Nechte se unášet na vlnách Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 15.01.2023
Nechte se unášet na vlnách Prima ZOOM! Dokumentární skvosty pro vás: odhalíme kus temné historie Gulag: Sovětská historie; prozkoumáme Tajemství vraků; potečou Černé slzy moře; ocitnete se V obklíčení: Žraloci z ostrova Ascension a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

17. 1., 20.00 hod. – Gulag: Sovětská historie (Počátek: 1917–1933)

Jednou z nejvýznamnějších společenských, politických, historických a hospodářských otázek celého 20. století je gulag. Tento systém sovětských koncentračních táborů, který představoval jeden z nejpřísnějších trestů pro každého, kdo se provinil proti režimu, přesto i dnes zůstává většině lidí z velké částí neznámý. Historie gulagu je dlouhá, složitá a v mnoha ohledech zvláštní. Tento historický seriál přibližuje, jak fungoval gulag od revoluce v roce 1917 až po vládu posledního sovětského prezidenta Gorbačova. Zahrnuje občanskou válku v Rusku, období Stalinova velkého teroru, druhou světovou válku i následnou studenou válku. Proč a jak Sovětský svaz vytvořil tuto nechvalně proslulou síť táborů nucených prací, ve kterých trpělo a zahynulo až 20 milionů věznů? Fascinující a zároveň mrazivou historii gulagu odhalíme prostřednictvím osudů jeho obětí i katů a s využitím dosud nezveřejněných dokumentárních materiálů.


17. 1., 21.00 hod. – Tajemství vraků (Sebevražda německé flotily)

V tomto přírodovědném seriálu se staneme součástí potápěčského týmu Cinémarine a vyrazíme na velkolepou dobrodružnou expedici od modravých atolů Indického oceánu až po ledové vody řeky Svatého Vavřince. Naším cílem bude prozkoumat pozůstatky deseti nejpozoruhodnějších podmořských katastrof na světě a odhalit Tajemství vraků! Během několika vzrušujících a někdy dokonce nebezpečných výprav se s pomocí nejmodernější techniky ponoříme do zrádných hloubek. Tam zblízka prozkoumáme tajuplné a záhadné podmořské vraky. Zpátky na hladinu se vynoříme jedině proto, abychom vyslechli příběhy a svědectví členů posádky i cestujících, kteří měli to obrovské štěstí, že přežili.


19. 1., 20.00 hod. – Válka v Tichomoří v barvě (Rozděleni oceánem)

Ve strhujícím historickém seriálu zuří Válka v Tichomoří v plné síle – od klidu před bouří roku 1937 až po hořký konec o devět let později. Příběh začíná v Japonsku. Zdejší klid a mír zvlášť vyniká díky vzácným dobovým barevným záběrům. Ale po nečekaném útoku na Pearl Harbor začíná sedm měsíců japonské nadvlády, protože Spojené státy americké mají potíže bránit se účinným protiútokem. V roce 1942 americká armáda konečně zaznamenává vítězství, nutí Japonce k ústupu a mění výsledek války. Jenže Japonsko se nevzdává až do roku 1945. Sledujte historická fakta, ale i skutečné lidské osudy na pozadí tohoto krvavého konfliktu. Každá epizoda Války v Tichomoří v barvě obsahuje dosud nezveřejněné dobové záběry, zaměřuje se na rozdílné stadium války a dohromady tvoří poutavý a pozoruhodný celek.


19. 1., 21.00 hod. – Nacistická letadla: Přísně tajné (Továrna v Alpách)

Odhalte v tomto přísně tajném seriálu tajemství vývoje, výroby a skrytých továren v nacistické mašinérii leteckého průmyslu.


20. 1., 20.00 hod. – Černé slzy moře

Podél pobřeží oceánů a moří celého světa jsou nastražené nebezpečné časované bomby, o kterých většina z nás nemá ani nejmenší tušení. Už více než 70 let tam potichu reziví 6300 vraků lodí potopených během druhé světové války. Dohromady představují hrozbu, která dalece přesahuje i ty nejhorší ropné katastrofy. Když v roce 1989 tanker Exxon Valdez ztroskotal u Aljašky, moře znečistilo 37 tisíc tun nafty. Byla to jedna z nejhorších ekologických tragédií všech dob. A to i přesto, že šlo jenom o malý zlomek množství, jaké se podle odhadů ukrývá v útrobách polorozpadlých vraků. Podle odborníků by to mohlo být až 15 miliónů tun. Film Černé slzy moře nás zavede na pobřeží Baltského moře do Polska i Norska, pod hladinu Tichého oceánu a až ke břehům Spojených států amerických. Připojíme se ke zkušeným vědcům a odhalíme, že na některých místech už je mořské dno vážně kontaminované. Zaměříme se na nejohroženější vraky a potenciální krizové situace. A na vlastní oči uvidíme, že z některých potopených lodí je nutné odčerpat ropu hned teď. Ještě není pozdě na to, abychom se Černých slz moře bezpečně zbavili. Jenže navzdory všem varováním se to dosud nestalo.


20. 1., 21.00 hod. – V obklíčení: Žraloci z ostrova Ascension

Lidstvu se podařilo zkrotit téměř celou naši planetu, ale na některých odlehlých místech stále vládne divočina. Jedním z takových míst je ostrov Ascension. Jeden z nejizolovanějších ekosystémů světa se nachází tisíc mil mezi Jižní Amerikou a západní Afrikou. Po jedné z největších invazí žraloků v historii Země to tady teď vypadá jako ve slavném nervy drásajícím filmu Čelisti. Místní ulice jsou prázdné a opuštěné. Podniky jsou zavřené. Turistický ruch unikl a mnoho obyvatel před žraloky uteklo daleko odsud. Z ostrava Ascension se doslova stalo Amity středního Atlantiku. Jak k tomu došlo? Jaké události postupně vedly k vytvoření podmínek, které umožnily dokonalou zkázu? A co vlastně vyvolalo vůbec první a nejbrutálnější útoky žraloků na člověka v historii Ascensionu?


22. 1., 22.00 hod. – Tajný svět: Cesta do nitra buňky

Uvnitř každého z nás se ukrývá velké sci-fi dobrodružství. Dokument Tajný svět: Cesta do nitra buňky je příběhem miliony let dlouhé bitvy mezi lidskou buňkou a adenovirem o kontrolu DNA. Fascinující film vychází z posledních zjištění a oživuje oslnivý vnitřní svět lidských buněk přímo před našima očima. Díky práci světových expertů na vizualizaci buněčných procesů, molekulárním biologům a hollywoodským počítačovým animátorům vznikla vzrušující a vědecky věrná podívaná do nedávno objeveného mimozemského buněčného světa.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 14. 01. 2023

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30089/nechte-se-unaset-na-vlnach-prima-zoom/