Dva nabité dokumentární týdny na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 09.04.2023
Dokumentární skvosty pro vás: poznáte Franco: Život diktátora v barvě; podíváme se pěkně zblízka na Yellowstoneský supervulkán; čeká nás Polární putování s Petrem Horkým; prozkoumáme Odhalené Pompeje; očaruje vás Kouzlo železniční architektury a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

10. 4., 22.00 hod. – Člověk a vesmír (Astronaut, který povstal z opice)

Podívejte se na příběh o lidstvu, který začíná největšími otázkami, jaké si už věky klademe: Kde je naše místo ve vesmíru? Jaký je náš osud a osud naší planety? Jak se vyvinul lidský mozek a proč se rozvinulo naše vědomí? Uspějeme v hledání mimozemského života, nebo jsme sami? Dokumentární seriál Člověk a vesmír přináší odpovědi, které nabízí nový, neobvyklý pohled na život.


12. 4., 21.00 hod. – Medvědi z pohoří Karavanky

Medvědi jsou zpátky! Zatímco ještě poměrně nedávno byli huňatí třísetkiloví medvědi hnědí v Evropě velmi vzácní, dnes znovu zaplnili slovinské alpské lesy a postupně se rozšiřují přes hranice do Rakouska a Itálie. Ve vápencovém pásmu na dohled od Středozemního moře se málokdy střetnou s lidmi – aspoň dokud neucítí svůdnou vůni medu! Ve Slovinsku se medvědí mláďata drží matky až tři roky. Teprve pak se odváží sama vyrazit do světa a najít si vlastní území. Mladí samci se vydávají na sever a někteří pronikají až do Karavanských Alp. Ale jenom někteří z nich si troufnou překonat úctyhodný dvouapůlkilometrový skalní masiv, tak jako náš hlavní hrdina. Přírodovědný snímek představuje jejich ohromnou sílu, zvídavost i nečekaně překvapivé zvyky: někteří medvědi hibernují ve společnosti netopýrů, kteří se shlukují v jejich jeskyni, a dokonce se v přítomnosti spících chlupatých obrů nerušeně páří. Díky biologickému výzkumu zároveň víme, že medvěd hnědý představuje spolehlivý indikátor nedotčené biosféry – tam, kde se usadí, se dobře daří také dalším druhům od dalších velkých savců, jako je vlk a rys, až po tak skromné obyvatele lesů, jakými jsou houby nebo divoké lesní včely. Sledujte pouť mladého medvěda, jenž si vyrazil najít vlastní území. A přitom odhalíme utajené krásy Slovinska, země s daleko největším počtem medvědů, která má s nimi také zdaleka nejméně problémů.


14. 4., 20.00 hod. a 20.30 hod. – Výpravy ke skotským jezerům IV (Kde se rodí mýty; Okolí jezera Fyne)

Prozkoumejte skotská jezera včetně dobře známého Skye. Vyslechněte si vzrušující příběhy o legendárních bitvách. Zjistěte, jak se vrhá kopí. Odhalte vykopaný kanál postavený pro lodě Vikingů. Naučte se pádlovat na korábu a navštivte trosky vojenské superpevnosti z druhé světové války. Všechny tyto i další fantastické zážitky vás čekají v novém pokračování oblíbeného cestopisného dokumentárního seriálu Výpravy ke skotským jezerům IV.


15. 4., 21.00 hod. – Zvířecí dynastie II – Ze zákulisí

Podívejte se do zákulisí vzniku tohoto fascinujícího přírodopisného seriálu z produkce BBC, který vám v šesti dílech přinášel tajemství fantastických zvířat, která jsou hluboce odhodlaná bojovat proti všemu i proti všem, aby ochránila vlastní rodinu. Nahládněte za kameru, která zachycovala dramata, jež napsal skutečný život.


