MET: Live In HD: Růžový kavalír v klasickém zpracování a špičkovém obsazení v sobotu 15. dubna
Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 12.04.2023
Snad nejoblíbenější opera Richarda Strausse rozezní prkna Metropolitní opery a plátna kin po celém světě v tuto sobotu 15. dubna od 17:45. Komický i milostný Růžový kavalír (Der Rosenkavalier) si získal diváky hned po své premiéře v roce 1911 v drážďanské Semperoper a od té doby se stal pravidelně uváděnou operní klasikou. Opera přenese diváky do idealizovaného světa šlechtické Vídně poloviny osmnáctého století.


V inscenaci režiséra Roberta Carsena, jehož zpracování Falstaffa jsme zhlédli v minulém přímém přenosu, ožívá svět vysněné vídeňské aristokracie. Podpořen je velkolepou scénou mondénních salónů Paula Steinberga i secesně inspirovanými kostýmy Briggite Reiffenstuel.

V hlavních úlohách září hned několik pěvců, kteří v současnosti patří mezi operní špičku mladší generace. Coby Maršálka se představí norská sopranistka Lise Davidsen, kterou si diváci mohou pamatovat z Ariadny na Naxu. Typicky mozartovskou postavu Oktaviána ztvární Samantha Hankey, Sophii zazpívá Erin Morley a v roli hrubého barona Ochse exceluje rakouský basista Günther Groissböck, který sklidil velký úspěch v nedávném Lohengrinovi. Sophiina otce Faninala zazpívá Markus Brück. Představení bude řídit dirigentka Simone Young.

Hvězdami nabitou inscenaci plnou spletitých vztahů a humorných zápletek promítnou kina v přímém přenosu z Metropolitní opery v sobotu 15. dubna, už od 17:45 hod., předpokládaná délka: 4 hod 30 min (včetně dvou přestávek)

Růžový kavalír - Trailer

Růžový kavalír - Závěrečné trio


Další přenosy MET: Live in HD sezóny 2022/23

15. dubna 2023
R. Strauss: Růžový kavalír
režie: Robert Carsen
dirigent: Simone Young
účinkující: Lise Davidsen, Erin Morley, Samantha Hankey

29. dubna 2023
T. Blanchard: Šampion
režie: James Robinson
dirigent: Yannick Nézet-Séguin
účinkující: Latonia Moore, Ryan Speedo Green, Eric Owens

20. května 2023
W. A. Mozart: Don Giovanni
režie: Ivo van Hove
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Federico Lombardi, Ana María Martínez, Ying Fang

3. června 2023
W. A. Mozart: Kouzelná flétna
režie: Simon McBurney
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Erin Morley, Kathryn Lewek, Lawrence Brownlee


Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Met (Metropolitan Opera): Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. High Definition (HD) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy „The Met: Live in HD“ začaly v České republice fungovat v prosinci roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků. Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 26 miliónů vstupenek. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je filmová distribuční společnost Aerofilms.

Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Vášnivé večery s operou vám přeje Sabina Coufalová - Aerofilms | Víc než film; satCentrum, 12. 4. 2023

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30218/met-live-in-hd-ruzovy-kavalir-v-klasickem-zpracovani-a-spickovem-obsazeni-v-sobotu-15-dubna/