14. 12., 20.00 hod. – Tajné opičí království v Číně

Překrásná čínská přírodní rezervace Čchung-cuo je posledním útočištěm jednoho z nejohroženějších primátů světa – langura bělohlavého. Ve volné přírodě přežívá už asi jen tisícovka těchto vzácných opic. A tak dokumentární film Tajné opičí království v Číně nabízí jedinečnou příležitost odhalit společenské zvyky těchto lezeckých odborníků, kteří tráví život v omračujících výškách.


15. 12., 23.00 hod. – Darkwoods: Perla Britské Kolumbie

Před půl stoletím německý vévoda Karel z Württembergu koupil 55hektarovou parcelu v Selkirkově pohoří v kanadské provincii Britská Kolumbie. Protože pocházel z Černého lesa, pojmenoval svou novou zemi stejně a staral se o ni v souladu s přírodou. Těžko přístupný horský region je tedy až do dnešních dní domovem vzácného druhu jelenů, medvědů grizzly, vlků a ptáků. Před několika málo lety se země vrátila do vlastnictví kanadské vlády. Ta chce zachovat jedinečnou místní faunu i flóru a udělat z tohoto místa chloubu celé země. To je práce pro Gerryho, vládce vodních toků, Coryho, výzkumníka netopýrů, a Adriana a Lea, odborníky na botaniku a jeleny. Tento přírodovědný film nás zavede do takřka neprostupných končin oblasti známé jako Darkwoods, do ekosystému hustě zarostlých údolí a vysokohorských luk. A představuje jedinečnou místní přírodu v průběhu jednotlivých ročních období. Navštivte překrásnou část Kanady, která zůstane zachována i pro další generace.


17. 12., 21.00 hod. – Koloběh života: Ovocný sad

Kvetoucí ovocné stromy, pestrobarevné louky, bzukot včel a ovoce zralé k nakousnutí – tradiční ovocné sady jsou v našem věčně uspěchaném světě vítanými oázami klidu. Jako živý památník naší dlouholeté pěstitelské kultury jsou pro matku přírodu zároveň velmi cenným přínosem. Ovocné sady vytvářejí přirozené prostředí pro růst vzácných bylinek a trav, takže lákají k návštěvě také různorodé druhy zvířat a hmyzu. Ať už jde o lišky, motýly nebo vcelku běžné rehky zahradní, ovocné oázy hýří životem. Vysoké koruny stromů navíc představují skvělé místo pro všemožná hnízda, a tak jablka, hrušky, třešně nebo ořechy nakonec nejsou lahůdkami určenými výhradně pro mlsné lidské jazýčky.


17. 12., 23.00 hod. – Soukromý život Windsorů (Lord Mountbatten)

Odhalte soukromý život Windsorů, jak se přizpůsobili moderní době, s čím se museli potýkat v polovině 20. století, a především s osudy klíčových osobností jednoho z nejslavnějších rodů. Před sedmdesáti lety usedla na britský trůn nová panovnice královna Alžběta II. Aby uspěla, musela využít veškerou moc a všechny půvaby celé královské rodiny. Jenže tři její důležití členové a jedny z hlavních osobností jejího vlastního života Alžbětě místo toho házeli klacky pod nohy. Šlo o Alžbětinu vzpurnou sestru, princeznu Margaret, mocichtivého lorda Mountbattena, který byl strýcem jejího manžela Filipa, a nakonec o vlivnou Královnu matku. Tato historická mini série využívá soukromé dopisy a deníky Windsorů a odhaluje napětí i problémy jejich vzájemných vztahů – v době, kdy musí čelit novým výzvám moderního věku.


