Kdo byli normandští bojovníci?
Autor: CHILLICOM/Viasat History , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 05.04.2023
První část nového ambiciózního dokumentu Normandie: Země válečníků uvede v pátek 7. dubna v premiéře stanice Viasat History. Příběh o tom, jak se kus země na severu dnešní Francie stal jedním z nejmocnějších evropských království 12. století, načež pomalu upadl v zapomnění, představuje strhující vojenský epos, jež bude rozpleten prostřednictvím velkolepých sugestivních scén, moderní infografiky a pohledem historiků.


Tři strhující epizody zdokumentují ságu o dynastii velkých dobyvatelů, od prvního normanského panovníka, který proslul jako Rollo, až po Richarda Lví srdce a Viléma Dobyvatele. V hrdinských příbězích, které hluboce zakořenily v západoevropské historii, byli tito panovníci a vévodové, současně děsiví válečníci, kteří pod normanským praporem riskovali životy při obraně svého území.

Úvodní část začíná před 1 200 lety v době , kdy se Rollo vydává na vikingské válečné lodi proti proudu řeky Seiny, aby v čele vikingských nájezdníků dobýval nová území. Severská krutost v té době neznala mezí. Strašliví barbaři za sebou nechávali pustinu plnou mrtvých těl a nepřestali, dokud nedostali, co chtěli. Kořistí totiž bylo okupované franské území, které jim bylo postoupeno. Tak vznikla Normandie, později známá jako Normandské vévodství.

Druhá epizoda začíná v době, kdy je země šokována nečekanou smrtí jednatřicetiletého Roberta I. Normandského, jež byl rovněž známý jako Nádherný, ale také jako Ďábel. Jeho místo zaujímá syn Vilém, který vzešel z nemanželského poměru. Na trůn nastupuje jako Vilém II. Normandský, ale místními autoritami je pro svůj původ nerespektován. Jenže mladík se brzy ukáže jako schopný vévoda i vojevůdce a později, už jako Vilém Dobyvatel, dosáhne až na anglický trůn.

Minisérii uzavře příběh francouzského krále Filipa II. Augusta. Ten má jediný cíl, zničit vévodu z Normandie, Richarda Lví srdce. Stejný nápad má i vévodův bratr John Lackland. Oba muži se proti Richardovi spojí, ale s normandským hrdinou to budou mít hodně těžké.

Ponořte se do hlubin minulosti. Objevte válečné strategie, hrdiny, bojovníky, tajemné hrady i vražedné obléhací stroje. Dokumentární minisérie Normandie: Země válečníků vám to v premiéře na Viasat History umožní od pátku 7. dubna. První díl začíná ve 21:00 hod. Trailer: https://youtu.be/MXpxEbRtEho


Karel Kapinus, Mananing Director, CHILLICOM, 5. 4. 2023

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30207/kdo-byli-normandsti-bojovnici/