Jubilejní sedmdesátku oslaví Česká televize dnem otevřených dveří i speciálním programem
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 25.04.2023
Česká televize oslaví 1. května sedmdesát let od zahájení televizního vysílání. Svým divákům nabídne bohatý program, a to jak u obrazovek, tak i přímo ve studiích v Praze, Brně a Ostravě. Už tuto sobotu zve zájemce na Den otevřených dveří. Prohlídku televizního zákulisí doplní setkání s desítkami osobností ČT, hry a soutěže pro děti i vystoupení tanečníků a osobností ze StarDance.


Na narozeninový víkend uvede Česká televize premiérové pořady, třeba speciální vydání Všechnopárty s Jiřinou Bohdalovou, Markem Ebenem a Ivo Šmoldasem.

„Česká televize, dříve pod značkou Československá, se za sedmdesát let existence stala pevnou součástí života celé řady generací. S milníkem, který si připomínáme, vnímám současně také zodpovědnost a odhodlání i nadále posouvat Českou televizi kupředu. Dlouhodobě patříme na špici tuzemského zpravodajství a publicistiky i hrané, animované a dokumentární tvorby. A to nejen z pohledu sledovanosti, ale zejména divácké spokojenosti, která v minulém roce dosáhla historicky nejvyšších hodnot. Nic z toho, co děláme, by ale nebylo možné bez našich diváků. Jako malé poděkování jsme jim k jubileu připravili den otevřených dveří ve všech třech našich televizních studiích,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.


Pozvánka do zákulisí

Česká televize připravila po čtyřech letech unikátní možnost prohlédnout si zákulisí v Praze, Brně a Ostravě. Na Kavčích horách jsou připraveny celkem čtyři prohlídkové trasy, z toho jedna bezbariérová, vyhrazená pro návštěvníky s pohybovým omezením. Návštěvníci Kavčích hor se mohou těšit na prohlídku studií a kulis oblíbených pořadů pro děti i dospělé. Na nejmenší diváky čeká Studio kamarád, Kouzelná školka nebo Planeta YÓ. Dospělým zájemcům Česká televize přiblíží zákulisí Případů 1. oddělení, Devadesátek i aktuálně vysílané Volhy. Chybět nebude ani prohlídka zpravodajského a technického zázemí, truhlářských dílen, skladu dobového nábytku nebo přenosových vozů. Brněnské televizní studio zve na prohlídku studií soutěžního AZ-kvízu či na setkání s herci pořadu Dobré ráno, Brno! V Ostravě představí technické i zpravodajské zázemí i kostýmy z oblíbené pohádky Tajemství staré bambitky.

Televizní areál na Kavčích horách nabídne také venkovní doprovodný program, kterým přítomné provede moderátorka Marcela Augustová. Kromě setkání a autogramiády desítek herců a osobností České televize čeká na návštěvníky Písničkohraní s Magdou Reifovou a Petrem Vackem, koncert Bombarďáka, Peče celá země Terezou Bebarovou a Václavem Koptou nebo taneční vystoupení vítězky StarDance Veroniky Khek Kubařové s Dominikem Vodičkou. Nabitý program zakončí koncert Báry Polákové.

Den otevřených dveří začne ve všech třech televizních studiích shodně v devět hodin dopoledne a skončí v šest večer. Podrobnosti k programu a konkrétní prohlídkové trasy diváci naleznou na webu www.ceskatelevize.cz/70let


Jubilejní Všechnopárty i výběr ze zlatého fondu

Na televizní obrazovky, stejně jako do aplikace iVysílání, přinese výročí premiéry oblíbených pořadů. Jednička nabídne v sobotu večer narozeninovou Všechnopárty, ve které Karel Šíp vyzpovídá Jiřinu Bohdalovou, Marka Ebena a Ivo Šmoldase. O den později, v neděli 30. dubna, se diváci mohou těšit na finále dobové minisérie Volha. Oslavy sedmi dekád od začátku tuzemského televizního vysílání zároveň odemknou pořady zlatého fondu, které odvysílají programy ČT1, ČT2 i kulturní ČT art.


Dějiny televize v knižní podobě

Historické milníky tuzemského vysílání i přehled úspěšné televizní tvorby připomene také kniha s názvem 70 let stále spolu. Publikaci v limitovaném vydání vznikla v autorském týmu České televize a přináší ohlédnutí za vývojem Československé a České televize, připomíná historické milníky televizního vysílání i přehled úspěšné televizní tvorby. Obsahuje řadu archivních obrazových materiálů i historických přehledů. K dostání bude na e-shopu Edice ČT.


Výběr z programu České televize k výročnímu víkendu:

sobota 29. 4.

Všechnopárty speciál – 70 let ČT ČT1 20:10
Hrdý Budžes ČT art 20:15
Samotáři ČT1 22:35


neděle 30. 4.

Hotel Evropa 1/2 ČT2 20:00
Volha 5/5 ČT1 20:10
Dvacet let Olympicu ČT art 20:15


pondělí 1. 5.

Pelíšky ČT1 20:10
Hotel Evropa 2/2 ČT2 20:00
Prodaná nevěsta ČT art 20:15
První máj ČT2 21:40
Občanský průkaz ČT1 22:10


Kompletní programová nabídka je k dispozici na webu České televize.


Karolína Blinková, tisková mluvčí, Česká televize, 25.4.2023

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30243/jubilejni-sedmdesatku-oslavi-ceska-televize-dnem-otevrenych-dveri-i-specialnim-programem/