Užijte si konec i začátek roku s Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 25.12.2022
Chcete se zabavit, ale také se něco dozvědět? Mrkněte na Prima ZOOM! Dokumentární skvosty pro vás: čeká nás Šifra faraonů; zasáhnou vás Ozvěny doby ledové; poznáte Divočinu za ostnatým drátem; užijete si Tyrolsko: Hory, zázraky a medaile; vydáme se Z Hranic okolo hranic a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

27. 12., 20.00 hod. – Šifra faraonů

Jean-François Champollion rozluštil starověké hieroglyfy, a díky tomu dal hlas tajuplné tisícileté civilizaci. Ovšem v pozadí jeho legendárních skutků stál tajuplný bratr, díky kterému je bylo možné uskutečnit. Díky nově objevené korespondenci mezi Jeanem-Françoisem Champollionem a jeho bratrem Jacquesem-Josephem můžeme konečně porozumět tomu, jak se mladému geniálnímu samoukovi podařilo dojít k jednomu z nejdůležitějších objevů 19. století. Bez neúnavné podpory a důvtipu svého staršího bratra by Jean-François nikdy nedokázal rozluštit mezinárodní tajemství. Nenechte si ujít tento film, který je velkým vědeckým, lidským i intelektuálním tajemstvím.


28. 12., 20.00 hod. – Ozvěny doby ledové

V nejzazší části na jihovýchodě Německa stojí hora Watzmann. Tento vysoký vrchol je kamenným strážcem pozoruhodně nedotčené divoké přírodní oblasti, která odolává okolním vlivům. Tam, kde horské vrcholy mizí v hlubinách jezera Königssee, které se nápadně podobá jistému fjordu Atlantského oceánu, se ukrývá mnoho zvláštních tajemství. Pod hladinou jezera jsou schovány zkameněliny pravěkých tvorů jako připomínka na dávno minulé doby, kdy se celá tato oblast nacházela na dně rozsáhlého moře. Hluboké strže a rokle po sobě zanechala doba ledová – více než kilometr široký ledovec si tudy prořezával cestu dolů do údolí. Přestože to bylo před dvanácti tisíci lety, na pohoří jsou stále patrné jizvy ledové minulosti. Biodiverzitu tohoto pozoruhodného regionu chrání hranice Národního parku, který se stal domovem mnoha druhů alpských zvířat. Přírodovědný film Ozvěny doby ledové přináší fascinující portrét pozoruhodné divočiny zasazené do překrásné, po celém světě známé krajiny berchtesgadenských Alp.


29. 12., 21.00 hod. – Vzdušní válečníci V (U-2 Dragon Lady)

Oblíbený seriál Vzdušní válečníci nás už několikrát přesvědčil o tom, že lidstvo odjakživa toužilo pokořit nebe. V dnešní moderní době vznikají dosud nejvyspělejší, nejdůmyslnější a nejpropracovanější letouny. Létání přesto není bez rizika. Pátá série Vzdušných válečníků nás vynese do oblak ve společnosti tajného špionážního letadla U-2 Dragon Lady, které má znepokojivou minulost plnou nehod. Podíváme se na stíhačku AV-8B Harrier, jež díky možnostem vertikálního vzletu změnila podobu leteckých bojů. A nebude chybět ani gigantický vzdušný tanker KC-135 Stratotanker, který létá po celém světě a přímo ve vzduchu doplňuje palivo „vyždímaných“ stíhaček – v rychlosti přes 880 km/h. Připoutejte se, prosím, a vychutnejte si dokonalý let snů.


29. 12., 22.00 hod. – Divočina za ostnatým drátem

I po mnoha desetiletích stojí Jižní a Severní Korea proti sobě na hranicích demilitarizované zóny, která byla vytvořena po podepsání příměří během Korejské války v roce 1953. Přestože tady přišli mnozí o život, tato oblast je nyní celá pokrytá porostem. Výsledek kruté války se ironií osudu stal domovem mnoha divokých zvířat. Přidejte se k nám a odhalte, jak vypadá život v divočině za ostnatým drátem.


29. 12., 23.00 hod. – Přízrak jménem hrabáč

Už jste někdy slyšeli o hrabáčovi? Je to středně velké hrabavé noční zvíře s domovem v Africe. Jediný žijící zástupce čeledi hrabáčovitých. Mnohé africké kultury ho považují za mytického podvodníka. Takže něco jako zajdalen, říkáte? Ne! Hrabáč opravdu existuje, i když je tak plachý a tajnůstkářský, že se dá jen těžko někde zahlédnout. Dokonce i ti nejlepší stopaři na něho narazí jenom zřídka. To vůbec není špatné na zvíře o velikosti průměrného dospívajícího člověka: váží 60 kg, je 1,4 m vysoký a až 2,2 m dlouhý. Tvůrci snímku Přízrak jménem hrabáč se právě doslechli, kde by mohli tohoto podivného savce najít a zachytit na kameru. Propadli všeobecnému nadšení a okamžitě vyrazili na cestu. Ta vede do rozlehlé pouště Karoo v srdci jižní Afriky – a v srdci země hrabáčů. Setkávají se s vědci, lovci, taxidermisty, stopaři, majiteli místních hotelů, průvodci divočinou, farmáři i tradičními léčiteli. A po každém takovém setkání zjišťují čím dál víc, dokud se jim konečně nepodaří narazit na hrabáče samotného.