15. 4., 22.00 hod. – Franco: Život diktátora v barvě (1/2)

Diktátor Franco se ve 20. století stal nejvýraznější politickou osobností celého Španělska. Jeho stopy jsou zde patrné dodnes, stejně jako jeho temný stín. Tento historický dokumentární film využívá materiály z archivu Filmoteca Española a přináší velkolepý životopisný portrét nechvalně proslulého tyrana. Sledujte obávaného generalissima v jeho úplných začátcích coby pouhého konzervativně založeného vojenského důstojníka až po vzestup do čela pučistů, kteří vyhráli krvavou španělskou občanskou válku. Nenechte si ujít strhující a zároveň mrazivý pohled na téměř 40 let takřka absolutní moci a vlády generála Franca.


16. 4., 22.00 hod. – Yellowstoneský supervulkán

Asi deset kilometrů pod nejslavnějším a nejznámějším americkým národním parkem se ukrývá největší přírodní hrozba světa. Hluboko pod povrchem Yellowstonu tiše doutná a bublá ohnivá bestie, která má moc rozpoutat celosvětový chaos – Yellowstoneský supervulkán. Erupce Yellowstoneského supervulkánu by zahubila miliony lidí, vyslala mrak jedovatých plynů na cestu kolem světa a stala se největší hrozbou života na Zemi. Ale jak velká je pravděpodobnost, že k ní dojde? A jaké dopady by výbuch takové sopky v dnešní době měl na náš moderní svět? V tomto výbušném celovečerním filmu se sešlo několik světových odborníků, aby odhalili nebezpečí yellowstonského přírodního fenoménu.


17. 4., 20.00 hod. – Polární putování s Petrem Horkým (1.díl)

Polárník a režisér Petr Horký už došel na severní pól, na lyžích přešel Grónsko, putoval na Sibiři na Pólu chladu (nejchladnějším obydlené místo na světě, kde ve stanu zažil teploty –53 °C; nejchladnější naměřená teplota zde byla –73.2 °C) anebo přešel jako první na světě zamrzlé mongolské jezero Khovsghol. V období od 1. 12. 2021 až do ledna 2022 Petr Horký s Václavem Pištorou strávili čas v Antarktidě, kde nejprve Petr vystoupal na nejvyšší vrchol Antarktidy – Mount Vinson (4 892 m. n. m.) a následně se k němu připojil Václav. Oba polárníci potom spolu došli na jižní pól. Petr Horký se tak stal prvním Čechem, který dosáhl tří pólů. „Jedná se o sportovní podnik, nemyslíme si o sobě, že jsme Amundsenové anebo Scottové – ta doba je pryč, spíš jsme se těmto mistrům a hrdinům jeli s obdivem poklonit,“ říká Petr Horký. „Vyšlo to i tak, že jsme dorazili na jižní pól přesně 110 let poté, co tam došel Amundsen a pár týdnů po něm Robert Falcon Scott,“ dodává.

V polárních krajích se od dob prvních objevů a hrdinských prostupů divočinou až po dnešek, po sportovní a outdoorové výkony, odehrávají obrovské příběhy odvahy a zrady, pomoci i egoismu, pevného slova i řečnických kliček. Tyto příběhy vypráví tento seriál. Všechny tyto příběhy se výsostně dotýkají i dnešní doby a rozhodování, která každý den podstupujeme. Není to tedy ani Petrův „hrdinopis“, ani pouhé vzpomínání na staré chlapíky, co klepali kosu ve starém oblečení a jedli psy. :-) Jsou v tom prachy, ženské, ale taky láska, zrada, poctivost, skromnost, statečnost i lež. Hlavním smyslem celého projektu je připomenout mnohdy neznámé osobní příběhy velkých polárních cest od minulosti až po dnešek, kdy se najednou v plné síle i nahotě zjevují významy slov, jako je zrada, poctivost, statečnost, zbabělost, síla, obětavost či ego a sebestřednost. Těchto slov se mnohdy doma v teple v Evropě bojíme, ale to neznamená, že mezi nimi každý den nečiníme volby. Jsou to hodnoty, které řídí sport i naše životy. Výstupem je dokumentární série pro Prima ZOOM, kde Petr Horký shrnuje všechny své dosavadní polární příběhy a zkušenosti. Ale dosti silných řečí – přese všechny plány i půlroční trénink by stačil jeden malý virus a všechno mohlo být v troskách. Podívejte se, jak to dopadlo, a užijte si mrazivou pustinu a její příběhy pěkně z tepla domova.


