V pohybu! Jízda na divoké žehličce začíná!
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 29.12.2022
Na vlastní kůži prozkoumat sporty, kterými se baví dnešní děti, vyrážejí moderátoři Kristýna Štarhová a Honza Adámek. Co společně s dětmi zažijí, uvidíme v novém dvanáctidílném cyklu České televize V pohybu! Pátrání po netradičních pohybových aktivitách začíná už 5. ledna v 15:30 na Déčku. Režie Pavel Šimák.


Dvanáct dílů, dvanáct sportů a pohybových aktivit, které jsou bláznivé, hravé, akční, inspirativní. Nejde přitom o žádné „profláknuté“ sporty, jako je fotbal či hokej. V pohybu! si vzalo za cíl ukázat méně tradiční disciplíny, kterým se děti věnují. Před moderátory Honzou Adámkem, kterého děti znají třeba ze Záhad Toma Wizarda nebo AZ kvízu Junior, a Kristýnou Štarhovou, oblíbenou z Hýbánek a Herního slabikáře, stojí úkol, na který se obrovsky těší. Dostali řadu video pozvánek, které zvou k setkání. Jenže jsou zašifrované! Děti v nich předvádějí svůj sport tak, aby nebyl poznat na první pohled.

„Těším se, až děti u obrazovek budou pátrat po tom, jak se jezdí na divoké žehličce, kdo jsou naši ninjové, nebo jak se dá skákat na koni, který se vejde do batohu!,“ očekává s napětím reakce malých divaček a diváků režisér Pavel Šimák a dodává: „Nemůžeme prozradit, o jaké konkrétní sporty se jedná, ale těch setkání s nejrůznějšími mistry republiky i světa v soutěžních disciplínách bude přehršel. Některé aktivity jsou naopak nesoutěžní a děti je dělají čistě pro radost z toho, že se můžou potkávat s kamarády a trénovat nějakou úžasnou dovednost.“

Honza s Týnou k přesunu do terénu využijí řadu netradičních prostředků. V každém díle tedy diváci dostanou kromě hlavního sportu ještě tip na nějakou další zábavnou pohybovou aktivitu. „Natáčení byla jedna výzva za druhou! Ať už se jednalo o samotné dopravování se za našimi hosty na netradičních přibližovadlech nebo to, že s dětmi můžeme všechno vyzkoušet,“ vzpomíná moderátor Honza Adámek.

„Mám ráda, když se děti do vzniku pořadů zapojují jako spolutvůrci, nikoli „jen“ účinkující,“ říká kreativní producentka brněnského studia České televize Svata Šenková a doplňuje: „Déčko je v tomto směru ohromně otevřený prostor a těší mě, že průzkumnou výpravu do světa pohybových aktivit jsme v tomto cyklu podnikli právě skrze děti samotné. Bylo to osvěžující, zábavné i poučné zároveň. Věřím, že stejně tak to budou vnímat i diváci.“

Tvůrci cyklu očekávají, že jejich pořad bude inspirovat. „Ukáže, že ten, kdo se chce pořádně protáhnout, trénovat něco zajímavého, nemusí přemýšlet jen o známých sportech. Stačí se rozhlédnout kolem sebe, poptat se u kamarádů a najít výzvu, která bere dech a zrychlí tep!,“ říká dramaturg Ivo Cicvárek.


V pohybu!

Scénář a režie: Pavel Šimák
hlavní kameraman: Petr Vejslík
dramaturg: Ivo Cicvárek
vedoucí produkce: Pavel Ostrý
kreativní producentka: Svatava Šenková
výkonný producent: Igor Chvála


PR Česká televize, 28. 12. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30065/v-pohybu-jizda-na-divoke-zehlicce-zacina/