Prima ZOOM – váš nejoblíbenější dokumentární kanál
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@satcentrum.com Přidané: 22.01.2023
Poznávejte svět s Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: čeká vás další Cestování červí dírou s Morganem Freemanem VII; poznáte Krásy divokého Holandska; nadchnou vás Psi a my: Tajemství jednoho přátelství; zažijete Kosatky: Na vlnách změny; užijete si české dobrodružství Camino na kolečkách a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

23. 1., 23.00 hod. – Cestování červí dírou s Morganem Freemanem VII (Skončilo naše soukromí?)

Morgan Freeman se vrací jako moderátor nové řady seriálu dvakrát nominovaného na prestižní cenu Emmy. A znovu vybízí diváky, aby se zamysleli nad zajímavými otázkami nejen o vesmíru, a zároveň nabízí detailní pohled na vědecké aspekty nejaktuálnějších a nejkontroverznějších témat, která právě teď hýbou společností. V nových epizodách se přední světoví odborníci snaží odpovědět na otázku, jak se z někoho stane terorista, ale také jestli si v dnešní době ještě můžeme užívat soukromí, zda existují více než dvě pohlaví nebo jestli bychom mohli být všichni génii.


24. 1., 22.00 hod. – Krásy divokého Holandska (Život v deltě)

Dokument oslavuje různorodé přírodní dědictví Nizozemí a přibližuje kulturní i společenský kontext, který ho významně ovlivnil. Díky špičkovým filmařským technikám, jako jsou letecké záběry z ptačí perspektivy nebo dechberoucí podvodní scény, vznikl jedinečný portrét unikátních evropských mokřadů. Dosud nevídané záběry zachycují region divokého Nizozemí ve chvíli důležitých změn – v době, kdy tuto oblast zaplavil nový život. Širokoúhlé záběry zachycující veškerou krásu místních řek střídají intimní portréty zvířat, která tady žijí. Sledujte divoké Nizozemí očima pěti hlavních hrdinů: orla mořského, bobra, zajíce, koljušky a modráska očkovaného. Díky každému z těchto zvířat získáme přístup do jiné části říční delty – od makra po mikro, tajuplného podvodního světa až po celková panoramata.


24. 1., 23.00 hod. – Psi a my: Tajemství jednoho přátelství

Psi věrně následovali lidi do všech koutů světa – lovečtí, tažní, hlídací nebo ovčáčtí psi jsou našimi dávnými společníky. Film Psi a my: Tajemství jednoho přátelství je plný příběhů, které vás spolehlivě zahřejí u srdce. Příběhů o bezpodmínečně a bezvýhradné věrnosti i nezlomném přátelství mezi psem a člověkem. Navíc odhaluje, že nejlepší přítel člověka je velice inteligentní, má výjimečně citlivé smysly a vřelý vztah k tomu, kdo se ho ujme.


25. 1., 21.00 hod. – Les hrdinů

Jeden z nejkrásnějších německých lesů se rozkládá od Dolního Saska až po Severní Porýní-Vestfálsko. Je to oblast známá už od bitvy v Teutoburském lese, ke které došlo v devátém století a ve které Cheruský kníže Armenius porazil sebevědomé římské legie. Husté porosty lesa hrdinů jsou dnes domovem divočáků, srnců, slepýšů nebo ropuch obecných. Za vlhkých větrných nocí, když nefouká vítr, je u Externsteine možné spatřit něco opravdu zvláštního: z odumřelých větví stromů jako by vyrůstala ledová vlákna. Ve Wistinghaus Senne dokonce žijí zvířecí správci lesa: o jeho zdraví se starají místní exmoorští poníci i náhorní skot přímo ze Skotska. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost odhalit krásy a tajemství lesa hrdinů. Stejnojmenný přírodovědný dokumentární film vznikal v průběhu celých dvou let a díky tomu jeho tvůrcům opravdu nic neuniklo.


25. 1., 22.00 – Výjimečný náklad: přeprava letadel

Unikátní pohled do logistického zákulisí Airbusu, který přepravuje obří díly na lodích, kamionech a v obrovském letounu Beluga... Letecký gigant Airbus dodává každým rokem leteckým společnostem po celém světě téměř sedm set letadel. V roce 2020 se tento počet zvýšil dokonce na tisíc ročně, tedy téměř na tři letadla denně. Cílem je vyrábět nejspolehlivější letadla stále rychleji a rychleji. To je při sestavování této obrovské skládačky o milionu dílů velká výzva, pracuje na tom patnáct set dodavatelů ve třiceti zemích. Kvůli stále se zrychlujícím dodávkám do výrobních závodů zvolil Airbus ideální trasu – vzduchem. K tomu využívá své hvězdné letadlo – Belugu. Tento model byl speciálně vyroben pro dopravu objemných segmentů letadel, například křídel nebo částí trupu. Je výjimečný svým tvarem a také unikátním systémem nakládání. Ovšem s příchodem Airbusu A380, největšího dopravního letadla na světě, bylo třeba vyřešit další logistický hlavolam. Nestandardní rozměry nového leteckého kolosu vyžadují zcela nový přístup, na dopravu jsou využívány speciální vlečné čluny, speciální nákladní lodě i kamiony.


