Diváků s placenou televizí je u nás o třetinu méně než na Slovensku
Autor: Atmedia/KNOWCOMM , e-mail: info@know.cz Přidané: 23.03.2023
Počet českých diváků, kteří sledují televizi prostřednictvím některého z operátorů placené televize, v posledních letech roste, stále však nedosahuje takové úrovně jako v jiných evropských státech včetně sousedního Slovenska. Ukazují to výsledky výzkumu atmedia index za 2. pololetí roku 2022, který realizovalo mediální zastupitelství tematických televizních stanic Atmedia.


Zatímco v České republice využívalo ve druhém pololetí loňského roku placenou televizi 57 % diváků ve věku 15–69 let, na Slovensku to bylo 95 %. „Značná část českých diváků za sledování televize neplatí a sleduje pouze volně šířené stanice dostupné v digitálním pozemním vysílání. V Česku je takových televizních stanic hodně, jejich počet navíc díky přechodu na DVB–T2 roste. Posledním příkladem je televizní kanál Spektrum Home, který začal vysílat v jednom z digitálních multiplexů na začátku března letošního roku,“ vysvětluje Pavel Müller, Head of Research & Marketing ve společnosti Atmedia.


IPTV v čele placené televize

Nejvyužívanější platformou placené televize je jak v Česku, tak na Slovensku IPTV a kabelová televize. „Právě IPTV zažívá v posledních letech velký boom. Diváci si zvykli na nové možnosti sledování televize, jako je například zpětné zhlédnutí televizních pořadů,“ připomíná Pavel Müller.

IPTV nebo kabelovou televizi využívá konkrétně 62 % českých diváků placené televize, zbývajících 38 % připadá na satelitní televizi. Na Slovensku je tento poměr 53 % pro IPTV nebo kabelovou televizi a 40 % pro satelitní televizi. Zbývajících 7 % připadá na placené digitální pozemní vysílání. Tento způsob příjmu televizního vysílání nabízí slovenským divákům Plustelka v rámci kryptovaného digitálního multiplexu. V Čechách zkoušel tuto formu placené televize operátor Skylink se službou Anténa+, v roce 2022 ji však ukončil.


Češi platí za sledování televize o téměř 50 Kč méně než Slováci

Výzkum atmedia index také ukázal, že slovenští diváci platí za služby některého z operátorů placené televize o téměř 50 Kč měsíčně více než čeští. Ve druhém pololetí loňského roku to bylo konkrétně v průměru 18 eur měsíčně, v přepočtu 437 Kč. Čeští diváci ve stejném období vydali za placenou televizi v průměru 389 Kč měsíčně. „To je obdobná částka jako v prvním pololetí loňského roku, k žádnému zásadnímu zdražení nedošlo. Zajímavé bude sledovat, jak se budou průměrné měsíční výdaje za placenou televizi vyvíjet v letošním roce. Z důvodu vysoké míry inflace se nabízí otázka, zda budou operátoři placené televize své služby zdražovat a případně o kolik,“ uvádí Pavel Müller.


O výzkumu

Výzkum pro mediální zastupitelství tematických televizních stanic Atmedia realizovala výzkumná společnost ResSOLUTION / Nielsen metodou CAWI. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 3 910 respondentů (internetová televizní populace ve věku 15–69 let, vědí, jaký mají typ TV příjmu) z Českého národního panelu a 2 941 respondentů (internetová televizní populace ve věku 15–69 let, vědí, jaký mají typ TV příjmu) ze Slovenského národního panelu. Dotazování probíhalo ve dvou vlnách za třetí a čtvrté čtvrtletí roku 2022 (Česko: 4.–16.10 2022, 2.–15. 1. 2023, Slovensko: 14.–28. 10. 2022, 2.–17. 1. 2023).

Společnost Atmedia představila atmedia index v polovině roku 2021. Televizním stanicím, mediálním agenturám a dalším zájemcům nabízí komplexní data, informace a vhled do tří zkoumaných oblastí: (1) hodnocení kvality televizních stanic očima jejich diváků, (2) využívání placené a neplacené televize, (3) využívání placených videí na vyžádání (VOD).


O společnosti

Společnost Atmedia Czech s.r.o. je obchodní zastupitelství téměř 30 tematických televizních stanic, jež na českém trhu působí od roku 2008. Zabývá se prodejem televizní reklamy a na našem trhu zastupuje lokální i většinu mezinárodních televizních stanic z televizních skupin, jako jsou AMC Networks, Discovery Communications, The Walt Disney Company, Sony Pictures Television nebo slovenská JOJ. V roce 2010 uvedla Atmedia na trh jedinečný způsob prodeje reklamního prostoru prostřednictvím prodejních balíčků.


Michaela Němečková, PR Consultant, KNOWCOMM, 22. 3. 2023

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30185/divaku-s-placenou-televizi-je-u-nas-o-tretinu-mene-nez-na-slovensku/