Výpadek arabského televizního satelitu BADR-6
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 08.02.2023
Jak zjistila redakce serveru Infosat z dobře informovaných zdrojů, kvůli anomálii ve večerních hodinách dne 6. 2. 2023 (20:30 hodin SEČ) došlo k úplnému výpadku telekomunikačního satelitu BADR-6 na orbitální pozici 26° východně arabského satelitního provozovatele Arabsat. Všechny satelitní transpondery, které byly v provozu, zmizely z frekvenčního spektra.


Satelit slouží k pokrytí televizních, rozhlasových a telekomunikačních služeb od Maroka až k Perskému zálivu a dalších částí jižně od Sahary, tzv. regionu MENA (Middle East and North Africa - Střední východ a severní Afrika).

Orbitální pozice 26° východně je v arabské oblasti podobně oblíbená jako v Evropě orbitální pozice skupiny SES, 19,2° východně a společnosti Eutelsat, 13° východně. Některá kmitočtová pásma satelitů Arabsat lze ve střední Evropě přijímat s velkými satelitními anténami, speciálně nové satelity BADR mají však přesnější zóny ozáření, které na severu končí už v Itálii.

Satelit BADR-6 byl vynesen na oběžnou dráhu v červenci 2008 nosnou raketou Ariane 5 ze startovací rampy ELA kosmodromu ve Francouzské Guyaně. Satelit vybavený 24 transpondery v pásmu Ku a dvaceti transpondery v pásmu se používá asi 14,5 let. Životnost satelitu byla tehdy stanovena na cca 15 let. Podle údajů serveru Lyngsat bylo nyní aktivně využíváno jen 13 transponderů v pásmu Ku a dva transpondery v pásmu C k vysílání televizních a rozhlasových stanic.

Důvod výpadku ještě není znám. I přes mnoho reaktivačních opatření v pondělí večer satelit BADR-6 se nepodařilo oživit. Ještě v noci bylo zahájeno první šetření možného důvodu úplného výpadku. Aktuálně nelze vyloučit ani technickou závadu, ani napadení z venku. Podle dobře informovaných zdrojů byly ještě v noci na úterý přesunuty všechny stanice na satelit BADR 5 (server Digitalfernsehen.de uvádí i možnost na další satelity BADR).

Družice BADR-5 je také společně umístěna na orbitální pozici 26° východně. Satelit je vybaven 46 aktivními svazky v pásmu Ku a čtyřmi svazky v pásmu Ka. Svazky v pásmu Ku jsou částečně nastavitelné, takže mohou být nasměrovány i na region MENA. Družice BADR-5 slouží pro poskytování televizních a rozhlasových služeb a také širokopásmového internetového připojení pro arabský svět.


S využitím zdrojů: Stefan Hofmeir, Digitalfernsehen.de a Infosat.de, 6. a 7. 2. 2023, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30121/vypadek-arabskeho-televizniho-satelitu-badr-6/