Psali jsme na Apríla: Začalo odpočítávání konce analogového FM rádia
Autor: Lipra , e-mail: lipra@satCentrum.com Přidané: 01.04.2023
Dnešním dnem, obrazně řečeno, začalo odpočítávání konce analogového rádia. Tak jak již dříve u nás skončilo vysílání analogové pozemní i satelitní televize a umlkly stanice v AM pásmu (střední i dlouhé vlny), tak už se můžeme pomalu chystat i na vypnutí vysílačů rozhlasových stanic v FM pásmu (velmi krátké vlny).


Technický pokrok ruku v ruce s ekologickými "zelenými" nařízeními a s hledáním ekonomických úspor vedou postupně broadcastery k odchodu vysílání do komprimovaného digitálního šíření na internetu a IP/TV, v kabelových sítích, v DVB-T/T2 a satelitních platformách či v DAB+. Anebo k přeměně dosavadního on line vysílání do formy tematických podcastových příspěvků, kde si posluchač vybere sobě blízký styl.

A tak u nás v posledních desetiletích postupně skončily nejprve místní a lokální FMky, které, pokud je "nekoupila" celostátní či dokonce nadnárodní síť pro šíření svého unifikovaného programu, skončily ať už z ekonomických důvodů, nebo na syndrom vyhoření či zestárnutí a odchodu dosavadních tahounů malého rádia. Takových "lokálek" bylo u nás hodně a kdo je zažil, určitě na jejich program bude rád vzpomínat jako na dobu, která už se nikdy nevrátí.

Po té je následovala další zavedená a oblíbená rádia, která přešla do celoplošných sítí s centrálním zpravodajským programem a jednotnou hudební obálkou, lišící se jen občasnými regionálními "odpojováky", zejména pro cílenější reklamu a místní informace.

Letos bychom se mohli dočkat i výběrových řízení na umístění do celoplošných a regionálních multiplexů DAB+, jsou na spadnutí a čeká se na zájem soukromých rádií.

Až na několik výjimek také tato doba nepřeje ani žánrově vyhraněným stanicím, které přešly na internet, kde je můžeme "naladit" i v mnoha mobilních aplikacích.


Bohužel ale tato doba nepřeje ani specializovanému dopravnímu rádiu, které bylo už z principu nejdostupnější v běžných autorádiích. Šest let nám při dálkových cestách po českých dálnicích nabízelo společnost Rádio Dálnice s pohodovými a známými písničkami posledních čtyř desetiletí s pravidelným dopravním servisem a nejnovějšími informacemi z tuzemských silnic a dálnic každou čtvrthodinu, tedy rychleji jak jiné soukromé či veřejnoprávní stanice.

Dnešním dnem však toto rádio vypnulo svou hustou síť malých vysílačů podél českých dálnic, ukončilo klasické FM vysílání a svoji značku přetvořuje do nové platformy Dálnice – podcasty na cesty.

Jak rádio uvedlo na své webové stránce, hlavním důvodem je znatelnější změna způsobu, jakým posluchači na cestách konzumují obsah a aktuální metodiku měření poslechovosti, která nereflektuje mobilní posluchače. Tato kombinace přestala být vnímána jako trvale udržitelná a žádoucí k tomu, aby dopravní platforma fungovala na vlnách FM. Podcasty na cesty prý posluchačům přinesou mnohé výhody – nový obsah v podobě tematických pořadů a možnost poslechu kdekoli, nejen podél dálničních tahů, a především kdykoli se to hodí jim samotným...

Rádio Dálnice v éteru skončilo, které další bude následovat?


Odpočítávání konce analogových FM rádií už bylo spuštěno...


Pro satCentrum připravil Lipra, 1. 4. 2023

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30198/psali-jsme-na-aprila-zacalo-odpocitavani-konce-analogoveho-fm-radia/