Dívčí skupina Vesna bude reprezentovat Česko na letošní Eurovizi, od fanoušků získala v národním kole rekordních dvaadvacet tisíc hlasů
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 08.02.2023
Vesna, šestičlenná dívčí skupina hudebnic z pražské konzervatoře Jaroslava Ježka, uspěla v hlasování posluchačů s písní My Sister’s Crown. Pod textem zpívaným v češtině, ukrajinštině, angličtině a bulharštině jsou podepsány Patricie Fuxová, Tanita Yankova a Kateryna Vatchenko. Letošní Eurovizi hostí britský Liverpool.


Zástupce Česka v soutěži vystoupí v prvním ze dvou semifinálových kol, tedy v úterý 9. května. Finále se odehraje o čtyři dny později, v sobotu 13. května. O vítězství budou usilovat hudebníci z celkem sedmatřiceti zemí.

„Jsme vděčné, že můžeme právě my reprezentovat Českou republiku. Budeme se v našem vystoupení snažit o to, abychom vzdaly hold nejen Ukrajině, které je letošní Eurovize věnovaná, ale i českým tradicím, které mohou být pro svět originální,“ svěřila se bezprostředně po vyhlášení vítěze národního kola frontmanka Vesny Patricie Fuxová.

Sloganem letošního sedmašedesátého ročníku Eurovision Song Contest je United By Music, v překladu Spojeni hudbou. „Velká Británie převzala pořadatelství od Ukrajiny, které po loňském vítězství jejího zástupce v soutěži hostitelství náleželo, ale během pokračující ruské vojenské invaze na jejím území je pořádání velké kulturní akce nemyslitelné. Britská veřejnoprávní BBC, která Eurovizi v Liverpoolu připravuje, se tak nedávno zveřejněným mottem odkazuje k jedné z původních myšlenek soutěže, která se poprvé konala v roce 1956. Snahou pořadatelů tehdy bylo Evropu v poválečných letech prostřednictvím hudby znovu sjednotit. Po necelých sedmdesáti letech je tedy opět aktuální,“ říká vedoucí české delegace na Eurovizi Kryštof Šámal.

Naplnit a podpořit letošní eurovizní slogan chce i skupina Vesna. „Jsme slovanská kapela, reprezentujeme pět slovanských národů. Všechny sdílíme myšlenku, že umění je univerzální jazyk, kterému každý porozumí. A jsme přesvědčené, že poselství obsažené v naší hudbě je srozumitelné posluchačům u nás i v zahraničí,“ dodává Patricie Fuxová.

Už po oznámení finálové pětice uchazečů o pozici národního zástupce v soutěži, posunuli bookmakeři Českou republiku mezi pětici pravděpodobných vítězů. Žádný z dosavadních tuzemských reprezentantů se tak daleko v této hudební soutěži nedostal. „Naše zatím nejlepší umístění zajistil zpěvák Mikolas Josef, který před pěti lety dosáhl ve finále na šesté místo. V Liverpoolu se s Vesnou chceme dostat ještě dál. Dosavadní nadšené reakce fanoušků na píseň My Sister’s Crown nám dodávají naději i sebevědomí. Oficiální videoklip k této skladbě si za týden, na youtubovém účtu kapely, připsal zhruba půl milionu přehrání,“ podotýká Kryštof Šámal.

Hlasování v národním kole Eurovize odstartovalo před týdnem živé vystoupení všech pěti finalistů, které v přímém přenosu nabídlo iVysílání ČT a oficiální youtubový kanál soutěže. Tam má záznam více než sto tisíc přehrání. Vedle Vesny se letos o reprezentaci České republiky na Eurovizi ucházely ještě zpěvačky Markéta Irglová, Maella, Pam Rabbit a písničkář RODAN.


Filip Platoš, tiskové oddělení, Česká televize, 8. 2. 2023

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30122/divci-skupina-vesna-bude-reprezentovat-cesko-na-letosni-eurovizi-od-fanousku-ziskala-v-narodnim-kole-rekordnich-dvaadvacet-tisic-hlasu/