MET: Live In HD: Bájný labutí princ Wagnerovy opery Lohengrin v sobotu 18. března
Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 16.03.2023
Po sedmnácti letech se na scénu Metropolitní opery vrací Lohengrin romantického skladatele Richarda Wagnera v novém a snovém pojetí režiséra Françoise Girarda, který v roce 2013 s triumfálním úspěchem režíroval v MET křehkou produkci Wagnerova Parsifala. Očekávaná premiérová inscenace celosvětově snad nejhranější Wagnerovy opery bude uvedena v přímém přenosu do kin tuto sobotu 18. března již od 16:45. Známou perličkou je, že na bájném námětu této opery pracoval Richard Wagner, skladatel i libretista v jedné osobě, při pobytu v Mariánských Lázních přes léto roku 1845.


Pod taktovkou hudebního ředitele Metropolitní opery Yannicka Nézet-Séguina zpívá titulní roli tajemného labutího rytíře oblíbený polský tenorista Piotr Beczała. Sopranistka Tamara Wilson ztvární ctnostnou vévodkyni Elsu nespravedlivě obviněnou z vraždy, která se však odvážně vzepře intrikánské čarodějnici Ortrudě v podání sopranistky Christine Goerke. Basbarytonista Jevgenij Nikitin se představí jako Ortrudin mocichtivý manžel Telramund a basista Günther Groissböck zazpívá roli krále Jindřicha Ptáčníka.


Romanticky heroickou tragédii o labutím rytíři si můžete vychutnat v 19 kinech v přímém přenosu v sobotu 18. března od 16:45 hod., nebo ze záznamu v neděli 2. dubna od 15:00 hod. v pražském Biu Oko.


Když měla v roce 2013 v Metropolitní opeře v New Yorku premiéru křehká produkce opery Richarda Wagnera Parsifal režírovaná Françoisem Girardem, byl to triumfální úspěch. Odborné kritiky se tehdy předbíhaly v tom, kolik superlativů o svébytně uchopeném klasickém díle, jednom z jasných vrcholů operní tvorby německého skladatele, použije. Nyní se Girard vrací se svou novou vizí dalšího Wagnerovského opusu - Lohengrin.

Ten opeře Parsifal předchází o třicet dva let a mimo jiná díla také celý Prsten Nibelungův, a při zpětném pohledu jsou vazby a náznaky budoucího jasně čitelné. „Když už jednou uděláte Parsifala, znáte cíl směřování Wagnerových úvah o hudbě a divadle. Takže když se vracíte a podíváte se na Lohengrina, vidíte semínka toho, co teprve přijde. Dává vám to retrospektivní pohled na to, co děláte,“ uvedl k nové inscenaci François Girard. Mezi oběma počiny režiséra jsou patrné i jisté estetické návaznosti, oba se např. odehrávají v jakémsi neurčeném bezčasí mezi fantastickým a současným a původní mytologickou látku, odehrávajících se na konci prvního tisíciletí v Belgii, tak vyvazují z letitých šablon a „wagnerovských klíšé“.

V hlavní roli rytíře s labutí Lohengrina se představí stoický tenor Piotr Bezcała. Ten se v letošní sezóně představil např. v historické opeře Fedora. Vévodkyni Elsu, jeho lásku, ztvárnila Tamara Wilson a v roli intrikářské Otrundy září Christine Goerke. V dalších úlohách se představí Jevgenij Nikitin, Günther Groissböck nebo Brian Mulligan. Novou inscenaci, která měla premiéru v neděli 26. února, diriguje současný hudební ředitel Metropolitní opery v New Yorku, mnoha cenami ověnčený kanadský dirigent Yannick Nézet-Séguin.


Lohengrin • Richard Wagner • opera • přímý přenos • nová produkce

Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Režie: François Girard
Scéna a kostýmy: Tim Yip
Světelný design: David Finn
Design projekcí: Peter Flaherty
Učinkující: Piotr Bezcała, Jevgenij Nikitin, Brian Mulligan

Předpokládaná délka: 4 hod 35 min (včetně dvou přestávek)


Další přenosy MET: Live in HD sezóny 2022/23

1. dubna 2023
G. Verdi: Falstaff
režie: Robert Carsen
dirigent: Daniele Rustioni
účinkující: Hera Heysang Park, Ailyn Pérez, Bogdan Volkov

15. dubna 2023
R. Strauss: Růžový kavalír
režie: Robert Carsen
dirigent: Simone Young
účinkující: Lise Davidsen, Erin Morley, Isabel Leonard

29. dubna 2023
T. Blanchard: Šampion
režie: James Robinson
dirigent: Yannick Nézet-Séguin
účinkující: Latonia Moore, Ryan Speedo Green, Eric Owens

20. května 2023
W. A. Mozart: Don Giovanni
režie: Ivo van Hove
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Federico Lombardi, Ana María Martínez, Ying Fang

3. června 2023
W. A. Mozart: Kouzelná flétna
režie: Simon McBurney
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Erin Morley, Kathryn Lewek, Lawrence Brownlee


Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD do České republiky se uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme!

Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 16 000 000 vstupenek, aktuálně se přenosy vysílají do více jak 2000 kin v 73 zemích světa. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms. Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Vášnivé večery s operou vám přeje Aerofilms | Víc než film; satCentrum, 15. 3. 2023

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30173/met-live-in-hd-bajny-labuti-princ-wagnerovy-opery-lohengrin-v-sobotu-18-brezna/