27. 1., 20.00 hod. – Šepot v hlubinách

Ponořte se do fascinujícího podmořského světa oceánů a dostaňte se k jádru prakticky neprozkoumané oblasti vědy: komunikaci mezi rybami. Přidáte se k týmu specializovaných vědců a navštívíte nádherné korálové útesy, polorozpadlé vraky starodávných lodí ve Středozemním moři i potopené ponorky zahalené tajemstvím. A všude tam se setkáte s univerzálními formami podmořské komunikace. Jakým jazykem mluví ryby? Vydávají nějaké zvuky? Používají jazyk těla? Jakou roli v tom všem hrají barvy? Na tyto i další zajímavé otázky odpovídá Šepot v hlubinách o jedné napínavé cestě kolem světa.


27. 1., 21.00 hod. – Kosatky: Na vlnách změny

V Arktidě se právě odehrává pozoruhodný příběh. Zatímco ledy rychle tají a lední medvědí zoufale bojují o přežití ve světě, kde se rychle otepluje, do těchto severních částí naší planety přicházejí noví obyvatelé. Tento pozoruhodný zvířecí druh postupně přebírá dominantní postavení a roli ledního medvěda. Seznamte se s novým vrcholovým predátorem Arktidy: proslulou zabijáckou velrybou neboli kosatkou. Tvůrcům tohoto přírodovědného filmu se jako prvním podařilo natočit kosatky ve studených arktických vodách. Jako první také zachytili, jak loví narvaly. A dokonce přinášejí i první záběry ledních medvědů na lovu říčních ryb… Království ledních medvědů, kteří vládli Arktidě celé věky, se během posledních padesáti let výrazně změnilo. Třetina arktického ledu už roztála, proces je stále rychlejší a během letních měsíců se objevuje čím dál více otevřeného moře. V tomto období se v arktických vodách také objevuje stále více kosatek. Nejen že zabíjejí běluhy, narvaly nebo velryby grónské, ale loví i typickou kořist ledních medvědů, kterou jsou tuleni. Medvěd je úctyhodný lovec, jenže s několikanásobně větší kosatkou se určitě nemůže rovnat. A tak zatímco medvědům mizí domov přímo pod tlapami, hranice říše dravých kosatek rychle rostou.


28. 1., 23.00 hod. – Lebensborn: Zapomenuté děti

Dětské domovy určené „árijským dětem pro Vůdce”, které se nazývaly Lebensborn, byly na hony vzdálené dobročinným zařízením, za které se vydávaly. Na jedné straně sloužily nacistům jako klinické, sexuální ústavy zaměřené na šlechtění nových příslušníků „nadřazené rasy”, jakýchsi árijců zrozených v laboratorních podmínkách. Na druhé straně je Heinrich Himmler nechal zřídit, aby zajistily germanizaci neněmeckých dětí unesených ze střední a východní Evropy. Právě v nich se rodili potomci počatí během záletů ženatých příslušníků SS a různých nacistických funkcionářů. Strhující a mrazivý historický dokumentární film Lebensborn: Zapomenuté děti shrnuje výpovědi a osobní zážitky bývalých dětí z Rakouska, Německa, Polska, České republiky a Norska.


29. 1., 20.00 hod. – Camino na kolečkách

Český film Camino na kolečkách vznikl na šest set kilometrů dlouhé svatojakubské pouti, kterou podnikl Jan Dušek se svými přáteli a v doprovodu týmu zkušených filmařů. Háček je v tom, že hlavní aktér má už tak odvážnou výpravu ztíženou o invalidní vozík. Jan Dušek je šestatřicetiletý dobrodruh s progresivní formou roztroušené sklerózy. Na svém invalidním vozíku se rozhodl pokořit svatojakubskou pouť hned z několika důvodů. Sám pro sebe vyráží s prosbou o zpomalení průběhu nemoci. Všem ostatním chce ale hlavně ukázat, že na kolečkách život nekončí a i v těžké životní situaci je možné si splnit své sny a cíle.


29. 1., 22.00 hod. – Jak malý je vesmír?

Fascinující snímek zavede diváky na místa, kde probíhají největší a nejvíce vzrušující experimenty. Jejich cílem je najít nejmenší objekty ve vesmíru. A tak podivný přístroj usazený na vrcholku hory na Kanárských ostrovech sbírá radiaci, která je pozůstatkem nejvzdálenějších kataklyzmatických vesmírných jevů. Vypadá jako bizarně poskládaný teleskop, ale ve skutečnosti jde o největší mikroskop nejen na naší planetě, ale i ve vesmíru. Tento dokument nahlíží hluboko do nitra vesmíru, kde odhaluje ty nejmenší představitelné detaily.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 21. 01. 2023

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30099/prima-zoom-vas-nejoblibenejsi-dokumentarni-kanal/