Nový rok s RTVS v znamení 30. výročia Slovenskej republiky i zaujímavých programov
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 26.12.2022
Televízne a rozhlasové okruhy oslávia v prvé dni roku 2023 30. výročie vzniku Slovenskej republiky viacerými špeciálnymi reláciami. Jednou z nich bude aj premiérový dokument Prípad Slovenská republika s Ľubomírom Bajaníkom i 25-dielna hudobno-zábavná šou Hit roka, ktorá odštartuje už 5. januára. Do vysielania prídu i ďalšie premiéry dokumentov, obľúbených relácií i zábavných programov.


Na Nový rok 1. januára 2023 čakajú divákov Jednotky obľúbené rozprávkové príbehy ako Pávie pierko, O dvanástich mesiačikoch, Sedem zhavranelých bratov či muzikál Neberte nám princeznú. O 11.00 h odvysiela Jednotka v priamom prenose Novoročnú svätú omšu z Katedrály sv. Martina, o 13.00 h Novoročný príhovor prezidentky SR a o 17.00 h v priamom prenose Udeľovanie štátnych vyznamenaní. O 20.30 h príde na rad v dvoch častiach za sebou dobrodružný film Jánošík o legendárnom hrdinovi slovenského ľudu a jeho zbojníckej družine.

V prvom januárovom týždni odvysiela Jednotka obľúbené klasiky i nádherné rozprávkové príbehy: Hrbáč (4.1.), Kapitán (5.1.), Muž so železnou maskou (3.1.), Gróf Monte Christo (2.1.) či rozprávky ako Hodinárov učeň (4.1.), Železný Ján (4.1.) alebo Kúzelník Žito (3.1.) a mnoho ďalších. Vo sviatočný deň 6. januára o 14.20 h odvysiela Jednotka premiéru oceňovanej animovanej koprodukčnej rozprávky RTVS Tvojazem. Ide o príbeh desaťročného Rikiho, jeho novej drzej kamarátky Emmy a opičieho generála Tidlinga, ktorí sa vydávajú na dobrodružnú cestu do Tvojazeme. Film získal ocenenie pre Najlepší celovečerný animovaný film na Medzinárodnom festivale detských filmov v Chicagu. Po jeho odvysielaní budú aj rozprávky Ako si nezobrať princeznú, či Anjel Pána 2. O 20.30 h odvysiela Jednotka v premiére film o mužovi, ktorého rodina naučí bezpodmienčne milovať s názvom Naučte sa milovať.

Vo štvrtok 5. januára odštartuje hudobno-zábavná šou s moderátorom Jánom Žgravčákom HIT ROKA. V sobotu 7. januára čaká divákov o 20.30 galaprogram 30 rokov Slovenskej republiky. V nedeľu 8. januára dopoludnia prinesie Jednotka aj špeciálne relácie Slovensko v roku 2022 a Svet v roku 2022.


Dvojka odvysiela na Nový rok v priamom prenose o 11.15 h tradičný Novoročný koncert Viedenských filharmonikov. O 15.40 h príde na rad Rok na dedine a po 17.30 h nový dokument 30 rokov na Hlavnej ulici v Košiciach, ktorý prinesie pohľad na 30 rokov Slovenskej republiky z metropoly východného Slovenska a tiež v premiére dokument 30 rokov na Námestí SNP v Banskej Bystrici. O 20.10 h sa diváci môžu tešiť na novú časť dokumentu zo série Spýtaj sa vašich: 93, o 20.35 h bude nasledovať premiéra dokumentárneho filmu k výročiu vzniku SR Prípad Slovenská republika. Novinár Ľubo Bajaník sa v novom dokumente stane zvedavým a neústupným sprievodcom diváka na ceste za poznaním o našej štátnosti, pričom navštívi dôležité miesta udalostí a dejinných zvratov. O 21.50 h odvysiela Dvojka obnovenú premiéru dokumentárneho triptychu o ľudskom živote, jeho začiatku a konci na pozadí poslednej silvestrovskej noci Česko-slovenskej federácie s názvom Hodina nula.

Od 2. do 5. januára popoludní čaká divákov strhujúca séria v štyroch častiach Špión v divočine II.

Z premiérových programov sa môžu diváci Dvojky 3. januára tešiť na Newmanove modré oči (o 21.00 h), či 4. januára na Mel Gibson – blázon i džentlmen. Na sviatok Troch kráľov, 6. januára odvysiela Dvojka v premiére o 8.15 h Universum: Na tenkom ľade - Ruská Arktída, o 10.00 h v priamom prenose prinesieme Gréckokatolícku svätú liturgiu na Bohozjavenie a svätenie vody. V hlavnom vysielacom čase o 20.10 h odvysiela Dvojka špeciálnu verziu rozprávky Zakliata jaskyňa v ukrajinskom jazyku so slovenskými titulkami. Vo sviatočný večer o 21.50 h čaká divákov koncert Iva Bittová v Modre a neskôr film Zlaté hlasy.

