MET: Live In HD: Návrat opery Fedora v sobotu 14. ledna 2023
Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 11.01.2023
Dvacet pět let uplynulo od posledního představení tohoto titulu na prknech Metropolitní opery. Po dlouhém čtvrt století se tak na scénu Met vrací perla veristické operní tvorby, spletité milostné drama Fedora z pera italského skladatele Umberta Giordana. Titulní úlohy nešťastně zamilované kněžny Fedory se zhostí vynikající bulharská sopranistka Sonja Jončeva, která dříve excelovala například v Donu Carlosovi, Luise Miller či Tosce.


Jejím vyvoleným hrabětem Lorisem bude oblíbený polský tenorista na vrcholu svých sil, Piotr Beczała. První Fedorou v historii Metropolitní opery byla už na začátku dvacátého století operní diva Lina Cavalieri a hrabětem Lorisem věhlasný tenorista své doby, Enrico Caruso.

Fedořinu přítelkyni, hraběnku Olgu, ztvární sopranistka Rosa Feola, diplomata De Siriexe zazpívá barytonista Lucas Meachem. Propracovaná režie Davida McVicara využívá důmyslných dekorací, které se postupně odklápějí a odhalují různá místa děje: v jeden okamžik se ocitáme v petrohradském paláci, za moment pak v přepychovém salonku v Paříži či v malebné chatě ve švýcarských Alpách. A slavná árie Amor ti vieta zazní pod taktovkou italského maestra Marca Armiliata.


Příběh s klasicky tragickým rozuzlením o ruské princezně, která se zamiluje do vraha svého snoubence si můžete vychutnat v kinech v přímém přenosu v sobotu 14. ledna od 18:45 hod., nebo ze záznamu v neděli 22. ledna od 15:00 hod. v pražském Biu Oko. Předpokládaná délka: 2 hod 25 min (včetně jedné přestávky).


Další přenosy MET: Live in HD sezóny 2022/23

14. ledna 2023
U. Giordano: Fedora
režie: David McVicar
dirigent: Marco Armiliato
účinkující: Sonja Jončeva, Rosa Feola, Piotr Bezcała

18. března 2023
R. Wagner: Lohengrin
režie: François Girard
dirigent: Yannick Nézet-Séguin
účinkující: Piotr Bezcała, Jevgenij Nikitin, Brian Mulligan

1. dubna 2023
G. Verdi: Falstaff
režie: Robert Carsen
dirigent: Daniele Rustioni
účinkující: Hera Heysang Park, Ailyn Pérez, Bogdan Volkov

15. dubna 2023
R. Strauss: Růžový kavalír
režie: Robert Carsen
dirigent: Simone Young
účinkující: Lise Davidsen, Erin Morley, Isabel Leonard

29. dubna 2023
T. Blanchard: Šampion
režie: James Robinson
dirigent: Yannick Nézet-Séguin
účinkující: Latonia Moore, Ryan Speedo Green, Eric Owens

20. května 2023
W. A. Mozart: Don Giovanni
režie: Ivo van Hove
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Federico Lombardi, Ana María Martínez, Ying Fang

3. června 2023
W. A. Mozart: Kouzelná flétna
režie: Simon McBurney
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Erin Morley, Kathryn Lewek, Lawrence Brownlee


Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD do České republiky se uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme!

Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 16 000 000 vstupenek, aktuálně se přenosy vysílají do více jak 2000 kin v 73 zemích světa. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms. Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Vášnivé večery s operou vám přeje Aerofilms | Víc než film; satCentrum, 10. 1. 2023

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30081/met-live-in-hd-navrat-opery-fedora-v-sobotu-14-ledna-2023/