Radio Free Europe otevírá novou pobočku pro Bělorusko v Litvě
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 12.01.2023
V úterý 10. 1. 2023 otevřela americká stanice pro zahraničí Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) novou pobočku v Litvě pro zpravodajství o Bělorusku. Pobočka v pobaltské členské zemi EU a NATO je součástí úsilí stanice RFE/RL, působit proti ruským dezinformacím v regionu.


„Umožní nám to, abychom mohli poskytovat našemu publiku v Bělorusku přesné a pravdivé zprávy“, řekl president stanice RFE/RL, Jamie Fly. Kancelář ve Vilniusu personálně obsadí běloruští novináři, kteří v létě 2020 odešli do exilu po prezidentských volbách, které byly hodnocené jako zfalšované.

Vůdkyně běloruské opozice Světlana Tichanovská řekla, že pobočka RFE/RL ve Vilniusu otevírá běloruským novinářům nové možnosti, aby mohli šířit pravdu. RFE/RL, jejíž běloruská služba je známá jako rozhlasová stanice Svoboda, a jiné mediální kanály opozice jsou v boji proti autoritářskému diktátorovi Alexandrovi Lukašenkovi zvláště důležité, uvedla podle litevských médií na zahajovací akci.

Litevský prezident Gitanas Nauseda ve své řeči označil otevření kanceláře jako ocenění úsilí své země, poskytnout běloruské občanské společnosti ochranu a podporu. Řekl, že Vilnius vždy hrál důležitou roli při setkávání nejmoudřejších a svobodymilovných lidí z Běloruska. Prezident Gitanas Nauseda naopak připomenul i úlohu RFE/RL jako zdroje informací během studené války, když americká stanice Litevcům a jiným lidem za železnou oponou poskytovala informace ze „svobodného západu“.

Americká stanice pro zahraničí Radio Free Europe/Radio Liberty, založená v roce 1951, je financovaná vládou USA, avšak podle vlastního prohlášení informuje bez zadání z Washingtonu. Podle sdělení RFE/RL pořady ve 27 jazycích pokrývá týdně více než 23 miliónů posluchačů v 21 zemích, včetně některých programů i na satelitu Hot Bird 13B na orbitální pozici 13° východně francouzského satelitního provozovatele Eutelsat.

V Bělorusku byla v prosinci 2021 tato rozhlasová stanice prohlášena za „extrémistickou organizaci“ - a šíření a využívání jejího zpravodajství se tak stalo trestným činem.


Parametry příjmu z družice Hot Bird 13B: transponder: č. 76, provider: VoA, kmitočet: 12,226 GHz, horizontální polarizace, Symbol Rate: 27500 kSymb/s, FEC: 3/4. Internet: www.rferl.org.


S využitím zdrojů: (dpa) a Infosat.de, 11. 1. 2023, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30082/radio-free-europe-otevira-novou-pobocku-pro-belorusko-v-litve/