Co by, kdyby
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 10.05.2023
Strhující a poněkud mrazivý historický film se zabývá klasickým „co by, kdyby”: Co kdyby Adolf Hitler a nacisté vyhráli druhou světovou válku? A zároveň se neostýchá položit otázku, jak by se dějiny ubíraly, kdyby Hitler předčasně zemřel. Nechte se svést chutí spekulovat a nebudete se stačit divit.


Jedním z nejdůležitějších poznatků je to, že vítězství třetí říše v druhé světové válce bylo stejně nepravděpodobné jako představa, že by nacisté dokázali dlouhodobě ovládnout Evropu, nebo dokonce celý svět. A naopak, Hitlerova předčasná smrt by pravděpodobně neotočila dějiny dvacátého století vzhůru nohama. Tento působivý dokument názorně předvádí, že historie nikdy není předem psána. Dějiny jsou vždy otevřený proces a neustále se vyvíjejí. Otázku Hitlerova vítězství a nacistické nadvlády můžeme brát jako varování. A také jako připomínku, že pohrdat demokracií se nikdy nevyplácí. Jaké by to bylo, kdyby… ukáže Prima ZOOM.


11. 5., 20.00 hod. - Kdyby Hitler vyhrál válku (repríza neděle 14. 5. v 15.30 hod.)

Jaká by byla budoucnost, kdyby souhry okolností kolem Adolfa Hitlery dopadly jinak? Kdyby ho například zabili už během snahy o puč ve Výmaru? Podle historiků by si krize vzala svou daň tak jako tak. Kdyby se moci nechopila NSDAP, pravděpodobně by moc převzali komunisté. Bylo by to pro ně sice velmi obtížné, ale demokracie v té době dostávala jednu ránu za druhou, a to zleva i zprava. Hitler ale nabízí možnosti, nabízí práci a růst. Bylo nasnadě, že ve volbách zvítězí.

Měli Němci šanci vyhrát druhou světovou válku? Co by se stalo, kdyby vyhráli leteckou bitvu o Velkou Británii? Co by se stalo, kdyby obsadili Moskvu? Hitlerovi šlo o vytvoření obrovské říše. Zejména východ chtěl celý germanizovat. Pravděpodobně by tam vznikla koloniální říše, mnoho lidí by přišlo o život nebo by byli odsunuti někam mimo říši. Východ se pak měl stát zásobárnou uhlí a ropy. Německo by tak mělo globální mocenské postavení. Slované měli prostě ustoupit z cesty nebo pracovat jako otroci v koloniích. Dodnes je téma velmi aktuální. Jak je možné, že se německá říše rozrostla tak moc a s takovou silou? Dodnes to lidi fascinuje a mnoho lidí tomu nerozumí. Je to i častým tématem historických rekonstrukcí.

O budoucnosti rozhodla nejedna náhoda. Například operace Valkýra: hrabě Stauffenberg donesl bombu přímo k nohám Hitlera, ovšem náhoda tomu chtěla, že kufřík někdo posunul pod stůl a Hitler přežil. Stauffenberga okamžitě popravili. Co by se ale stalo, kdyby bomba Hitlera skutečně zabila? Důsledkem by zřejmě byla občanská válka. Nacisté by se bránili. Propaganda by jela na plné obrátky i bez Hitlera. Pravděpodobně by bojovali do úplného konce, stejně jako tomu bylo s Hitlerem.

Čím déle válka pokračovala, tím více bylo jasné, že Hitler konflikt nemůže jen tak vyhrát. Hitler velmi doufal, že se podaří zvítězit s novými zbraněmi. Pracovalo se na nových raketách, ponorce i proudovém letadle. Ovšem velkou naději vkládal do zbraně V2. Ta měla přinést zlom. Byla to technologicky velmi výjimečná zbraň, ovšem v armádě byla zcela nepoužitelná. Kdyby Hitler vyrobil atomovou bombu, bylo by vše jinak. Ale touto cestou se nacisté nevydali. Naopak v USA už na ní dělali a v roce 1945 už ji měli k dispozici. V Hirošimě se ukázalo, jak ničivou sílu tato zbraň má. Mohl ale celý konflikt skončit jinak? Co kdyby to Němci skutečně dokázali? Zřejmě by atomovku shodili na New York. Tím by ale vystupňovali v podstatě noční můru světa. Spojenci by Německo rozmačkali na prach. Také by použili to nejsilnější, co mají, a pravděpodobně by brzy dokončili svou atomovou bombu a shodili by ji jako pomstu.

Historici se ale shodují na tom, že pokud by Hitler válku vyhrál, režim by zřejmě rozpoutal peklo. Nedokážou se ale shodnout na tom, jak dlouho by tato říše vydržela po Hitlerově smrti. Vždyť i po Stalinově smrti se všechno v SSSR změnilo a nabralo směr k rozpadu svazu.

Alternativní historii poodhalí Prima ZOOM!


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30264/co-by-kdyby/