Odstartujte jaro s Prima ZOOM!
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 19.03.2023
Poznávejte svět s Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: na zajímavé otázky odpoví seriál Génius podle Stephena Hawkinga; Vražedné stigma krále Jiříka přinese další díl seriálu Utajené příběhy českých dějin; odstartujeme novou sérii Letecké katastrofy: Nové důkazy; pozor na Krytí atomového zločinu a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

20. 3., 23.00 hod. – Génius podle Stephena Hawkinga (Můžeme cestovat v čase?)

Stephen Hawking odhaluje skutečný potenciál lidstva v radikálně přelomovém populárně-naučném seriálu. Tři dobrovolníci plní zábavné psychicky i fyzicky náročné úkoly. Jejich úkolem je vyřešit hádanky, se kterými se potýkali největší géniové lidských dějin. Podaří se jim najít odpovědi na otázky jako: Jsme ve vesmíru sami? Můžeme cestovat v čase? Co jsme zač? Odkud se vzal vesmír? Co tady děláme? Každá epizoda se zaměřuje na jedno z těchto témat. Dobrovolníci musí doslova změnit způsob vlastního myšlení a hledat nápovědu v dějinách vědy. Jejich rádci se stávají málo známí myslitelé jako Aristarchos ze starověkého Řecka, ale i slavní badatelé jako Galileo, Newton, Einstein, nebo dokonce samotný Hawking. Pokud to dokážou a nechají si poradit, čeká na ně doslova prozření.


21. 3., 20.00 hod. – Utajené příběhy českých dějin V (Vražedné stigma krále Jiříka)

V dějepisných knihách dostal označení poslední „král český“. A skutečně, byl posledním mužem na trůně, o jehož českém původu nemohou být pochybnosti. Vlády se chopil v rozbouřených časech, kdy mír, uzavřený po desetiletích krvavých husitských válek, byl ještě velmi křehký a hospodářství sotva popadalo dech. Byl králem zvoleným. Prvním a jediným. Důvěru země si vysloužil jak svou rázností, tak upřímnou snahou být „králem dvojího lidu“, tedy udržet smír znepřátelených náboženských táborů. Tomu cíli byl připraven obětovat vše, osobní život i následnictví svých synů. Otěže moci uchopil s potřebnou rozhodností, dokázal stabilizovat ekonomiku a zabránil vývozu zlata a drahých kovů ze země. Zlikvidoval rozkladné sekty i pokusy o ozbrojený převrat. Opakovaně odrazil cizí intervenci a pokusil se pozdvihnout prestiž Koruny české na mezinárodním poli. Přesto neunikl pomluvám a lžím. A to nejen ze strany svých dobových oponentů, ale také podjatých historiků a novinářů, vedených protičeským afektem, kteří v postavě dávného krále uráželi celý národ. Jiří byl obviňován, že je nemanželským synem, vrahem svého předčasně zesnulého předchůdce, krále Ladislava, a křivopřísežníkem, který neplní dané slovo. Všechna tato obvinění se během staletí ukázala být lživá. Heslo vyšité na korouhvi krále Jiřího se naplnilo: Pravda Páně vítězí!


21. 3., 21.30 hod. – Letecké katastrofy: Nové důkazy (1. díl)

Letecká doprava je nejbezpečnějším způsobem přepravování osob i zboží po celé naší planetě. Každou minutu jsou ve vzduchu tisíce strojů letících všemi možnými směry. Většina z nich dosáhne bez problémů svého cíle. Jsou ale okamžiky, kdy se posádky a cestující dostanou do situace, jež může skončit tragicky. Námětem oblíbeného kanadského cyklu jsou události, které se na kratší či delší dobu staly středem pozornosti sdělovacích prostředků. Autoři rekonstruují průběhy známých leteckých nehod prostřednictvím obrazových a zvukových archivních materiálů, výpovědí svědků, pozůstalých, leteckých odborníků a vyšetřovatelů. Svou důležitou roli má také počítačová animace, jež evokuje to, co snad mohli jen tušit dispečeři u svých radarů, a to, co v několika posledních sekundách svého života viděli muži v pilotních kabinách. Charakteristickou součástí cyklu jsou hrané scény, které vypovídají o tom, k čemu všemu během letu došlo a jak se s mimořádnými situacemi vyrovnávali lidé za řídicími pákami, jejich neviditelní partneři ve střediscích letového provozu a konečně i pasažéři, kteří svůj osud vložili do jejich rukou. Tato série přináší nové důkazy a sdružuje letecké katastrofy do dílů podle druhu příčiny neštěstí.