21. 12., 20.00 hod. – Stát se motýlem

Na citronovníku se zrodila jedna stonožka. Měla by tam růst a růst, dokud se nezakuklí a nestane se z ní motýl. Ale náhlá bouře jí zkříží všechny plány a shodí stonožkou dolů, kde se jí zmocní déšť a vítr. Stonožka má pouhé tři dny na to, aby se vrátila zpátky na strom. Jinak se z ní nestane motýl. Tak začíná závod stonožky s časem, který vede několika miniaturními ekosystémy: přes květinový záhon, trávník, písečnou uličku nebo les. Cestou zažívá mnohá setkání, některá z nich životu nebezpečná, a potkává se se světélkujícím červem, mravencem obecným nebo kudlankou nábožnou. Sledujte cestu housenky za přežitím a odhalte neuvěřitelnou pestrost mikrosvětů. Je to malý krok pro člověka, ale celoživotní výprava pro drobounký hmyz.


22. 12., 22.00 hod. – Panamská zvířecí dálnice

Nikde jinde na světě neexistuje místo, jako je tento most mezi dvěma světy – Panamská šíje. Nespočet ptáků, savců i plazů ji už několik miliónů let využívá na cestě mezi Severní a Jižní Amerikou. Jenže teď se Panamská šíje dramaticky mění, takřka přímo před našima očima. Unikátní přírodní dálnici ohrožují problémy s životním prostředím. Pokud dojde k jejímu narušení, bude to mít vážné následky. Dokumentární film zachycuje práci vědců, kteří využívají nejmodernější techniku, zkoumají hrozby a sbírají důkazy, že musíme něco udělat dřív, než bude úplně pozdě.


22. 12., 23.00 hod. – Ian Redmond a jeskynní sloni

V květnu 2016 hluboko v konžském horském pralese byl světoznámý odborník na slony Ian Redmond nečekaně napaden rozzuřeným zvířetem. Podařilo se mu přežít a ze svých zranění už se zotavil. Ale stále nezná odpověď na otázku, proč ho vůdkyně sloního stáda, kterou pojmenoval Kali, tak náhle napadla? Ian Redmond zkoumá zvláštní a kriticky ohroženou populaci slonů na úpatí vyhaslé sopky Mount Elgon už od 80. let 20. století. Tuto jedinečnou populaci tvoří sloni ze savany, kteří se přizpůsobili životu v horských pralesích. Kvůli tomu, že okolí od té doby osídlili lidé, dnes sloni žijí v úplné izolaci. Každou noc zvířata vyhledávají skryté jeskyně, kde pomocí klů odsekávají vulkanické horniny bohaté na minerály, a tak tyto unikátní podzemní solné doly donekonečna rozšiřují. Takové chování je u slonů naprosto unikátní. Jaký je důvod jejich podivuhodné těžební činnosti? Ian Redmond netouží po ničem jiném než se znovu setkat s Kali. Během pátrání po ní se přibližuje k odpovědi na to, proč ho tak náhle napadla, a odhaluje tajemství jeskynních slonů.


24. 12., 21.00 hod. – Bláznivý svět veverek¨

Veverky patří k nejznámějším savcům. Všude na světě se s chutí přidávají k našim piknikům v parku, oslňují nás svými akrobatickými kousky a baví naše děti jako postavičky v kreslených seriálech. Veverky se vyskytují v podivuhodně různorodých typech prostředí. Některé umí létat, jiné plavat. Některé žijí v dutinách stromů, jiné pod zemí, další dávají přednost ledovým pustinám nebo spalujícím pouštím. Ale nenechte se zmýlit tím, jak jsou roztomilé. Sice jsou malé, ale veverky jsou zároveň jedním z nejrozšířenějších druhů na světě. A mají velkou rodinu. Tento přírodovědný film představuje nejbláznivější druhy veverek a ukazuje, jak dobře si umí poradit s extrémním životním prostředím i zvědavými (lidskými) sousedy. Odhalte okouzlující svět jednoho z „nejsledovanějších“ savců na Zemi.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 12. 12. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30046/dva-tydny-dokumentarnich-kras-na-prima-zoom/