Stopy Járy Cimrmana: cestopisná série mapuje místa spojená s jedním z největších Čechů, Járou Cimrmanem
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 19.04.2023
Fiktivní postavu Járy Cimrmana si za více než půlstoletí český národ tak oblíbil, že po něm začal pojmenovávat turistická místa po celé republice. V šesti epizodách nového cestopisného cyklu České televize budou putovat herci Divadla Járy Cimrmana po místech, které jsou s otiskem tohoto „světem neuznaného génia“ spojena.


Zábavným cestopisem provází Miroslav Táborský a jako první zavede diváky na trasu mapující Cimrmanovo Pojizeří. V premiéře na programu ČT2 ve středu 3. května od 21 hodin.

„Nejezdíme po místech, která bychom divákům chtěli vnutit. Navštívili jsme s kamerou ty destinace, kde nás lidé požádali o svolení památník Cimrmanovi vytvořit. Místech, kde se Cimrman stal jejich. Jedna z posledních žádostí byla od majitele staré zděné transformační stanice, který z ní chce vybudovat samoobslužný Cimrmanův výčep,“ upřesňuje dramatik, herec a spisovatel Zdeněk Svěrák, který společně s režisérem Patrikem Ulrichem napsal scénáře nového cestopisu.

Pozoruhodné odkazy legendárního Čecha lze objevovat po celé republice. Rozhlížet se z majáku, od něhož je to k moři stovky kilometrů, napít se z Cimrmanova léčivého pramene nebo se slavnému titánovi poklonit v místech, kde explodoval. Cimrmanovo Pojizeří prozkoumá Zdeněk Svěrák, v jižních Čechách se populární úzkokolejkou sveze Petr Brukner, Cimrmanovu stopu na Moravě budou hledat Petr Reidinger a Ondřej Vetchý. A na pouť Prahou se vydají všichni spoluzakladatelé Divadla Járy Cimrmana spolu s nejmladším členem souboru Vojtěchem Kotkem.

Průvodce celého cyklu, rovněž jeden z členů souboru Divadla Járy Cimrmana, herec Miroslav Táborský vyzkouší v každém díle jiný dopravní prostředek. „Dobře mi bylo ve vlaku, stejně tak v jindřichohradecké úzkokolejce. Docela pohodlné bylo i koňské spřežení, to jsme jezdili na dvoukolovém vozíku. Méně komfortní už byl třeba moped. A u velorexu se o pohodlí už úplně mluvit nedalo. Když jsme točili, bylo ke třiceti stupňům a za mnou ještě hřál motor.“

„Dokument o Miloni Čepelkovi byl takovou přípravou na Stopy Járy Cimrmana. Během natáčení jsem se ho zeptal, co se za pětapadesát let existence divadla změnilo. A on mi smutně odpověděl, že ho žádné další zajímavé profesní impulsy nečekají. Tak jsem mu nabídl, abychom udělali něco nového. A když jsem si uvědomil, kolik je míst Járy Cimrmana po celé republice, některá jsem navštívil cíleně a jiná objevil úplně náhodně, tak jsem si říkal, že cestopisná série je tím projektem, který by členy souboru mohl zajímat. A oni řekli ano,“ upřesňuje vznik cyklu režisér a scenárista Patrik Ulrich.


Stopy Járy Cimrmana

námět, hudba, režie: Patrik Ulrich
scénář: Patrik Ulrich, Zdeněk Svěrák
kamera: Jan Kníže
zvuk: Filip Slavík
střih: Lukáš Opatrný, Filip Kašpar
dramaturg: Josef Albrecht
kreativní producentka: Lenka Poláková
výkonná producentka: Olga Grossmannová
průvodce cyklu: Miroslav Táborský
účinkují: Zdeněk Svěrák, Miloň Čepelka, Petr Brukner, Jan Hraběta, Ondřej Vetchý, Vojtěch Kotek, Marek Šimon, Petr Reidinger, Genadij Rumlena a další


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30231/stopy-jary-cimrmana-cestopisna-serie-mapuje-mista-spojena-s-jednim-z-nejvetsich-cechu-jarou-cimrmanem/