22. 3., 20.00 hod. – Tajemství tažných ptáků

Ptáci bahňáci jsou největší vytrvalostní sportovci světa. Dokážou migrovat bez jídla a vody až devět dní v kuse – déle než jakékoliv jiné zvíře, které známe. Jejich migrační cesty jsou vždy stejné, dlouhé několik tisíc kilometrů a vedou z jižní polokoule až daleko na arktický sever a zase zpátky. Jenže za posledních 30 let se populace bahňáků rapidně zmenšuje. Migrační cesty dříve plné života najednou utichly. A tak začal závod s neúprosným časem. Podaří se tyto jedinečné ptáky zachránit? Přírodovědci v obou Amerikách, Austrálii, Evropě i Asii se snaží přijít s řešením, jak nejlépe ochránit ohrožené bahňáky. Nejprve musí odhalit, proč jich tak rychle ubývá. Jenže u zvířat, která běžně překračují státní hranice, to vůbec není jednoduché. Vědci proto spoléhají na nejmodernější technologie včetně revoluční sledovací technologie na Mezinárodní vesmírné stanici. Doufají, že se jim díky ní podaří odhalit tajuplné migrační cesty bahňáků a zabránit jejich vyhynutí. Sledujte strhující film o tom, jak jedinečný druh ptáků inspiroval nejšlechetnější lidské myšlenky a nejmodernější vědecké vynálezy.


22. 3., 21.00 hod. – Královna mizející říše

Připravte se na velkolepý a dojemný příběh o mámě Frost, půvabné samici ledního medvěda, a jejích roztomilých mláďatech. Během čtyřleté výpravy se norskému filmaři Asgeiru Helgestadovi podařilo kráčet v medvědích stopách a zachytit, jak se Frost snaží přežít a vychovat mladé, zatímco jí její domov doslova taje přímo pod tlapami.


23. 3., 22.00 hod. – Království afrických predátorů (Pouště)

Vzrušující přírodovědná dokumentární mini série odhaluje Království afrických predátorů. Navštivte pět naprosto rozdílných přírodních prostředí od vyprahlých pouští přes mořská pobřeží a korálové útesy až po traviny a naprosto jedinečnou Kalahari. Ponořte se hluboko do složitých životů výjimečných zvířat a sledujte jejich nekonečný boj o to, jak přežít.


23. 3., 23.00 hod. – Vodní obři V (Sladkovodní žraloci)

Biolog Zeb Hogan se prostě nedá zastavit. Proto ho zastihnete na další výpravě za dobrodružstvím, kdy pátrá po nejpodivnějších, největších sladkovodních rybách. V nových dílech Vodních obrů se poohlíží po čemkoliv od mýtického obřího sumce až po vládce aljašských řek. Zeb křižuje Spojené státy i Asii a spolupracuje s rybáři, nadšenci a nejrůznějšími podivíny, aby našel nejkurióznější rybu ze všech. Sleduje legendy, svědectví i zkazky a jeho putování se nezastaví, dokud nenajde skutečně světovou rybí příšerku.


24. 3., 20.00 hod. a 20.30 hod. – Výpravy ke skotským jezerům III (Divoký život na severu; Tajemná cesta)

Vydejte se na dobrodružnou výpravu ke skotským jezerům v šesti rozmanitých dílech. Paul Murton se vydal na pěší putování severozápadní skotskou divočinou. Cílem této cesty je hlavně poznat život okolo místních skotských jezer. Vezme vás například do vesnice Scoraig. Tato vesnice je přístupná jen po vodě, nevede sem žádná silnice a není sem dosud přivedeno elektrické vedení. Přesto si lidé, kterých zde žije 60, dokázali poradit. Nebo vám ukáže Loch Broom a městečko Ullapool, kde byly v minulosti loveny makrely pro socialistické země. Vesnička Glenbranter je zase spojována s populárním skotským zpěvákem Harry Lauderem. Ukážeme vám ta nejoblíbenější jezera i místa, kam se jezdí rekreovat bohatá smetánka. Prostě si užijete skotskou přírodu se vším všudy.


25. 3., 21.00 hod. – Letní příběhy

Poznejte krásy přírody a zažijte ty nejlepší letní příběhy v říši rostlin i zvířat. Dlouhé dny, spousta jídla, nicnedělání a la dolce vita – to si všichni představíme, když se řekne léto. Ale příroda si nemůže dovolit udělat si prázdniny nebo vyrazit na dovolenou. Právě naopak! Dlouhé hodiny slunečního svitu vyžadují plné nasazení. Zvířata i rostliny musí využít teplé dny k rozmnožování a růstu. Tento hřejivý přírodovědný film odhaluje, jak probíhá léto ve zvířecím a rostlinném světě. Nejsou to zdaleka jenom bezstarostné chvíle. S létem přichází také nebezpečná extrémní vedra a silné bouřky.


25. 3., 23.00 hod. – Krytí atomového zločinu

Nervydrásající a hluboce dojemný historický dokumentární film odhaluje celou pravdu o tom, jak oficiální místa dlouho kryla atomový zločin. Šokující záběry natočené v roce 1945 po svržení atomových bomb na japonská města Hirošima a Nagasaki zůstaly několik desetiletí uzamčené v archivech amerických úřadů. Proč? Aby se veřejnost nedozvěděla, jak hrozivý dopad měly atomové výbuchy na obyčejné japonské civilisty.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 19. 3. 2023




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30179/odstartujte-jaro-s-prima-zoom/