Okolo Flander i s českou a slovenskou účastí
Autor: HBO Max EMEA/Eurosport , e-mail: info@warnermedia.com Přidané: 30.03.2023

Zeptáte-li se kohokoli a kdekoli v zemi vlámské, jaká je ta nej nej klasika celoročního cyklistického kalendáře, odpověď bude jednoznačná – Okolo Flander, v originále Ronde van Vlaanderen.


Druhý monument roku se jede 2. dubna a tradičně u toho nebude chybět Eurosport. A stejně jako v minulých letech vysílá kompletní závod již od 10:30 hod. na programu Eurosport 1. Celkově čeká na cyklistické fanoušky až osm hodin špičkové cyklistiky, protože po monumentu mužů nabídne od 17:00 hod. Eurosport 1 i závěr závodu žen, v němž se objeví většina hvězd světového pelotonu v čele s Annemiek van Vleutenovou a loňskou vítězkou Lotte Kopeckou, v pelotonu se bude i česká mistryně Tereza Neumanová.

V posledních letech se startovalo na náměstí Grote Markt v Antverpách, letos pořadatelé přesunuli start do Brugg. Když odtud naposledy v roce 2016 vyrazili cyklisté na trať Ronde van Vlaanderen, radoval se z prvenství Peter Sagan. Délka letošní trati se opět blíží třem stovkám kilometrů – 273,4.

Změna startovního místa znamená i jinou trasu závodu (spíše v první části), ovšem proslulá dvojice Oude Kwaremont – Paterberg bude opět závěrečnou překážkou v bitvě o vítězství. Chybět nebudou ani Koppenberg, Taaienberg, Kruisberg, vždyť to jsou legendární místa světové cyklistiky. Nemění se ani finále, cílová rovinka je opět na Minderbroedersstraat v Oudenaarde.


A jak to všechno začalo? Psal se 25. květen 1913 a start i cíl byly v Gentu, jednom z nejkrásnějších belgických měst. Na start v historickém centru na Korenmarktu se postavilo 37 cyklistů a o šesté hodině ranní padla historická slova: „Heren vertrekt!“, tedy něco jako „Pánové, kupředu!“.

Monument všech monumentů. I tak lze nazvat závod, který mnozí – a nejen ve Flandrech – považují za nejtěžší klasiku, jaká byla kdy vytvořena. V posledních třech letech ve Flandrech dominuje Mathieu van der Poel – 2020 a 2022 vyhrál, 2021 skončil druhý za Kasperem Asgreenem. Na startu nebude Mathieu van der Poel chybět ani letos, ale soupeřů hladových po triumfu bude mít hodně. Mimořádně kvalitní bude sestava Jumbo-Visma, v žlutočerném dresu nastoupí Wout van Aert, Dylan van Baarle i Christophe Laporte. V pelotonu bude Tadej Pogačar, který ještě Ronde van Vlaanderen nevyhrál, stejně jako Julian Alaphilippe. Možná poslední šanci na úspěch budou mít na Okolo Flander Zdeněk Štybar (skončil několikrát v top 10) a Peter Sagan (jednou vítěz, jednou druhý).

Také komentátoři Eurosportu si oblíbili nenapodobitelný závod. Martin Hačecký už před lety prohlásil: „Kdybych měl z celé sezony vybrat jediný závod, od kterého mě nikdo a nic nesmí odtáhnout, bylo by to Ronde. Je to defilé závodníků, kteří skutečně umějí jezdit na kole. Je to nejdokonalejší prověrka závodnického uvažování plná zvratů a náboje, který si sebou ze všech cyklistických závodů nese snad už jen královna klasik Paříž – Roubaix, jenže to je na mě příliš velká tortura, její sledování bolí. Flandry jsou pro mě symbolem závodní silniční cyklistiky.“

Asi nejlépe vyjádřil obtížnost závodu pětinásobný vítěz TdF Bernard Hinault, který Ronde van Vlaanderen nikdy nevyhrál: „Je těžké vysvětlit, co pro cyklistu znamená Koppenberg. Co jsme komu udělali, že nás poslali do toho pekla!“


Pavla Brožková, PR, HBO Max EMEA; foto: Eurosport

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30194/okolo-flander-i-s-ceskou-a-slovenskou-ucasti/