30. 12., 20.00 hod. – Hluboký nádech

Francouzský reprezentant ve volném potápění Stéphane Tourreau je světovým šampiónem v konstantní váze – náročné disciplíně, která vyžaduje potopit se co nejhlouběji jen s využitím vlastní tělesné váhy. Jaká je však jeho pravá vášeň? Objevovat nejkrásnější místa k potápění na světě. Stéphane Tourreau vždy hledá jedinečné a nezapomenutelné zážitky. A proto se rozhodl prozkoumat hlubiny v okolí ostrova Mayotte, jenž je považován za pravý klenot Indického oceánu. Přímo v tomto ráji všech potápěčů si sám vytknul velký sportovní cíl: potopit se bez použití dýchacího přístroje do hloubky 70 metrů a prozkoumat nejvyhledávanější místa. Díky tomu získal výjimečnou příležitost prozkoumat toto vyhlášené souostroví z úplně jiného úhlu pohledu. Buďte u toho!


30. 12., 23.00 hod. – Po stopách duchů XVII (Dům rituálů v Pasadeně)

Vydejte se znovu po stopách duchů. Neohrožení odvážlivci Zak Bagans, Aaron Goodwin, Billy Tolley a Jay Wasley vyšetřují nejstrašidelnější a nejprokletější místa světa. V již sedmnáctém pokračování oblíbeného seriálu zamíří na hřbitov v oregonské Astorii, kde prozkoumají proslulé šanghajské tunely, opuštěnou vojenskou základnu s tragickou minulostí a mnoho dalšího.


31. 12., 21.00 hod. – Tyrolsko: Hory, zázraky a medaile

Horské městečko Seefeld leží v srdci Tyrolských Alp a je ze všech stran obklopeno nejdivočejšími a nejkrásnějšími horskými vrcholy. Různorodost místní krajiny vám vyrazí dech: najdete tady starodávné hluboké lesy, nespoutané říční toky, skalnaté výběžky, rozlehlé pastviny i burácející vodopády. Zatímco v lesech se zabydlel puštík obecný a datlík tříprstý, když vystoupáme výše, můžeme narazit na rysa, kamzíka horského nebo nejrychlejšího dravce světa, kterým je sokol stěhovavý. Ale kromě přírodních klenotů se Tyrolsko vyznačuje také fascinujícím a komplikovaným vztahem se svým sousedem Bavorskem, který sahá daleko do historie. Seefeld dříve býval pouhou malou vesničkou usazenou na důležité římské obchodní cestě. Odhalte, jak se stalo zásadním dějištěm zimních sportovních událostí a mezinárodně vyhledávanou turistickou lokalitou.


1. 1., 20.00 hod. – Z Hranic okolo hranic

Covid uzavřel hranice a cesty do dalekých končin se stali nemožnými. Proč ale cestovat do dálek, když to nejkrásnější máme přímo pod nosem a zažít dobrodružství jde i u nás!
Parta přátel s komickými vozidly, vyrazili na cestu 2000 km dlouhou po České republice, aby nejen zažili dobrodružství, po kterým tolik prahnou, ale hlavně, aby vykouzlili jednomu pánovi úsměv na tváři. Zábavný český film Z Hranic okolo hranic je plný dech beroucích leteckých záběrů natočených pomocí dronu. Dobrodružnou výpravu po českých luzích a hájích skvěle doplňuje hudba Matěje Homoly, zpěváka a muzikanta ze skupiny Wohnout. Ten se ve filmu také objeví společně s cestovatelem a „náčelníkem žlutého cirkusu” trabantů Danem Přibáněm.


1. 1., 22.00 hod. – Tajemství barev (Barvy Země)

Příběh Země, všeho živého a veškerých vědeckých objevů je možné odvyprávět pomocí pouhých patnácti barev. Země hýří barvami více než jakákoli jiná planeta sluneční soustavy. Díky květinám, oceánům, duze a velkému množství zvířat naše planeta září v temném vesmíru jako pestrobarevný diamant. Dokumentární seriál Tajemství barev prozrazuje, jak každá z barev vznikla. Zkoumá tento zázrak přírody a vysvětluje, proč je Země tak jedinečná. A v neposlední řadě odhaluje tajemství a záhady přírody i mocných sil, které podepírají samotný vesmír.


1. 1., 23.00 hod. – Výstavba obrů II (Ledový hotel)

Pokračování fascinujícího seriálu odhaluje výjimečné inovace, díky kterým mohly vzniknout rekordní, přímo obří stavby. A nejen to! Zároveň se podíváme do jejich zákulisí a odhalíme, na jakém principu vlastně „stojí“. Podívejte se, jak inženýři a dělníci statečně překonávají útrapy arktických dní i nocí, aby postavili jeden z největších ledových hotelů světa. Nenechte si ujít stavbu největší a nejrychlejší horské dráhy, na kterou bude zapotřebí 1500 tun oceli a která musí být dokončena za pouhých šestnáct měsíců. Nebo mega horský tunel, nejlepší vlak světa, nejodolnější letadlo, výletní loď budoucnosti – a ještě mnoho dalších obrů.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 24. 12. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30060/uzijte-si-konec-i-zacatek-roku-s-prima-zoom/