V pondelok 9. januára o 20.10 h odštartuje na obrazovkách Dvojky nová séria obľúbenej šou Fenomén s moderátorom Martinom Nikodýmom a súťažiacimi s výnimočným intelektom i schopnosťami. S premiérovými časťami sa na obrazovku vrátia formáty hovoreného slova Experiment, Večera s Havranom, Do kríža, SK dejiny, Trochu inak s Adelou a Anjeli strážni. Tvorcovia diskusnej relácie Večera s Havranom pripravili 3-dielny “cestovateľský” špeciál k 30. výročiu vzniku SR. Moderátor Michal Havran postupne navštívi výrazné osobnosti, medzi ktorými nechýbajú režisér Peter Kerekes, poetka Dominika Moravčíková, ekológ Marcel Uhrin, vizuálna umelkyňa Ilona Németh, kníhkupec Igor Rjabinin a Erika Trnková z vysunutého pracoviska SNG Zámok Zvolen. Zaujímavú debatu na tému Posledný rok Česko-Slovenska ponúkne diskusná reláciu SK dejiny s moderátorom Ľubomírom Bajaníkom, nakrúcaná špeciálne v brnianskej vile Tugendhat.


Štátny sviatok si 1. januára 2023 pripomenieme na spravodajskom okruhu RTVS :24 aj strihovými dokumentami 30 rokov samostatnej SR v regiónoch (14:15), „30“(13.30 h) a diskusným programom 30. výročie vzniku SR (14.55 h). V priamom prenose prinesieme na Nový rok aj Udeľovanie štátnych vyznamenaní, delostrelecké salvy pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky a novoročný príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej (13.00 h). Novoročný špeciál sľubuje aj zvláštne vydanie relácie Slovenského rozhlasu Z prvej ruky, ktorý ponúkneme aj televíznym divákom (12.30 h)

Na časy spred 30 rokov si diváci môžu zaspomínať pri relácii Archív :24, kde prinesieme nezostrihané federálne spravodajstvo Československej televízie Denník ČST z roku 1992, vysielané z Prahy. Prvé hodiny a dni nového štátu potom priblíži spravodajstvo vtedajšej Slovenskej televízie – Aktuality , ktoré budeme vysielať od 1. januára 2023. Na Nový rok po polnoci ponúkneme aj zostrih osláv vzniku Slovenskej republiky z námestia SNP v Bratislave na prelome rokov 1992-93.


Na Nový rok o 20.30 h odvysiela :Šport premiérový dokument Roky hľadania, ktorýpripomenie najvýznamnejšie úspechy slovenského športu na vrcholných svetových súťažiach, vrátane MS a ME, ale mapuje aj zložitosť hľadania systémových krokov zabezpečenia a rozvíjania športu na Slovensku. Autorský dokument Stana Ščepána by mal byť pravdivým zrkadlom vrcholov a pádov slovenského športu za ostatných tridsať rokov.


Všetky rozhlasové programové služby vo vysielaní na prelome rokov pripomenú jubileum Slovenskej republiky. Rádio Slovensko priblíži atmosféru osláv pred 30 rokmi, v publicistických príspevkoch zhodnotí tri desaťročia existencie štátu, odvysiela aj špeciál Z prvej ruky. Súčasťou programu je predpoludňajší prenos rímskokatolíckej bohoslužby, a to aj v Rádiách Regina.

Rádio Regina Západ zaradilo na Nový rok okrem viacerých programov k 30. výročiu vzniku republiky popoludní o 14.00 h aj priamy prenos Novoročného koncertu pod pyramídou s Bratislava Hot Serenaders. Rádio Regina Stred predpoludním o 11.00 h odvysiela záznam slávnostného koncertu z Národného domu v Martine, a popoludní o 14.05 h pásmo Ako vzniká republika. Podvečer o 17.05 h odznie záznam druhej časti koncertu Daj Boh šťastia tejto zemi, v ktorom účinkujú folklórne zoskupenia zo stredného Slovenska. Rádio Regina Východ pripravilo na Nový rok pásmo s názvom 30 rokov existencie samostatnej Slovenskej republiky, v ktorom zachytáva názory občanov pred 30 rokmi a dnes.

Všetky Rádiá Regina odvysielajú na sviatok Zjavenia Pána - 6. januára predpoludním o 9.05 h prenos gréckokatolíckej liturgie z Bratislavy.

Rádio Devín odvysiela na Nový rok o 14.00 h špeciálnu časť cyklu Hrdinovia, venovanú 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky. Rovnakej téme bude venovaná aj relácia Historia Magistra Vitae o 18.00 h. Uplynulé tri desaťročia v oblasti slovenskej literatúry priblíži Zuzana Belková v diskusii s literárnymi kritikmi o 16.30 h.

Rádio_FM pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky zostavilo playlist denného vysielania výhradne zo slovenskej hudby. Dianie na domácej scéne v období ostatných 30 rokov zmapuje v špeciálnych fíčroch a ponúkne záznamy koncertov Bolo nás 11 a skupiny Saténové ruky.

Aj Radio Slovakia International v programoch odvysiela dobové záznamy spred 30 rokov a hodnotenia vývoja Slovenska od roku 1993.


Rozhlas a televízia Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30061/novy-rok-s-rtvs-v-znameni-30-vyrocia-slovenskej-republiky-i-zaujimavych-programov/