18. 4., 21.00 hod. – Odhalené Pompeje

Příběh Pompejí zná každý. O tomto legendárním místě a jeho tragickém osudu bylo natočeno mnoho velkolepých filmů. Ale žádný z nich nezachycuje dlouhou a bohatou historii této starodávné, a přesto málo známé metropole. Nové archeologické vykopávky odhalují poslední tajemství a záhady Pompejí. A díky novým moderním technologiím máme možnost získat lepší a přesnější pohled na osm století, během kterých se město vyvíjelo. Konečně můžeme zjistit, jak se Pompeje, pýcha svých stavitelů, rozšiřovaly – od samotných počátků na konci sedmého století před naším letopočtem až do svých posledních okamžiků před osudovým výbuchem sopky Vesuv v roce 79.


18. 4., 23.00 hod. – Extrémní záchrana (Záchrana na moři)

Moderátor Nikolás Rincón vyráží za dobrodružstvím a těmi, kdo pravidelně riskují životy, aby zachránili jiné. Přitom se dozvídá o záchranných akcích, které změnily dějiny. Společně s týmem specialistů se naučí a vyzkouší různé způsoby záchrany. Každý z nich vyžaduje neobyčejnou disciplínu a rozsáhlou znalost terénu.


19. 4., 20.00 hod. – Levhartí skála

V severozápadní Indii u hranic s Pákistánem se nachází takřka neznámá oblast. Zdejší farmáři a pastevci se dodnes drží svých tradic. Tady se zastavil čas. V mnoha místech není elektřina ani vodovod. Jen málokdo dokáže číst a psát. Většinu lidí živí zemědělství a chov dobytka. Nad pláněmi se tyčí velké skalnaté kopce, kde mají své útočiště divocí tvorové. Skutečnými pány těchto skal jsou levharti, kterých zde žijí desítky. Náš příběh se točí okolo levhartí samice Neelam a jejích tří potomků. Levhartí skály se nacházejí v Rádžastánu a lidé kolem chodí den co den. Nikdo si však nevzpomíná, že by levharti někdy napadli člověka. Skály vyrůstají z okolních polí jako ostrovy a skála jménem Jagtala je domovem Neelam a jejích tří mláďat. Dvou samečků a jedné samičky. Vědí, že skály jsou jejich svět, pláně patří lidem. Neelam dostala jméno od lidí, mláďata zatím jména nemají. Pastevci se naučili žít vedle divokých zvířat. Kromě toho někteří považují místní levharty za posvátná zvířata, vtělení bohyně Amba Mata.


19. 4., 21.00 hod. – Sedm světů, jedna planeta (Antarktida)

Před několika milióny let promluvily nepředstavitelné síly do podoby našeho světa. Rozervaly zemskou kůru na kusy, nebo spíš na sedm kusů, a stvořily světové kontinenty. Každý má vlastní specifické klima, terén a každý obývají jedinečná zvířata. Přírodovědný seriál Sedm světů, jedna planeta z produkce televize BBC představuje skutečnou tvář každého kontinentu od pestrobarevného ráje Jižní Ameriky po spalující žár Afriky. Zároveň odhaluje, jakým způsobem rozdílné podmínky panující v Evropě, Austrálii, Asii nebo třeba na Antarktidě ovlivnily místní obyvatele. Nechte se překvapit nečekanými příběhy. Žasněte nad ikonickou krajinou. A obdivujte úžasná divoká zvířata. Sedm světů, jedna planeta je fantastická cesta kolem světa, o kterém jste si mysleli, že ho dobře znáte.


