RTVS rozširuje pokrytie digitálnym rozhlasovým vysielaním v štandarde DAB+
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 13.04.2023
RTVS v spolupráci s dodávateľom služby spoločnosťou Towercom a.s. rozširuje pokrytie územia a obyvateľstva Slovenska signálom digitálneho rozhlasového vysielania v štandarde T-DAB+. Ku existujúcim lokalitám Bratislava, Košice, Žilina, Banská Bystrica, Nitra, Trenčín, Rimavská Sobota a Dunajská Streda pribudne nová lokalita Borský Mikuláš.


Vysielač Borský Mikuláš - Šaštín Stráže, ktorého spustenie je naplánované na 5. apríla bude pokrývať signálom oblasť Záhoria vrátane diaľničného ťahu D2 v smere Bratislava - Brno po českú hranicu. Výhodou vysielania DAB + je čistý zvuk bez šumov v stabilnej kvalite aj pri zníženej kvalite príjmu rozhlasového signálu. Poslucháč vďaka rádiu s displejom dostane aj sprievodné digitálne informácie, ako napríklad názov hranej skladby, meno interpreta, názov programu, dopravné informácie či informácie o počasí a rôzne iné užitočné informácie. Rozhlasové vysielanie v systéme DAB+ je nástupcom FM vysielania, je šírené sieťou pozemných vysielačov a nevyžaduje pripojenie na internet.

Vysielač Borský Mikuláš bude vysielať na frekvencii 187,072 MHz, ktorá zodpovedá frekvenčnému bloku 6D s vyžiareným výkonom 2,5 kW s plánom navýšenia na 5 kW v priebehu najbližších mesiacov.

Spustením vysielača Borský Mikuláš presiahne pokrytie obyvateľstva Slovenskej republiky signálom T-DAB+ úroveň 60% pri súčasnom pokrytí všetkých krajských miest.

Cestou digitálneho rozhlasového vysielania sú šírené všetky programové služby Slovenského Rozhlasu – Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Patria, Rádio Litera, Rádio Junior, Rádio Pyramida a Radio Slovakia International.

Viac o digitálnom rozhlasovom vysielaní sa dozviete na www.cisteradio.sk, portáli venovanom digitálnemu rozhlasovému vysielaniu RTVS.


Rozhlas a televízia Slovenska, 10. 4. 2023

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30220/rtvs-rozsiruje-pokrytie-digitalnym-rozhlasovym-vysielanim-v-standarde-dab/