Lutych – Bastogne – Lutych: Bude to bitva gigantů? Pogačar vs. Evenepoel
Autor: HBO Max EMEA/Eurosport , e-mail: info@warnermedia.com Přidané: 21.04.2023

Monument Lutych – Bastogne – Lutych vysílá Eurosport 23. dubna od 13:00 hod. na programu Eurosport 1. Již od 11:15 hod. navíc Eurosport 1 nabídne i závod žen. Více než 6 hodin světové cyklistiky.


Tadej Pogačar vyhrál již tři významné klasiky za sebou – Okolo Flander, Amstel Gold Race a Valonský šíp. V letošních 19 závodních dnech má na kontě již 12 vítězství a zdá se téměř neporazitelným. Lutych – Bastogne – Lutych vyhrál v roce 2021, loni nestartoval a La Doyenne (Nejstarší), jak se závodu Liège – Bastogne – Liège říká, ovládl pozdější mistr světa Remco Evenepoel. A způsobem téměř pogačarovským (či evenepoelovským?). Všem soupeřům ujel na Côte de la Redoute 29 km před cílem a zvítězil s náskokem 48 sekund. Letos se na trase jednoho z pěti monumentů střetnout Tadej Pogačar a Remco Evenepoel v bitvě gigantů.

Remco Evenepoel loni vyhrál svou první grandtour – španělskou Vueltu. Letos se především připravuje na Giro d’Italia a všechny jednorázovky vynechal. Lutych – Bastogne – Lutych je výjimkou, prvenství chce obhájit. Dosud jel letos tři etapové závody, vyhrál pouze UAE Tour, na Okolo Katalánska se musel sklonit před dalším slovinským cyklistou Primožem Rogličem.

Závod měří 258,5 kilometrů, je posledním ze tří tzv. Ardenských klasik a jezdí se ve valonské části Belgie. Profil tratě je výrazně kopcovitý, jak už to u jarních belgických klasik bývá. Nejznámějším kopcem je Côte de la Redoute, často jeden z rozhodujících prvků závodu, který měří necelé 2 km s průměrem stoupání 9,4 procent a nejprudším úsekem přes 20 procent. Také letos bude už více než třicet kilometrů před cílem.

Posledním kopcem v itineráři přibližně 13 km před cílem je Côte de la Roche-aux-Faucons, 1300 metrů dlouhá stěna s průměrem 11 procent. Bude se rozhodovat právě tam?


Pavla Brožková, PR, HBO Max EMEA, 20. 4. 2023

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30235/lutych-bastogne-lutych-bude-to-bitva-gigantu-pogacar-vs-evenepoel/