22. 4., 20.00 hod. – Divoké srdce Evropy

V srdci hustě obydlené Evropy má příroda dovoleno znovu si zabrat kus starého kontinentu jenom pro sebe. Přírodní park Horní Bavorský les, prapůvodní hvozd, vyrůstá z kdysi komerčně využívaných lesů. Je to jedinečný ekosystém a vítané útočiště biodiverzity, které nezatěžují zásahy člověka. „Nechte přírodu přírodou“ – před padesáti lety vyvolala tato vize pozdvižení. Ale dnes přijíždějí do bavorských lesů lidé z celého světa, aby se něco přiučili a aby se na vlastní oči přesvědčili, že divoká příroda může mít prostor dokonce i v moderní Evropě. Vydejte se do ní i vy prostřednictvím celovečerního snímku Divoké srdce Evropy.


22. 4., 23.00 hod. – Kouzlo železniční architektury (1. díl)

Tim Dunn je expert na železnici a velký nadšenec do všeho, co se týká vlaků. V tomto malebném dokumentárním seriálu zkoumá kouzlo železniční architektury. Nechte se spolu s ním okouzlit neobvyklými návrhy a často velice náročnou konstrukcí mnoha železničních budov po celé Velké Británii a Evropě: od velkolepých staveb a grandiózních budov ve velkých městech až po venkovské stanice a zastávky, které slouží místním malým komunitám.


23. 4., 22.00 hod. – Boeing 777 pod drobnohledem

Boeing 777 je nejprodávanějším dálkovým přepravním letadlem v historii letectví. Je pozoruhodně efektivní a nesmírně spolehlivý. Navíc má neuvěřitelnou životnost: vydrží přes 30 let. Jak to jeho konstruktéři dokázali? Film sleduje jednotlivé fáze ambiciózní operace, během které je trojitá sedmička rozebrána na kusy, prozkoumána pod drobnohledem a kompletně renovována. K této zvláštní proceduře dochází každých 16 let a provádí se s chirurgickou přesností. Výsledek je patrný na první pohled. Dokonce i po desítkách tisíc nalétaných hodin zůstává Boeing 777 absolutní špičkou moderní technologie, pohodlí a bezpečí.


23. 4., 23.00 hod. – Megaopravy (Jaderná elektrárna)

Přijměte pozvání a pojďte nahlédnout do nitra největších obrů, rozeberte je na jednotlivé součástky a opravte. Často za plného provozu. Prostřednictvím dokumentárního seriálu se stanete svědkem těžkotonážních průmyslových megaoprav. Samozřejmě z bezprostřední blízkosti a vždy na tom správném místě a s nezbytně potřebným nářadím. Nenechte se pobízet a nahlédněte do nitra jaderné elektrárny, rozeberte letadlo na kusy anebo se pověste na elektrické vedení. Moderátor tohoto fascinujícího seriálu a náš velectěný průvodce Riley zažívá na vlastní kůži ty nejtěžší a nejsložitější opravy obřích průmyslových strojů. Často dokonce stojí tak blízko, že může podat pomocnou ruku, když je to potřeba. A potřeba to rozhodně je! Sledujte Rileyho neuvěřitelné zážitky a odhalte přitom gigantické zákulisí průmyslového strojírenství. Co se stane, když se objeví problém skutečně obřích rozměrů? A jak na to odpoví týmy zkušených inženýrů, kteří si musí poradit s nepředstavitelnými překážkami, aby mohli všechno napravit? Nenechte si ujít tuto vzrušující, šokující a doslova elektrizující podívanou.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 8. 4. 2023




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30214/dva-nabite-dokumentarni-tydny-na-prima-zoom/