Nabídka pořadů ve velmi vysokém rozlišení - i ze satelitů Hot Bird 13 a Astra 1
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 20.02.2023
Pro příznivce pořadů ve velmi vysokém rozlišení (UHD) a 4K nyní existují různá média a možnosti. Jako první přichází v úvahu nabídka filmů a seriálů ve formátu UHD, popř. 4K Blu-ray, zahrnující seriály, aktuální filmové trháky, restaurovanou filmovou klasiku Psycho režiséra Afreda Hitchcocka nebo starší filmy Star Trek.


I streamovací služby jako Netflix, Amazon Prime Video nebo Disney+ nabízí seriály, filmy a dokumenty v UHD, předpokladem je mít příslušný hardware. U (německých) veřejnoprávních stanic ARD, ZDF a arte existují jednotlivé multimediální knihovny (Mediathek) vybraných pořadů UHD.


Další možností je volný (FTA) nebo placený příjem UHD programů ze satelitu

Francouzská televizní stanice Fashion TV se soustřeďuje ve svém programu na mezinárodní svět módy a pořady o životním stylu. Verzi ve velmi vysokém rozlišení FTV UHD lze volně přijímat ze satelitu Hot Bird 13B z orbitální pozice 13° východně (transponder č. 84 - 12,380 V).

Stanice NASA TV nabízí různý obsah věrný svému názvu k aktuálním programům a činnostem americkému úřadu pro lety do kosmu: od přenosů jednotlivých tiskových konferencí až k přímým přenosům startů raket a misí. NASA TV UHD lze také volně přijímat z družice Hot Bird 13E z orbitální pozice 13° východně (transponder č. 111 - 10,727 H).

Také demonstrační kanál UHD-Demokanal 4K1 lze volně přijímat ze satelitu Hot Bird 13C z orbitální pozice 13° východně (transponder č. 92 - 12,558 V). Stanice střídavě vysílá různé pořady UHD, m. j. z oblasti dokumentární, životního stylu, filmových magazínů a sportovních pořadů. Kanál 4K1 zahájil vysílání v roce 2014 primárně k technickým demonstračním a testovacím účelům.


Nákupní kanál QVC nyní nabízí dvě stanice UHD. Programy QVC UHD a QVC ZWEI UHD lze volně přijímat ze satelitů Astra 1L a Astra 1M z orbitální pozice 19,2° východně (transponder č. 6 - 11,288 V a transpodert č. 97 - 12,344 H).


Placené programy nabízí platforma Sky Deutschland, pro přístup k pořadům UHD je třeba vedle běžného předplatného i placenou UHD aktualizaci (upgrade). Jednotlivé zápasy německé Bundesligy, Ligy mistrů UEFA, anglické Premier League nebo závody Formule 1 jsou pak dostupné na Sky Sport UHD, popř. Sky Sport Bundesliga UHD. V nabídce na vyžádání je více než sto filmů v UHD. Pro dekódování UHD stanic Sky je třeba receiver Sky Q. Příjem pořadů UHD stanice Sky je možný ze satelitů Astra 1KR, L, M a N z orbitální pozice 19,2° východně nebo pomocí platformy společnosti Deutschen Telekom, MagentaTV.

S předplatným HD+ Abo lze přijímat program RTL UHD ze satelitu Astra 1KR z orbitální pozice 19,2° východně (transponder č. 13, 11,391 H). Klienti platformy MagentaTV mají také přístup k RTL UHD a v Rakousku pomocí nabídky SimpliTV Sat HD. Další možností příjmu UHD pořadů jsou německé kabelové sítě, např. wilhelm.tel, willy.tel a PYUR.

S předplatným HD+ Abo lze také přijímat program ProSiebenSat.1 UHD ze stejného satelitu Astra 1L z orbitální pozice 19,2° východně na kanále UHD1 (transponder č. 35, 10,994 H), který vysílá od 20 hodin do 8 hodin kódované pořady, m. j. i ty z nabídky ProSiebenSat.1. Jsou to pořady stanic ProSieben/Pro 7 (např. Galileo), Sat.1 (různé filmy) nebo Kabel Eins (dokumenty a magazíny) v UHD.


UHD1 je kanál, který lze přijímat ze satelitu Astra 1L z orbitální pozice 19,2° východně (transponder č. 35, 10,994 H). V době od 8 hodin do 20 hodin vysílá volně dostupné pořady UHD1, především demonstrační videa a propagační klipy. V době od 20 hodin do 8 hodin se na UHD1 vysílají kódované pořady, které jsou přístupné klientům platformy HD+, např. pořady ProSiebenSat.1 UHD, RTLZwei UHD, Tele 5 UHD, Eurosport 4K, Deluxe Music UHD a MTV.

Internet (další informace): https://uhdr.de/


S využitím zdroje: Felix Ritter, Digitalfernsehen.de, 18. 2. 2023, volně upraveno a doplněno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30140/nabidka-poradu-ve-velmi-vysokem-rozliseni-i-ze-satelitu-hot-bird-13-a-astra-1/